3D modellek Google Earth-be importálása.
-
Olvastam egy másik topikban, hogy a készített modelleket elbírálják még, mert nem lehet túl részletes.
Hova küldeni és kinek?
Nem tudom hogy jó helyre írtam e, de erről szerintem még nem volt egyik topikban sem részletesebb leírás. -
Ha aktiváltad a "Google toolbar" (View menü > Toolbars), akkor azután, hogy megfelelően elhelyezted az importált GE képre,meg mindenfélét szépen megcsináltál,amit kell, a "Share model" gombbal
tudod megnyitni azt az ablakot, amelyen keresztül fel tudod tölteni a 3D Warehouse-ba.Ehhez kell legyen Google fiókod (ott tudsz csinálni egyet pillanatok alatt) és a Sketchupból be kell jelentkezned hozzá.
Itt van a "Modeling guide" (pdf fájl - angolul persze) és itt van egy rövid leirás arról, hogyan is kell mindezt csinálni.
Úgy néz ki, hogy én is elkezdek komolyabban modellezni a GE-re (csak lenne több időm ), úgyhogy csinálok majd valami útmutatót magyarul is.
-
@gaieus said:
Ha aktiváltad a "Google toolbar" (View menü > Toolbars), akkor azután, hogy megfelelően elhelyezted az importált GE képre,meg mindenfélét szépen megcsináltál,amit kell, a "Share model" gombbal
tudod megnyitni azt az ablakot, amelyen keresztül fel tudod tölteni a 3D Warehouse-ba.Ehhez kell legyen Google fiókod (ott tudsz csinálni egyet pillanatok alatt) és a Sketchupból be kell jelentkezned hozzá.
Itt van a "Modeling guide" (pdf fájl - angolul persze) és itt van egy rövid leirás arról, hogyan is kell mindezt csinálni.
Úgy néz ki, hogy én is elkezdek komolyabban modellezni a GE-re (csak lenne több időm ), úgyhogy csinálok majd valami útmutatót magyarul is.
Köszönöm alakulgat csak most el kell rohannom.
Sketchup-on keresztül nem tudtam milyen jelszót kér mert mikor a fiókot csináltam nem kellett megadnom jelszót csak egy nevet(ha jól csináltam).
Aztán kipróbáltam a gmail-es nevemet és jelszavamat és az jó lett neki.
Jól csináltam?Na rohanok...
-
Hát ha a Gmail fiókoddal csináltad ott a WareHouse fiókodat, akkor igen. Nekem már vagy három külőnböző van...
-
Hát én csak úgy bejelentkeztem a warehouse-ba hogy nem regeltem mert elfogadta a gmail-es felasználónevemet meg jelszavamat.
Csináltam azért egy 3. gmail-t a warehouse-nak, ne hogy már egyszerű legyen.Mind1 túl vagyok rajta és megnéztem azt a *.pdf útmutatót is amit linkeltél és minden sikerült.
Még rájöttem egy dologra és csak azért kérdezem, hogy igazold a feltevésemet.
Volt nem rég egy verseny ahol egyetemistákat versenyeztettek szerte a világon ki tudja legjobban megrajzolni az egyetemét.
http://infovilag.hu/hir-11294-magyar-egyetemek-google-earth-on.html
Itt jöttem rá, hogy ha vki letölti a gépére a google earth-szöt és egy, én általam elkészített *.kzm(jelen esetben az egyetemeket tartalmazó fájlt) fájl megnyit vele akkor az ő gépén a GE-be megjelennek azok a 3D-s modellek amiket én a *.kzm fájlba elmentettem.
Jól sejtem?
Javíts ki nyugodtan.
Ez már szinte utal a következő kérdésemre...
Hogyan tudok én létrehozni egy olyan *.kzm fájlt ami csak az én modelleimet tartalmazza?
Elmenteni még eltudom mert ott van fent a file menüben a mentés, na de mégis hogyan helyezem be?
Így esetleg olyat is lehetne hogy én nem kérem googel-s bácsikat, hogy ellenőrizzék a modelleimet, tehát nem kérem, hogy beleépítsék a modelleimet a GE.- programba, hanem saját részre csinálnék egy *.kzm fájlt amit ha én megnyitok a gépemen akkor megjelennek az én általam elkészített és elhelyezett modellek a földgömbön?
Szép hosszú kérdőmondat.
Ez utóbbi nagyon tetszene, nagyon felizgatódtam.
Na megpróbálok aludni.Jó éjt!
KöszönömÜdv.
-
Az egész tulajdonképpen roppant egyszerű. Megcsinálod a modelledet, majd elmented KMZ formátumban (File menü > Export > 3D model) valahol a gépeden. Aztán csinálsz egy másik modellt, azt is elmented ugyanígy stb.
Namármost, ha ezeket megnyitod a GE-ben, akkor a bal oldalon, a "Places" alatt a "Temporary places" mappában lesznek. Ott rákattintgathatsz mindegyikre, és akkor a GE "odaröpít" és láthatod az épületedet, de miután ez nem a webről, hanem a saját gépedről töltődik, csak te látod (illetve akinek elküldöd).
Namost a GE-ben az "Add" menü alatt van egy "Folder" parancs, amelyikkel tudsz egy olyan KMZ fájlt csinálni, amely tulajdonképp egy mappa.* Ebbe aztán egyszerűen belehúzkodod a 3D modelljeidet, majd ha akarod, jobb gombbal rákattintasz és a "Save place as..." utasítással el tudod menteni egyben.
Ugyncsak, ha a jobb gombbal kattintasz és a "Properties"-re mész, akkor ott mindenfélét hozzáadhatsz HTML formátumban (végső soron ezek a felugró kis abélakok a GE-ben sima böngészőablakok). Csatolok is egyet, hogy lásd, miről van szó (ebben most épp nincs 3D modell, de rakhattam volna).
*Valójában a KMZ fájl egy ZIP fájl és ha a kiterjesztést átnevezed, meg tudod nézni,mi van benne.
-
Köszi sikerült csak van egy olyan probléma hogy a modelleimet megint Denver mellé rakta.
Hogyan helyezed el a modelleket a megfelelő helyre?
-
@mdk01 said:
...van egy olyan probléma hogy a modelleimet megint Denver mellé rakta.
Pontoabban Boulder-be. Ott van a SkethUp fejlesztői központja.
Baloldalt alul van egy gomb a 7-esben, amelyet ha megnyomsz,kirak a "Location" fülre. Itt klikkeld ki a "Georefencing" kockát és úgy importáld a GE képet (snapshot).
-
Oké megtaláltam de hogy lesz ettől a modellem ott ahol én akarom és olyan helyzetben ahogyan szeretném.
Sikerült amúgy csak mivel Bp.-re váltottam most oda rakta.Köszi
-
- Indítsd el a Google Earth-öt és a SketchUp-ot.
- A SketchUp-ban NE legyen bejelölve a georeferencing (mert oda fog rakni).
- A GE-ben navigálj oda, ahol az épületet látod / építeni akarod. Teljesen függőlegesen nézzen lefelé és teljesen északnak álljon,ahogy látod a képet. Közelíts rá annyira, amennyire lehet (ésmég tisztán látod)
- Ezután nyomd meg a SU-ban a "Get current view" gombot
, ez importálja a képet a GE-ből. Pontosn a képen lévő, megfelelő helyre építsd a modellt. - Ha kész vagy, nyomd meg a "Toggle terrain" gombot
, ez bekapcsolja a 3D felületet. Ezen még függőlegesen el kell játszadoznot a modellel, hogy ne lebegjen vagy süllyedjen be a talajba. - Ha ezzel is kész vagy, nyomd meg a "Place model" gombot
, hogy azonnal elhelyezze neked a (saját) GE-ödön vagy a "Share model" gombot
, hogy feltöltsd a "3D WareHouse"-ba, ahonnan végül bekerülhet a GE hivatalos 3D rétegébe (ezt azért hosszadalmas elbírálás szokta megelőzni).
A 2. pont fontos, mert az ott beállított georefeencia fölülírja a GE-ből importált képet (amely viszont egyben megadja a helyet).
-
Alapból nem volt bejelölve és úgy értelmeztem a mondatodat hogy jelöljem "ki". Furcsáltam is de már mindegy.
Egyébként ha ki van jelölve, ha nem, akkor is arra a helyre rakja a modellt amit a listából kiválasztasz.
Most ott tartok hogy próbálom megemelni a házat mert az egyik sarka belelóg egy dombba 745mm-t(olyan dombba ami a valóságban nincs is).
1,5órája játszok vele hogy felemeljem és ******(nagyon) idegesítő hogy az istenért nem megy.
Forgatom a koordinátákat próbálok vonalat húzni(745mm hosszút) és annak a végéhez illeszteni a ház sarkát már a mérőszalagon is túl vagyok de nem.
Aztán eszembe jutottak az abszolút, relatív koordinátás megoldások. Átállítom angolra billentyűzetet, megtalálom a karaktereket is, aztán rájöttem, hogy minden irányba tudom koordinátákkal mozgatni a modellemet csak függőlegesen nem.
Erre van vmi megoldás/ötlet?Köszi
ui.:A dombról jut eszembe..., érdemes megnézni GE.-be a Lánchíd-nál lévő cunamit. Nem minden nap lehet ilyet látni.
-
@mdk01 said:
Oké megtaláltam de hogy lesz ettől a modellem ott ahol én akarom és olyan helyzetben ahogyan szeretném.
Sikerült amúgy csak mivel Bp.-re váltottam most oda rakta.Köszi
Közben rájöttem hogy a fentit miért kérdeztem...
Két topik között vergődtem csak ez úgy néz ki nem volt elég egyértelmű.
Szóval úgy szeretném elhelyezni a modellemet ahogy azt a "SU modellek internetes megjelenítése" topikban kérdeztem, hogy a szinteket váltogatjuk.
Külön-külön megy nekem is, ugye az egyik a "current view" féle utóbbi megoldás és van a "3d export" megoldás ahol csak úgy berakja vhova a földgömbbön a modellemet.
Most megpróbálom koordinátával meghatározni 3d exportban a modellem helyét, meglátjuk mi lesz. -
Koordinátás meghatározás nem jött össze,de....
Szóval kicsit szórakoztam a GE.be való beillesztéssel és rájöttem ha a "current view" után nem a "place model"-t nyomom hanem a "3D exportot" akkor a modell arra a helyre kerül ahol a "current view" után meghatároztam, a "3D exporttal" pedig külön-külön hivhatom be a *.Kmz fájlokat.
Szóval ez a része rendben van, de magasságba még mindig nem sikerült elmozgatnom a modell-t. -
Lehet, hogy oda van "ragadva" valamilyen felülethez. Csinálj belőle "group"-ot (ha még nem csináltál),kattints a jobb gombbal és nézd meg, hogy a felugró menüből elérhető-e az "Unglue" parancs. Ha igen, nyomd meg.
Fölfelé mozgathatsz amúgy, ha a mozgatás elkezdése után megnyomod a fel vagy le nyilat a billentyűzeten (mindenképp állítsd visza eredeti helyzetébe a koordinátákat előbb).
-
Csináltam belőle group-pot és úgy jó lett meg amúgy mindegyik szintből és nem ragadnak össze.
Először komponenst csináltam belőle, de azt nem jeleníti utána meg GE.-ben.
Szóval jó lett köszi. -
Azt is meg kellett volna jelenitse pedig!
-
@gaieus said:
Szia Csaba!
Én is szeretnék belemászni a GE-be, csak kevés az angolom.
Tudnál nekem kicsit segíteni miknek kell megfelelni, hogy feltöltsék a modellemet?
Sok szép épület van itt Fehérváron és még egyetlen egy sincs fent GE.-n.
Remélem nincs tól sok megkötés.
Holnap azért én is belerágom magam egy kicsit az angol részbe, de most már nincs rá erőm.Előre is köszi.
Üdv. -
Még hogy nincs Fehérváron 3D épület??? Itt vannak pl. Gergőnek ("geobéka") a modelljei:
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=9813fe1036f9f22bd5841b48c4e27809
(igaz, ő is pécsi... )De persze, OK. Válassz ki egy (kezdetnek talán "könnyű") épületet, és belevághatunk. Igazából nem nagy ördöngösség (néha többet kell vacakolni a képszerkesztéssel a textúrához, mint a modellezéssel).
-
Szia!
Ma sem sikerül belemászni az angolba, mert most értem haza.Na majd holnap.
Csatoltam egy suli modelljét.Azért választottam ezt mert ide jártam és mert egyszerű, meg szerintem szép épület.
Ezzel a modellel kapcsolatban tettem fel a kérdésemet a másik topicban is mert mint látszik a suli egész homloka homorú alakú. Először próbálkoztam a hagyományos push/pull módszerrel, de nem sikerült majd megoldottam máshogy.
A suli tetején az ereszecsatornánál ahol ki van húzva a tető, a sarkokon látszik, hogy nem túl szép, mert nem tudtam az ív vonalát követni mikor oldalra hoztam ki. Erre van vmi egyszerű ötleted, hogy lehet szépen megcsinálni?
A másik hasonló jellegű probléma a modell hátsó részén van(tornaterem) ahol a tető lejt.Itt sem sikerült túl szépen kihúzni a tetőt, mert a kihúzott résznél nem folytatja a lejtést.
Ezekkel a hibákkal elmenne még GE.-be?Geobékának szépek a modelljei, viszont nincsnek bent a GE.be ha jól sejtem csak a warehouseba van fent.
Üdv.
Május 1. Ált.Isk. -
Itt egy kép a suliról is.
Advertisement