sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

3D modellek Google Earth-be importálása.

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    115 Posts 4 Posters 52.1k Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • GaieusG Offline
      Gaieus
      last edited by

Hát ha a Gmail fiókoddal csináltad ott a WareHouse fiókodat, akkor igen. Nekem már vagy három külőnböző van... 😄

Gai...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • M Offline
        mdk01
        last edited by

Hát én csak úgy bejelentkeztem a warehouse-ba hogy nem regeltem mert elfogadta a gmail-es felasználónevemet meg jelszavamat.
        Csináltam azért egy 3. gmail-t a warehouse-nak, ne hogy már egyszerű legyen. 😉

Mind1 túl vagyok rajta és megnéztem azt a *.pdf útmutatót is amit linkeltél és minden sikerült.
        Még rájöttem egy dologra és csak azért kérdezem, hogy igazold a feltevésemet.
        Volt nem rég egy verseny ahol egyetemistákat versenyeztettek szerte a világon ki tudja legjobban megrajzolni az egyetemét.
        http://infovilag.hu/hir-11294-magyar-egyetemek-google-earth-on.html
        Itt jöttem rá, hogy ha vki letölti a gépére a google earth-szöt és egy, én általam elkészített *.kzm(jelen esetben az egyetemeket tartalmazó fájlt) fájl megnyit vele akkor az ő gépén a GE-be megjelennek azok a 3D-s modellek amiket én a *.kzm fájlba elmentettem.
        Jól sejtem?
        Javíts ki nyugodtan.
        Ez már szinte utal a következő kérdésemre...😄
        Hogyan tudok én létrehozni egy olyan *.kzm fájlt ami csak az én modelleimet tartalmazza?
        Elmenteni még eltudom mert ott van fent a file menüben a mentés, na de mégis hogyan helyezem be?
        Így esetleg olyat is lehetne hogy én nem kérem googel-s bácsikat, hogy ellenőrizzék a modelleimet, tehát nem kérem, hogy beleépítsék a modelleimet a GE.- programba, hanem saját részre csinálnék egy *.kzm fájlt amit ha én megnyitok a gépemen akkor megjelennek az én általam elkészített és elhelyezett modellek a földgömbön?
        Szép hosszú kérdőmondat.😄
        Ez utóbbi nagyon tetszene, nagyon felizgatódtam.
        Na megpróbálok aludni.

Jó éjt!
        Köszönöm

Üdv.

• GaieusG Offline
          Gaieus
          last edited by

Az egész tulajdonképpen roppant egyszerű. Megcsinálod a modelledet, majd elmented KMZ formátumban (File menü > Export > 3D model) valahol a gépeden. Aztán csinálsz egy másik modellt, azt is elmented ugyanígy stb.

Namármost, ha ezeket megnyitod a GE-ben, akkor a bal oldalon, a "Places" alatt a "Temporary places" mappában lesznek. Ott rákattintgathatsz mindegyikre, és akkor a GE "odaröpít" és láthatod az épületedet, de miután ez nem a webről, hanem a saját gépedről töltődik, csak te látod (illetve akinek elküldöd).

Namost a GE-ben az "Add" menü alatt van egy "Folder" parancs, amelyikkel tudsz egy olyan KMZ fájlt csinálni, amely tulajdonképp egy mappa.* Ebbe aztán egyszerűen belehúzkodod a 3D modelljeidet, majd ha akarod, jobb gombbal rákattintasz és a "Save place as..." utasítással el tudod menteni egyben.

Ugyncsak, ha a jobb gombbal kattintasz és a "Properties"-re mész, akkor ott mindenfélét hozzáadhatsz HTML formátumban (végső soron ezek a felugró kis abélakok a GE-ben sima böngészőablakok). Csatolok is egyet, hogy lásd, miről van szó (ebben most épp nincs 3D modell, de rakhattam volna).

*Valójában a KMZ fájl egy ZIP fájl és ha a kiterjesztést átnevezed, meg tudod nézni,mi van benne.

Cella Septichora.kmz

Gai...

• M Offline
            mdk01
            last edited by

Köszi sikerült csak van egy olyan probléma hogy a modelleimet megint Denver mellé rakta.

Hogyan helyezed el a modelleket a megfelelő helyre?

• GaieusG Offline
              Gaieus
              last edited by

@mdk01 said:

...van egy olyan probléma hogy a modelleimet megint Denver mellé rakta.

Pontoabban Boulder-be. Ott van a SkethUp fejlesztői központja. 😄

Baloldalt alul van egy gomb a 7-esben, amelyet ha megnyomsz,kirak a "Location" fülre. Itt klikkeld ki a "Georefencing" kockát és úgy importáld a GE képet (snapshot).

Gai...

• M Offline
                mdk01
                last edited by

Oké megtaláltam de hogy lesz ettől a modellem ott ahol én akarom és olyan helyzetben ahogyan szeretném.
                Sikerült amúgy csak mivel Bp.-re váltottam most oda rakta.

Köszi

• GaieusG Offline
                  Gaieus
                  last edited by

1. Indítsd el a Google Earth-öt és a SketchUp-ot.
                  2. A SketchUp-ban NE legyen bejelölve a georeferencing (mert oda fog rakni).
                  3. A GE-ben navigálj oda, ahol az épületet látod / építeni akarod. Teljesen függőlegesen nézzen lefelé és teljesen északnak álljon,ahogy látod a képet. Közelíts rá annyira, amennyire lehet (ésmég tisztán látod)
                  4. Ezután nyomd meg a SU-ban a "Get current view" gombot
                    http://download.sketchup.com/sketchuphelp/gsu6_win/Content/Z-images/Q-Google_Earth/Import.png
                    , ez importálja a képet a GE-ből. Pontosn a képen lévő, megfelelő helyre építsd a modellt.
                  5. Ha kész vagy, nyomd meg a "Toggle terrain" gombot
                    http://download.sketchup.com/sketchuphelp/gsu6_win/Content/Z-images/Q-Google_Earth/TerrainToggle-24x24.png
                    , ez bekapcsolja a 3D felületet. Ezen még függőlegesen el kell játszadoznot a modellel, hogy ne lebegjen vagy süllyedjen be a talajba.
                  6. Ha ezzel is kész vagy, nyomd meg a "Place model" gombot
                    http://download.sketchup.com/sketchuphelp/gsu6_win/Content/Z-images/Q-Google_Earth/Export.png
                    , hogy azonnal elhelyezze neked a (saját) GE-ödön vagy a "Share model" gombot
                    http://download.sketchup.com/sketchuphelp/gsu6_win/Content/Z-images/Q-Google_Earth/ge-ShareModel.png
                    , hogy feltöltsd a "3D WareHouse"-ba, ahonnan végül bekerülhet a GE hivatalos 3D rétegébe (ezt azért hosszadalmas elbírálás szokta megelőzni).
                    A 2. pont fontos, mert az ott beállított georefeencia fölülírja a GE-ből importált képet (amely viszont egyben megadja a helyet).

Gai...

• M Offline
                    mdk01
                    last edited by

Alapból nem volt bejelölve és úgy értelmeztem a mondatodat hogy jelöljem "ki". Furcsáltam is de már mindegy.
                    Egyébként ha ki van jelölve, ha nem, akkor is arra a helyre rakja a modellt amit a listából kiválasztasz.
                    Most ott tartok hogy próbálom megemelni a házat mert az egyik sarka belelóg egy dombba 745mm-t(olyan dombba ami a valóságban nincs is).😄
                    1,5órája játszok vele hogy felemeljem és ******(nagyon) idegesítő hogy az istenért nem megy.
                    Forgatom a koordinátákat próbálok vonalat húzni(745mm hosszút) és annak a végéhez illeszteni a ház sarkát már a mérőszalagon is túl vagyok de nem.
                    Aztán eszembe jutottak az abszolút, relatív koordinátás megoldások. Átállítom angolra billentyűzetet, megtalálom a karaktereket is, aztán rájöttem, hogy minden irányba tudom koordinátákkal mozgatni a modellemet csak függőlegesen nem. 😒
                    Erre van vmi megoldás/ötlet?

Köszi

ui.:A dombról jut eszembe..., érdemes megnézni GE.-be a Lánchíd-nál lévő cunamit. 😄 Nem minden nap lehet ilyet látni. 😮

• M Offline
                      mdk01
                      last edited by

@mdk01 said:

Oké megtaláltam de hogy lesz ettől a modellem ott ahol én akarom és olyan helyzetben ahogyan szeretném.
                      Sikerült amúgy csak mivel Bp.-re váltottam most oda rakta.

Köszi

Közben rájöttem hogy a fentit miért kérdeztem...
                      Két topik között vergődtem csak ez úgy néz ki nem volt elég egyértelmű.
                      Szóval úgy szeretném elhelyezni a modellemet ahogy azt a "SU modellek internetes megjelenítése" topikban kérdeztem, hogy a szinteket váltogatjuk.
                      Külön-külön megy nekem is, ugye az egyik a "current view" féle utóbbi megoldás és van a "3d export" megoldás ahol csak úgy berakja vhova a földgömbbön a modellemet.
                      Most megpróbálom koordinátával meghatározni 3d exportban a modellem helyét, meglátjuk mi lesz.

• M Offline
                        mdk01
                        last edited by

Koordinátás meghatározás nem jött össze,de....
                        Szóval kicsit szórakoztam a GE.be való beillesztéssel és rájöttem ha a "current view" után nem a "place model"-t nyomom hanem a "3D exportot" akkor a modell arra a helyre kerül ahol a "current view" után meghatároztam, a "3D exporttal" pedig külön-külön hivhatom be a *.Kmz fájlokat.
                        Szóval ez a része rendben van, de magasságba még mindig nem sikerült elmozgatnom a modell-t. 😒

• GaieusG Offline
                          Gaieus
                          last edited by

Lehet, hogy oda van "ragadva" valamilyen felülethez. Csinálj belőle "group"-ot (ha még nem csináltál),kattints a jobb gombbal és nézd meg, hogy a felugró menüből elérhető-e az "Unglue" parancs. Ha igen, nyomd meg.

Fölfelé mozgathatsz amúgy, ha a mozgatás elkezdése után megnyomod a fel vagy le nyilat a billentyűzeten (mindenképp állítsd visza eredeti helyzetébe a koordinátákat előbb).

Gai...

• M Offline
                            mdk01
                            last edited by

Csináltam belőle group-pot és úgy jó lett meg amúgy mindegyik szintből és nem ragadnak össze.
                            Először komponenst csináltam belőle, de azt nem jeleníti utána meg GE.-ben.
                            Szóval jó lett köszi.

• GaieusG Offline
                              Gaieus
                              last edited by

Azt is meg kellett volna jelenitse pedig!

Gai...

• M Offline
                                mdk01
                                last edited by

@gaieus said:

Ha aktiváltad a "Google toolbar" (View menü > Toolbars), akkor azután, hogy megfelelően elhelyezted az importált GE képre,meg mindenfélét szépen megcsináltál,amit kell, a "Share model" gombbal
                                http://download.sketchup.com/sketchuphelp/gsu6_win/Content/Z-images/Q-Google_Earth/ge-ShareModel.png
                                tudod megnyitni azt az ablakot, amelyen keresztül fel tudod tölteni a 3D Warehouse-ba.

Ehhez kell legyen Google fiókod (ott tudsz csinálni egyet pillanatok alatt) és a Sketchupból be kell jelentkezned hozzá.

Itt van a "Modeling guide" (pdf fájl - angolul persze) és itt van egy rövid leirás arról, hogyan is kell mindezt csinálni.

Úgy néz ki, hogy én is elkezdek komolyabban modellezni a GE-re (csak lenne több időm 😒 ), úgyhogy csinálok majd valami útmutatót magyarul is.

Szia Csaba!

Én is szeretnék belemászni a GE-be, csak kevés az angolom.
                                Tudnál nekem kicsit segíteni miknek kell megfelelni, hogy feltöltsék a modellemet?
                                Sok szép épület van itt Fehérváron és még egyetlen egy sincs fent GE.-n.
                                Remélem nincs tól sok megkötés.
                                Holnap azért én is belerágom magam egy kicsit az angol részbe, de most már nincs rá erőm.

Előre is köszi.
                                Üdv.

• GaieusG Offline
                                  Gaieus
                                  last edited by

Még hogy nincs Fehérváron 3D épület??? Itt vannak pl. Gergőnek ("geobéka") a modelljei:
                                  http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=9813fe1036f9f22bd5841b48c4e27809
                                  (igaz, ő is pécsi... 😄 )

De persze, OK. Válassz ki egy (kezdetnek talán "könnyű") épületet, és belevághatunk. Igazából nem nagy ördöngösség (néha többet kell vacakolni a képszerkesztéssel a textúrához, mint a modellezéssel).

Gai...

• M Offline
                                    mdk01
                                    last edited by

Szia!

Ma sem sikerül belemászni az angolba, mert most értem haza.Na majd holnap.

Csatoltam egy suli modelljét.Azért választottam ezt mert ide jártam 😳 és mert egyszerű, meg szerintem szép épület.
                                    Ezzel a modellel kapcsolatban tettem fel a kérdésemet a másik topicban is mert mint látszik a suli egész homloka homorú alakú. Először próbálkoztam a hagyományos push/pull módszerrel, de nem sikerült majd megoldottam máshogy. 😉
                                    A suli tetején az ereszecsatornánál ahol ki van húzva a tető, a sarkokon látszik, hogy nem túl szép, mert nem tudtam az ív vonalát követni mikor oldalra hoztam ki. Erre van vmi egyszerű ötleted, hogy lehet szépen megcsinálni?
                                    A másik hasonló jellegű probléma a modell hátsó részén van(tornaterem) ahol a tető lejt.Itt sem sikerült túl szépen kihúzni a tetőt, mert a kihúzott résznél nem folytatja a lejtést.
                                    Ezekkel a hibákkal elmenne még GE.-be? 😒

Geobékának szépek a modelljei, viszont nincsnek bent a GE.be ha jól sejtem csak a warehouseba van fent.

Üdv.
                                    Május 1. Ált.Isk.

• M Offline
                                      mdk01
                                      last edited by

Itt egy kép a suliról is.
                                      majus1 suli.jpeg

• GaieusG Offline
                                        Gaieus
                                        last edited by

Hát én ennek leginkább úgy állnék hozzá, hogy ezt a homlokzatot egy ívvel kezdeném már eleve az alaprajzon.

ScreenShot001.png
                                        Aztán szépen fölhúznám a PushPullal a megfelelő magasságra (na, itt az arányok teljesen mások lesznek most) az oldalszárnyakig, ott húznék két vonalat és a közepét még magasabbra...

ScreenShot002.png
                                        És innen az Offset tool az, amivel továbbléphetünk:

ScreenShot003.png
                                        A szárnyaknál csak három oldalt "offset"-elünk (ehhez előre ki kell jelőlni őket, de aztán össze is kötni, hogy adjon felületet)

ScreenShot004.png
                                        Végül egy kis PushPull, majd egy kis pucolás itt-ott és kész is vagyunk.

ScreenShot005.png
                                        A tornateremnél nem is a PushPull-t használnám (már ha zavar az a kis szögeltérés), hanem megrajzolnám azokat a vonalakat kézzel, esetleg egy segédvonal segítségével. Pillanatok alatt megvan, és kevesebbet kell vele vacakolni, mint ha kiigazítanám a PP-lal készített tetőt.

ScreenShot006.png
                                        A másik oldalon kész is van és ragyogóan néz ki.

ScreenShot007.png
                                        a PP-lal az is a gond, hogy aztán sok pucolni való marad utána.

ScreenShot008.png

Gai...

• M Offline
                                          mdk01
                                          last edited by

Szia!

Az elejét én is így kezdtem(alaprajz,kihúzás),viszont az offset-et még nem ismerem.Na majd gyakorlom.
                                          A tornateremnél arra gondoltál hogy meg kell rajzolni függőleges metszetbe a tetőt majd hosszába kihúzni? Nekem most ez ugrott be ahogy olvastam a hsz.-et.
                                          Csak azért tettem rá egy kis lejtést, mert a valóságban is így van persze egyáltalán nem fontos dolog.

Köszönöm.

• GaieusG Offline
                                            Gaieus
                                            last edited by

Én egyszerűen visszatroltam a PushPul-lal, amit kihúztál és kézzel megrajzoltam. Ha eleve máshogy kezded (fölfelé sem emeled meg eleinte), akkor ott is használható az offset, csak persze a lejtő két felét külön kell kezelni.

Gai...

• 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 4
                                            • 5
                                            • 6
                                            • 1 / 6
                                            • First post
                                              Last post
                                            Buy SketchPlus