*.skm textúra
-
Azt szeretném megkérdezni hogy mivel tudok *.skm kiterjesztést konvertálni?
Van egy csomó textúrám és szeretném a Wood könyvtárba viszont látni, hogy tudjak belőle válogatni.
Ti hogyan teszitek kézközelbe a saját textúrákat?
Esetleg más kiterjesztést is betud olvasni a Materials-hoz, mert énnem jöttem rá hogy miket lehet vele beolvastatni.Köszönöm
-
Az *.skm valójában egy átnevezett *.zip fájl. Ha visszanevezed a kiterjesztést, akkor meg tudod nézni, mi van benne. Sajnos nincs olyan eszköz, amellyel ezt "konvertálhatnád".
Az egyetlen megoldás az, hogy képként importálod a textúrádat, a megfelelő méretűre változtatod (hogy pl. egy tégla ne egy mm-t de ne is egy m-t fedjen), majd jobb kattintás > explode. Most ez már megjelenik a Materials > In model mappádban. Mikor egy csomót így importáltál, egyszerűen áthúzhatod őket az egyik material ablakból a másikba - vagy az oldalsó kis menüvel "Create collection".
Van egy "Mass material importer" plugin is: http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=241 - amellyel egy csomó textúrát lehet egyszerre importálni, de a méretezését ezeknek is egyenként el kell végezni.
-
@gaieus said:
Az *.skm valójában egy átnevezett *.zip fájl. Ha visszanevezed a kiterjesztést, akkor meg tudod nézni, mi van benne. Sajnos nincs olyan eszköz, amellyel ezt "konvertálhatnád".
Az egyetlen megoldás az, hogy képként importálod a textúrádat, a megfelelő méretűre változtatod (hogy pl. egy tégla ne egy mm-t de ne is egy m-t fedjen), majd jobb kattintás > explode. Most ez már megjelenik a Materials > In model mappádban. Mikor egy csomót így importáltál, egyszerűen áthúzhatod őket az egyik material ablakból a másikba - vagy az oldalsó kis menüvel "Create collection".
Van egy "Mass material importer" plugin is: http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=241 - amellyel egy csomó textúrát lehet egyszerre importálni, de a méretezését ezeknek is egyenként el kell végezni.
Köszönöm
Jó hogy itt vagy és tartod a frontot.A megfelelő méretűt úgy érted hogy mondjuk gimp-ben átméretezem meg körbe vagdosom, hogy maga a textúra mintájával (pl. fa minta) arányos legyen a mérete? Mert ha igen akkor ezt a beimportálás előtt kellene nem?
A másik hogy szoktam a gimp-ben használni a "folytonossá tétel" parancsot használni, ami hát egész használhatóvá teszi a nem igazán használható textúrákat nagy felelületen, de ha erre van vmi olyan ötleted ami jobbat cisnál mint a gimp azt is szívesen fogadom.MOD: Még egy amit elfelejtettem, hogy megpróbáltam ezt az import plugint használni, de nekem látszólag nem csinál semmit a *.jpg kiválasztása és a "megnyitás" parancsra kattintva. Nem tudom hova rakja a képet amit beimportálok. Ha nem tudod akkor kutakodok tovább hogy mi a gond, de egyelőre nem jött össze.
Köszönöm
-
A "méret" nem a képfájlban értendő, hanem a SketchUp-on belül. Normálisan egy textúra akkor jó, ha életszerűen borítja a felszínt - vagyis ha ott megfelelően van a textúra méretezve. Ebből a szmpontból mindegy, hogy mi a képfájl felbontása.
A plugint én még sosem használtm; esetleg megpróbálok csinálni vele valamit, hogy megnézzem, miként is működik.
Advertisement