Üdv a "magyar sketchup fórum"-on!
-
Sziasztok!
Gondoltam bejelentkezek, ha már egyszer regisztráltam. Teljesen zöldfülű Sketchup-user vagyok, egy-két hete kezdtem használni, és 3D tapasztalatom sincs, úgyhogy lehet, hogy hülye kérdéseket fogok feltenni, ezekért előre is elnézést!
Néhány éves távlatban saját házat szeretnénk építeni, és az elképzeléseinket/ötleteinket szeretném formába önteni. Kockás lapon kezdtem, majd Excelben csináltam komplett alaprajzot, sőt homlokzati rajzokat is. (Mi mindenre jó az Excel? ) Aztán pár hónapja már belebotlottam a Sketchupba, de első próbálkozásra teljesen használhatatlannak tűnt, és feladtam, mielőtt igazán elkezdtem volna, le is töröltem a gépemről. Másodszori nekifutásra már sikerült alapszinten elboldogulni vele, és most már kezdek ráérezni az ízére. Böngészem a video-tutorialokat, próbálok minél többet tanulni belőlük.
Üdv:
Attila -
Szia Attila és üdv!
Ilyesmire pont jó a SketchUp - és ezek szerint elég időd is van, míg tényleg belefogtok a házépítésbe.
-
Dörner, üdv a SU világában!
Ha bátoríthatlak egy kicsit, én is így kezdtem...aztán teljesen "függő" lettem.
Manapság napi több órát dolgozom SU-val, és ha elakadok keresek tutorialt, vagy böngészem fórumot.
De legjobb módszer,ha részt veszel oktatáson. Erről többet "Gaieus" hivatott mondani.Ha gondod van kérdezz, valaki biztos fog segíteni.
Üdv: ChSmith
-
Sziasztok!
Köszönöm a bátorítást!
Sajnos 2-3 évbe beletelik, mire összeáll a házunk finanszírozása. Addig is beleásom magam a témába, hogy minél átgondoltabb, az igényeinknek pont megfelelő házat tudjunk épít(tet)ni.Az alapfunkciók begyakorolásával lassan végzek, és néha már azon kapom magam a munkahelyemen, hogy alig várom a nap végét, hogy hazaérve tovább haladhassak a programmal.
Két kérdés merült fel bennem:
- Használható a Sketchup professzionális építészeti tervezésre? Vagy arra inkább a profi programok (ArchiCAD, AutoCAD) közül szoktak választani?
- Várható mostanában új SU verzió? A version history szerint másfél-két évente jön ki új verzió, és 8-as 2010. szeptemberben jelent meg.
-
Valójában használható tervezésre, főleg a Pro verziója, mivel ahhoz jön még egy 2D dokumentációs program is. Természetesen sok olyan funkció hiányzik belőle, amelyek azokban a "nagy" programokban megvannak (költségszámítás, statikai elemzés stb. de egy családi háznál ez amúgy sem a legfontosabb dolog nyilván, bár nem árt, ha nem dől össze a végén), de hát amíg tussal, papírra terveztek a mérnökök, addig is felépültek az épületek. Érdemes belepillantani ebbe a topikba a LayOut Fórumon pl.
Hogy várható-e mostanság újabb verzió? Fene tudja. Sosem mondják meg előre.
-
kis kihagyással újra sketchupolok (meghalt az egerem görgője..zoom nélkül meg elég nehézkes a dolog..de már úton van az új Razer deathadder-em )
megint kérdéssel állítok ide (mint mindig..nem idegesítő amúgy? :S ) Twilightban ha jól emlékszem otthon vagy, lehet benne olyat h egy panelt v egy groupot kiválasztok h nah ez világítson? egy drót szerűen össze vissza kanyargó elemet szeretnék ha fényt vetne ki magából. Lehetséges ilyesmi?
-
Persze. A Templates alatt van egy olyan kategória, hogy emitter.
Nagyon vigyázz viszont, mert egy "össze-vissza kanyargó elem" rengeteg felületből állhat (és ezt még a Twilight meg is duplázhatja, mert mindent háromszögel). Minél több a fényforrás, annál lassúbb a render. Ha az nem nagyon fontos, hogy valóban ez "vesse" a fényt, hanem hogy csak világítani "látsszon", akkor állítsd "fake (hamis) emitter"-re. Ha mégis ez fog világítani, akkor mindenképp valamelyik "Interior progressive" renderelési módszert (9-10-11) válassz, különben a büdös életben nem végzel a renderrel. Ezek szemcsésen "kezdenek", majd fokozatosan tisztulnak. Akkor ér véget a renderelés, amikor úgy látod, hogy most már elég tiszta és abbahagyod (és persze elmented a képet), különben az idők végezetéig renderel (vagy ha jól emlékszem, max. 10.000 menetig, de arra nincs elég idő a végítéletig). -
Óóóó...pont erre volt szükségem. Köszönöm szépen a poén h már használtam emitter funckiót egy egy alkalommal egy fal kivilágítására. Vhogy nem jutott el az agyamig h az itt is hasznos lehet -.-"
-
hm..próbálok lerenderelni egy fél másodperces videót kb, elég sok mozgó tárgyal..elindul a render és mikor az első frame közepénél jár kb kidob egy Microsoft Visual c++ runetime library errort azzal a szöveggel h ez az alkalmazás meghibásodott, kérlek vedd fel a kapcsolatot az app support csapatával.
majd kilép az egész SU...:S eddig nem volt ilyen de most folyamatosan..ötlet? :S
-
Mi van, ha újraindítod? Néha (nagyobb fájlok esetében) nálam is előfordult probléma (nem feltétlenül ugyanez) és memóriahiányra gyanakszom. Ilyenkor általában mentem a fájlt, kilépek és újraindítom, akkor működik.
-
@unknownuser said:
hm..próbálok lerenderelni egy fél másodperces videót kb, elég sok mozgó tárgyal..elindul a render és mikor az első frame közepénél jár kb kidob egy Microsoft Visual c++ runetime library errort azzal a szöveggel h ez az alkalmazás meghibásodott, kérlek vedd fel a kapcsolatot az app support csapatával.
majd kilép az egész SU...:S eddig nem volt ilyen de most folyamatosan..ötlet? :S
Alapból memória hiány. Amennyiben win7 64bit van a gépeden akkor akár 8GB memóriát is lekezel amire akár szüksége is lehet a futtatásnál.
Tanácsként mondom, hogy nagyobb renderelés előtt nem árt lefuttatni a "...cleaner" programot.
-
Sajnos, mivel a Twilight a SketchUp alatt fut, az meg 32 bites program, max. 4 Gb memóriát tud csak használni (azt is csak az újabb, 8-as verzió, mióta "large address aware" lett a program).
-
4giga ddr2-öm van, de most kilépked már render nélkül is...az lehet h azért mert van két tárgy (group) ami sketchy közben egymásnak ütközve egybe folynak? és ezt nem tudja kiszámolni?
még egy kérdés: tervezem megvásárolni a Keyframe animation plugint. Tudtok olyan render-t ami tudja kezelni ezt? mert akkor megpróbálom hozzá beszerezni azt is .
-
Én nem használok SP-et, úgyhogy abban nem tudok tanácsot adni. Keyframe animation-t sem, de amennyire tudom, a Twilight tudja azt is renderelni.
-
Üdv mindenkinek !
Örülök, hogy Gaieus segítségével végre idetaláltam ! Köszönöm !
-
Szia Max és üdv a fórumon.
Van itt ugyan valami magyarázat, hogy miért és hogyan megy ez a "felhasználói csoport" macera:
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=50&t=11900
de nyilván, mikor be van jelentkezve az ember, eleve nem látszik.
Lehet, hogy majd megoldom valamiképp, hogy azért legyen valami link vagy utalás ilyenkor is. -
Üdvözlök mindenkit
Hosszas de türelmes probálkozás után örülök hogy itt lehetek.Butortervezésre szeretném használni. Kb egy honapja kerültem kapcsolatba a sketchupal, nem tudok angolul de a sok bemutato video na meg itt a magyar véleménymegosztás nagyban segit elég jol haladok. Butorgyárto cégnél dolgozok, eddig nem nagyon volt igény rajzok, látványtervek meg ijesmik készitésére, de a szélesedö piacigények egyre rákényszeritenek erre. Majd látjuk hogy hogyan tovább.
Köszi hogy itt lehetek és befogadtatok -
Szia Trikaa! Érezd jól magad és ha valami gondod adódik, bátran kérdezz!
-
Máris jol érzem magam. Irtam már az engem érdeklö topicban. Olvasgatva a forumot, elég széles skálában használják a skechupot, tényleg oriásinak tünnek a lehetöségek ehez képest a butortervezéssel kevesen foglalkoznak. Személyesen magam részére egyelöre a butortevezés elemi szabájait igyekszem megalapozni. Ehez beszereztem némi angol szaki könyvét, videoját, de hát kevés angol tudással biza idöigényes mindent a hejére tenni. Ezért ötletként nem volna célszerü felhasnálás terület fügvényébe is csoportosulni?...pl-ként faipar, régészet, épitkezés, auto...stb, ..na meg merész zseniprojektek. És elnézést kérek de itt ojyan dolgokat müvelnek egyesek hogy megáll az ember esze. Ok lehet ha én vagyok maradi ezt is elismerem, de igyekszem lépést tartani.
-
Hát a SketchUp "mottója" az, hogy "3D mindenkinek". És nyilán széles a felhasználók tábora. Egyébként épp elég "famunkás" van it a magyar fórumon is, és látom, hogy az angol nyelvű "Woodorking" fórumot is felfedezted már.
Advertisement