Üdv a "magyar sketchup fórum"-on!
-
Legjobb nem a hide-dal elrejteni az éleket, hanem a smooth paranccsal elsimítani őket. A hide után szögletes marad a forma, de a smooth után lekerekedik (a körvonala azért nem).
Ha fogod a radírt (Eraser) és nyomva tartod a Ctrl billentyűt, akkor el tudod simítani az éleket. Shift billentyűvel pedig "csak" elrejted. A View menü alatt van egy "Hidden geometry" parancs, amellyel láthatóvá tehetsz bármi rejtett elemet. Így ki tudod választani és az Edit alatt, az Unhide > Selected visszacsinálja láthatóvá. Ha csupán élekről van szó, a Shift+Ctrl+Radír is megteszi.
-
uw ez nagyon jó, és a hiden geometriával az elsimított részeket is újra láthatom és tudok velük dolgozni. Ez mekkora jó! Köszönöm szépen
-
Ha nincs semmi előre kijelölve, akkor a Move eszközzel a végpontok fölé mehetsz és mikor megjelenik a zöld pötty, akkor megragadhatod és mozgathatod. Ilyesfajta "szobrászkodásnál" elég hasznos lehet.
-
igen azt gyakran használom a fejnél jól jött a dolog..a kézfejjel iszonyat sokat szenvedtem Oo...am lehet olyat h csinálok kijelölés "csoportokat"? olyasmire gondolok mint a groupok de ez arra lenne jó h beállítok mondjuk 5-6+ objectumot és elmentem az 1-es gombra v menüre és ha megnyomom a gombot akkor kijelölődnek azok az objecktek? és nem kell egyenként végig kattintani az összeset. Ilyesmi lehetséges?
szerk: közben elkészült a model, sztem egész jó lett ha mondhatok ilyet a saját alkotásomra. még majd kifog egészülni pár kieggel, kilógó drótokkal, alkatrészekkel, illetve textúra sincs rajta, csak a stock vanilla model:
ilyen lett, ez az első render róla.
majd kipróbáltam h tényleg tudom-e rendesen mozgatni. Teljes mértékben működik a dolog! +itt már a fény is jobb vmivel nem annyira "vakító" az figura.
-
@unknownuser said:
...lehet olyat h csinálok kijelölés "csoportokat"? olyasmire gondolok mint a groupok de ez arra lenne jó h beállítok mondjuk 5-6+ objectumot és elmentem az 1-es gombra v menüre és ha megnyomom a gombot akkor kijelölődnek azok az objecktek? és nem kell egyenként végig kattintani az összeset. Ilyesmi lehetséges?...
Ha komponensek, akkor lehet, de akkor mindegyiknek ugyanannak kell lennie.
-
Sziasztok!
Gondoltam bejelentkezek, ha már egyszer regisztráltam. Teljesen zöldfülű Sketchup-user vagyok, egy-két hete kezdtem használni, és 3D tapasztalatom sincs, úgyhogy lehet, hogy hülye kérdéseket fogok feltenni, ezekért előre is elnézést!
Néhány éves távlatban saját házat szeretnénk építeni, és az elképzeléseinket/ötleteinket szeretném formába önteni. Kockás lapon kezdtem, majd Excelben csináltam komplett alaprajzot, sőt homlokzati rajzokat is. (Mi mindenre jó az Excel? ) Aztán pár hónapja már belebotlottam a Sketchupba, de első próbálkozásra teljesen használhatatlannak tűnt, és feladtam, mielőtt igazán elkezdtem volna, le is töröltem a gépemről. Másodszori nekifutásra már sikerült alapszinten elboldogulni vele, és most már kezdek ráérezni az ízére. Böngészem a video-tutorialokat, próbálok minél többet tanulni belőlük.
Üdv:
Attila -
Szia Attila és üdv!
Ilyesmire pont jó a SketchUp - és ezek szerint elég időd is van, míg tényleg belefogtok a házépítésbe.
-
Dörner, üdv a SU világában!
Ha bátoríthatlak egy kicsit, én is így kezdtem...aztán teljesen "függő" lettem.
Manapság napi több órát dolgozom SU-val, és ha elakadok keresek tutorialt, vagy böngészem fórumot.
De legjobb módszer,ha részt veszel oktatáson. Erről többet "Gaieus" hivatott mondani.Ha gondod van kérdezz, valaki biztos fog segíteni.
Üdv: ChSmith
-
Sziasztok!
Köszönöm a bátorítást!
Sajnos 2-3 évbe beletelik, mire összeáll a házunk finanszírozása. Addig is beleásom magam a témába, hogy minél átgondoltabb, az igényeinknek pont megfelelő házat tudjunk épít(tet)ni.Az alapfunkciók begyakorolásával lassan végzek, és néha már azon kapom magam a munkahelyemen, hogy alig várom a nap végét, hogy hazaérve tovább haladhassak a programmal.
Két kérdés merült fel bennem:
- Használható a Sketchup professzionális építészeti tervezésre? Vagy arra inkább a profi programok (ArchiCAD, AutoCAD) közül szoktak választani?
- Várható mostanában új SU verzió? A version history szerint másfél-két évente jön ki új verzió, és 8-as 2010. szeptemberben jelent meg.
-
Valójában használható tervezésre, főleg a Pro verziója, mivel ahhoz jön még egy 2D dokumentációs program is. Természetesen sok olyan funkció hiányzik belőle, amelyek azokban a "nagy" programokban megvannak (költségszámítás, statikai elemzés stb. de egy családi háznál ez amúgy sem a legfontosabb dolog nyilván, bár nem árt, ha nem dől össze a végén), de hát amíg tussal, papírra terveztek a mérnökök, addig is felépültek az épületek. Érdemes belepillantani ebbe a topikba a LayOut Fórumon pl.
Hogy várható-e mostanság újabb verzió? Fene tudja. Sosem mondják meg előre.
-
kis kihagyással újra sketchupolok (meghalt az egerem görgője..zoom nélkül meg elég nehézkes a dolog..de már úton van az új Razer deathadder-em )
megint kérdéssel állítok ide (mint mindig..nem idegesítő amúgy? :S ) Twilightban ha jól emlékszem otthon vagy, lehet benne olyat h egy panelt v egy groupot kiválasztok h nah ez világítson? egy drót szerűen össze vissza kanyargó elemet szeretnék ha fényt vetne ki magából. Lehetséges ilyesmi?
-
Persze. A Templates alatt van egy olyan kategória, hogy emitter.
Nagyon vigyázz viszont, mert egy "össze-vissza kanyargó elem" rengeteg felületből állhat (és ezt még a Twilight meg is duplázhatja, mert mindent háromszögel). Minél több a fényforrás, annál lassúbb a render. Ha az nem nagyon fontos, hogy valóban ez "vesse" a fényt, hanem hogy csak világítani "látsszon", akkor állítsd "fake (hamis) emitter"-re. Ha mégis ez fog világítani, akkor mindenképp valamelyik "Interior progressive" renderelési módszert (9-10-11) válassz, különben a büdös életben nem végzel a renderrel. Ezek szemcsésen "kezdenek", majd fokozatosan tisztulnak. Akkor ér véget a renderelés, amikor úgy látod, hogy most már elég tiszta és abbahagyod (és persze elmented a képet), különben az idők végezetéig renderel (vagy ha jól emlékszem, max. 10.000 menetig, de arra nincs elég idő a végítéletig). -
Óóóó...pont erre volt szükségem. Köszönöm szépen a poén h már használtam emitter funckiót egy egy alkalommal egy fal kivilágítására. Vhogy nem jutott el az agyamig h az itt is hasznos lehet -.-"
-
hm..próbálok lerenderelni egy fél másodperces videót kb, elég sok mozgó tárgyal..elindul a render és mikor az első frame közepénél jár kb kidob egy Microsoft Visual c++ runetime library errort azzal a szöveggel h ez az alkalmazás meghibásodott, kérlek vedd fel a kapcsolatot az app support csapatával.
majd kilép az egész SU...:S eddig nem volt ilyen de most folyamatosan..ötlet? :S
-
Mi van, ha újraindítod? Néha (nagyobb fájlok esetében) nálam is előfordult probléma (nem feltétlenül ugyanez) és memóriahiányra gyanakszom. Ilyenkor általában mentem a fájlt, kilépek és újraindítom, akkor működik.
-
@unknownuser said:
hm..próbálok lerenderelni egy fél másodperces videót kb, elég sok mozgó tárgyal..elindul a render és mikor az első frame közepénél jár kb kidob egy Microsoft Visual c++ runetime library errort azzal a szöveggel h ez az alkalmazás meghibásodott, kérlek vedd fel a kapcsolatot az app support csapatával.
majd kilép az egész SU...:S eddig nem volt ilyen de most folyamatosan..ötlet? :S
Alapból memória hiány. Amennyiben win7 64bit van a gépeden akkor akár 8GB memóriát is lekezel amire akár szüksége is lehet a futtatásnál.
Tanácsként mondom, hogy nagyobb renderelés előtt nem árt lefuttatni a "...cleaner" programot.
-
Sajnos, mivel a Twilight a SketchUp alatt fut, az meg 32 bites program, max. 4 Gb memóriát tud csak használni (azt is csak az újabb, 8-as verzió, mióta "large address aware" lett a program).
-
4giga ddr2-öm van, de most kilépked már render nélkül is...az lehet h azért mert van két tárgy (group) ami sketchy közben egymásnak ütközve egybe folynak? és ezt nem tudja kiszámolni?
még egy kérdés: tervezem megvásárolni a Keyframe animation plugint. Tudtok olyan render-t ami tudja kezelni ezt? mert akkor megpróbálom hozzá beszerezni azt is .
-
Én nem használok SP-et, úgyhogy abban nem tudok tanácsot adni. Keyframe animation-t sem, de amennyire tudom, a Twilight tudja azt is renderelni.
-
Üdv mindenkinek !
Örülök, hogy Gaieus segítségével végre idetaláltam ! Köszönöm !
Advertisement