Sufni és egyebek...
-
[/quote] A group mire való? [/quote]
Üdv!
Gyakorlatilag az egymástól szabott távolságra vagy arányra lévő komponensek egy közös csoportba való szervezésére, de akár egyetlen, megrajzolt elem - pl. egy henger - önálló de mégsem komponensként való különválasztására. Így az egyes rajzolt, valamely okból külön szerkesztendő alkotórészek egymásra helyezve nem "ragadnak" össze, viszont a csoportba szervezve önállóan szerkeszthetők maradnak. Komponens esetén az egyes szerkesztések minden, azonos komponensen megjelennek. Van mód az eredetivel azonos, de másképp szerkesztett komponens létrehozására, felhasználva egy már létezőt.
Ehhez válaszd ki a már meglévő komponenst, jobb gomb -> "Unique" parancs után az alkatrész már nyugodtan átalakítható, a többire nem lesz hatással. Bocs, most látom, hogy ezt a következő óra anyaga ...Hasonló csoport szervezés általában a nagyobb rajzoló-szerkesztő programokban ld. Corel, Photoshop is megjelenik, hasonló tartalommal.
Röviden, tömören, a Tanár Úr majd kiegészít.
-
Hát kb. ennyi. Mondjuk, ha eleve tudod, hogy nem akarsz valamiből többet belepakolni a modellbe, de mégis külön akarod csoportosítani, akkor lehet group. Pl. a sufni úgy egyben. De éppenséggel csinálhatsz belőle komponenst is - végül is tökmindegy (legfeljebb eggyel több komponens jelenik meg a böngésződben).
Van, aki nem is használ group-ot, csak komponenst (pl. asztalosok - mivel hogy vannak olyan pluginok, amelyek kilistázzák a komponenseket, de a group-okat nem, és így még akkor is jobb komponenst használni, ha csak egy darab van belőle).
Ha valamit csak ideiglenesen akarsz szétválasztani a többitől, talán jobb a group. Miután szétrobbantod, nem marad benn a komponens böngészőben.
-
@gaieus said:
Ha valamit csak ideiglenesen akarsz szétválasztani a többitől, talán jobb a group. Miután szétrobbantod, nem marad benn a komponens böngészőben.
Ez az!
Ez a kulcsmondat. Értem!
Köszönöm!Halló Medvegy!
Köszönöm a válaszodat és itt ragadom meg az alkalmat egy köszönetnyilvánításra, mivel máshol már találkoztam a kezed munkájával. Egy szerszámos ládának a terveit töltöttem le az oldaladról. Ha elkészül, felteszem a fotóját (remélem még 2011-et írunk majd)Üdv,
Titus -
Ha közben mégis a komponens mellett döntesz, akkor simán jobb klikkelj egy group-ra és csinálhatsz belőle komponenst. Nem adja fel ugyan a normál komponens gyártó ablakot (vagyis ilyenkor group#1 vagy valami hasonló lesz a neve automatikusan, illetve nem tudsz különböző egyéb tulajdonságokat adni neki), de ezt azért meg lehet változtatni a komponens böngészőben is. Nekem pl. folyamatosan nyitva van az "Entity info" ablak...
-
@gaieus said:
Ha közben mégis a komponens mellett döntesz, akkor simán jobb klikkelj egy group-ra és csinálhatsz belőle komponenst. Nem adja fel ugyan a normál komponens gyártó ablakot (vagyis ilyenkor group#1 vagy valami hasonló lesz a neve automatikusan, illetve nem tudsz különböző egyéb tulajdonságokat adni neki), de ezt azért meg lehet változtatni a komponens böngészőben is. Nekem pl. folyamatosan nyitva van az "Entity info" ablak...
Tudom, hogy létezik egy "Entity info" ablak. Láttam már és kellő tisztelettel be is zártam. Meglátásom szerint még nem értem el arra a szintre, hogy ezzel kelljen foglalkoznom.
A következő napokban az aktivitásom egy kicsit alább fog hagyni. Ennek egy prózai oka lesz; el kell vinnem a Nőt nyaralni...
Majd jövök! (.. és ezt vehetitek fenyegetésnek... ) -
Én jövő héten nem leszek (de azért valószínűleg naponta bekukkantok). Kezdődik az éves bohóckodásom Dunazekcsőn római jelmezben.
https://picasaweb.google.com/csaba.pozsarko/Lugio2009FirstDayAndOpeningCeremony -
@dugovictitus said:
... Egy szerszámos ládának a terveit töltöttem le az oldaladról. Ha elkészül, felteszem a fotóját (remélem még 2011-et írunk majd)...
Üdv!
DugovicTitus!
Ennek a magam részéről őszintén örülök, mert azt ugyan láttam, hogy havonta igen szép számmal töltögettek le róla klf terveket, de most van róla bizton infom, hogy valaki meg is valósítja. Leszámítva saját magam. Sok sikert hozzá.Gaeius!
Sokat lendítene a fórum forgalmán, pl. néhány tógás kép...
És ha már bohóckodás... piros orral...
Egyébiránt jó mulatást! -
Hát tóga csak akkor lesz, ha nincs nagyon meleg. Amúgy csak tunika...
Tunikás van (én éppen háttal, középen, míg balra közös barátunk Gábor vagy "Kephalos")
-
Szépen vagyunk ...
Savanyú is, sárga is, ... de a mienk! Jóga helyett tunika... Hát hol van itt a hagyományőrzés, a tisztelet földfoglalóink előtt!?!?!?Egyébként az illendőség révén, de amúgy is, ez nem az a tábor, amikor SU oktatás is alkalmasint történik?
Tisztelettel: Magánórákat lehet venni?
Vagy pusztán egy előadásra benézni? (Ez ott a reklám helye...)Kellemes napokat, gyűjteni a meleget!, a meteo szerint a jövő héten megest hidegfront!
-
Szoktunk a gyerekekkel ilyesmivel is foglalkozni. Tulajdonképp leginkább a Gábor (valahogy én kibújtam ez alól).
-
Megjöttem.
Mi legyen a következő "óra" anyaga? -
Kérdés:
Melyik renderelő programot használjam?
Esetleg menjek más irányba?
Elég sokat olvastam itt a fórumon, de a dátumokat nézve elég avittos a téma (renderelő pluginok). Tegnap este tisztázatlan körülmények közepette feltettem a Twilight-ot. Majd rögtön rájöttem, hogy nem tudom mit kell csinálni, mivel bármit állítgattam nem renderelt semmit... Majd hirtelen felindulásból kerestem a youtube-on tutorial-t, ahol rendesen elterelte a figyelmemet más. Méghozzá a sketchyphysics. Na azt is letöltöttem. Ez nagyon tetszik. Ez már dilemma. Melyik irányba induljak? -
Na, én is megjöttem.
A Twilight nagyon jó kis program. A SketchyPhysics-nek ehhez viszont nincs semmi köze (az nem renderelő, hanem animáló plugin), illetve a Twilight-hoz csak annyi, hogy (tudtommal) az az egyetlen renderelő program, amelyik a SP animációkat renderelni tudja.
Ha a renderelésről akarsz beszélni, kezdjünk inkább újabb topikba. Ha nem tesszük, teljesen elveszünk a végén.
A héten viszont lehet, hogy kissé lassú leszek (ma du. pl. vizsgázom, utána kéne egy kis pénzt keresni, meg ilyenek).
-
@gaieus said:
A SketchyPhysics-nek ehhez viszont nincs semmi köze (az nem renderelő, hanem animáló plugin), illetve a Twilight-hoz csak annyi, hogy (tudtommal) az az egyetlen renderelő program, amelyik a SP animációkat renderelni tudja.
Nem kevertem a szezont a fazonnal. Miközben a Twilight-ra kerestem tutort, elkalandoztam a Youtube-on és menet közben találtam a SP-t. Ez jobban lekötötte a figyelmemet és ezért kérdeztem, hogy melyik irányba induljak. Mindkettő érdekel.
Más kérdés.
GoogleEarth 3d-s modellt bárki csinálhat? Találtam egy nagyon érdekes (szerintem) témát, az oroszlányi víztornyot, amit még nem modellezett meg senki. Az én szívemnek kedves ez az épület, mivel itt születtem és itt voltam gyerek. A régi szülőotthon szinte a torony lábánál volt. A városból mindehonnan látni. Csaba, neked nem kell ezt magyaráznom, mivel gondolom te így vagy a TV-toronnyal.http://www.viztorony.hu/h/komarom-esztergom/oroszlany/01.html
http://www.viztorony.hu/h/komarom-esztergom/oroszlany/01b.html
-
OK, a különbség értését vettem.
Igen bárki csinálhat GE modellt. Egy szabály van csak: a jobbik győz (és itt nem feltétlenül a részletesebbre kell gondolni).
Viszonlyag egyszerű szerkezetnek tűnik (persze lehetnek benne csavarok), de a textúrázása nem lesz egyszerű pluginok nélkül.
Mondjuk én a TV tornyot nem szeretem túlságosan, de hát valóban hozzánőtt már a városhoz. Komlón, ahol az anyai nagyszüleim laktak, viszont volt egy víztorony. És íme, valaki már meg is modellezte...
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=896b4749d4e18049d89d0f5902b35337 -
Höhö...
Benne vótam a tévébe'
Ha kíváncsi vagy, tekerd a 22. perchez. Valahol hátul az a szőrös...
-
Láttam - éppen sufnit fűrészelsz!
-
Sziasztok!
Nem túl régen próbálkozom a sketchup használatával, de most annyira elakadtam, hogy segítséget kell kérnem.
sajnos olyan a beállítottságom, hogy elég egyedi dolgoknak érzem szükségességét, ezért is kezdtem el használni a sketchup-ot. Elsőnek a számítógépasztalomat terveztem meg vele, később egy hűtőblokkot.
Most egy számítógépházzal szenvedek.Jelenleg az oldallapoknál akadtam el, vagyis szeretném, ha nem teli oldallap lenne, hanem méhsejtrácsos.
Ebben tudna nekem segíteni valaki?(a közeljövőben pedig látom, hogy a furatok megjelölése fog némi problémát jelenteni.)
Előre is köszönöm!
-
Szia Mikka!
Idevágó kérdés: akarsz ezeknek az oldallapoknak falvastagsággot adni? (ugyebár ezeknek is van, de oly csekély, hogy talán mellőzhető)
-
@gaieus said:
Szia Mikka!
Idevágó kérdés: akarsz ezeknek az oldallapoknak falvastagsággot adni? (ugyebár ezeknek is van, de oly csekély, hogy talán mellőzhető)
Szerintem áttört falu számítógép házat szeretne...
Advertisement