SketchUp 8
-
Sziasztok!
Azt szeretnĂ©m megkĂ©rdezni,(elsĆ sorban CsabĂĄtĂłl lĂĄtvĂĄn hogy Ă©ppen aktĂv), hogy a layout kĂ©pes-e metszeteket kĂ©szĂteni modellekrĆl. Azt lĂĄttam, hogy nĂ©zeti kĂ©pet lehet vele csinĂĄlni, de szeretnĂ©k pl. bĂștorokat elmetszeni majd szĂ©pen bemĂ©retezni.
A mĂĄsik kĂ©rdĂ©s, hogy pl. az SU 6-os verziĂłjĂĄt is 75 euro-Ă©rt lehet frissĂteni 8-asra, vagy folymatosan minden egyes verziĂłt frissĂteni kell a következĆre. AzĂ©rt Ă©rdekel, mert kĂvĂĄncsi vagyok, hogy ha megvennĂ©m most a 8-ast akkor a 10-esre tudom-e majd kapĂĄsbĂłl frissĂteni, vagy muszĂĄj lesz majd a 9-esre is egy frissĂtĂ©s.EgyelĆre csak ennyi, köszönöm:)
Ădv.
-
Szia BalĂĄzs! (rĂ©g "lĂĄttalak" - illetve nagyon halott ez a magyar rĂ©szleg mostansĂĄg amĂșgy is)
A metszetet a SU-ban kell megcsinĂĄlni (section cut) Ă©s azt utĂĄna szĂ©pen lehet a LayOut-ban mĂ©retezni. Ha belevĂĄgsz, lesz itt azĂ©rt egy-kĂ©t trĂŒkk, amelyre oda kell figyelni.
Nem kell minden "upgrade"-et megvenni. Akkor is ugyanaz, ha 6-osrĂłl ĂșjĂtod meg vagy ha 7-esrĆl a licenszet (most, hogy 8-as van) Ă©s nagy valĂłszĂnƱsĂ©ggel ez Ăgy is marad.
-
Szia Csaba!
Köszi a vålaszokat.
Igen mostansĂĄg nem volt idĆm foglalkozni nagyon az SU-val.(nem rĂ©szletezem inkĂĄbb)[off]
A section cut-ot prĂłbĂĄlgattam rĂ©gen, de nem igazĂĄn sikerĂŒlt a metszet.(nem is erĆltettem)Majd keresek videĂłt, aztĂĄn megnĂ©zem hogyan kell csinĂĄlni.
Jelenleg azon vagyok, hogy jĂł volna egy olyan programot talĂĄlni amivel bĂștorok gyĂĄrtĂĄs elĆkĂ©szĂtĂ©sĂ©t el lehet vĂ©gezni a lĂĄtvĂĄnytervtĆl az anyagkiĂrĂĄsig. Ennek rĂ©szben megfelelne az SU, de közel sem erre van kihegyezve.
Gyakorlatilag nincs a piacon egy olyan program amivel ezt meglehetne csinĂĄlni, mert mindegyikbĆl hiĂĄnyzik vmi amitĆl nem tökĂ©letes. Van egy CAD-re Ă©pĂŒlĆ ami közel tökĂ©letes, de abbĂłl meg a lĂĄtvĂĄnyterv kĂ©szĂtĂ©se hiĂĄnyzik egy az egybe, ami manapsĂĄg egyre inkĂĄbb szĂŒksĂ©ges, illetve ezzel lehetne a piacon elĆrĂ©bb törni.
Mint lĂĄtod itt a fĂłrumon nem Ă©n vagyok az egyetlen aki bĂștorokat szeretne rajzolni SU-val. Sokan gondolom azĂ©rt mert nincsenek hatĂĄrok a tervezĂ©sben, meg ingyenes, de Ă©n ennĂ©l tovĂĄbb gondoltam a dolgot.Esetleg nem talĂĄlkoztĂĄl az elmĂșlt pĂĄr hĂłnapban a cutlist-nek egy tovĂĄbb fejlesztett vĂĄltozatĂĄval?
[/off]Köszi
Ădv. -
Ăn nem hasznĂĄlom a cutlist-ot, mert hĂĄt ugyebĂĄr nekem minek? (De nem hallottam Ășjabb verziĂłrĂłl egyĂ©bkĂ©nt, viszont TIG-nek van egy mĂĄsik, a ComponentReporter pluginja.) De (ha esetleg tĂ©nyleg gondolkodol a Pro vĂĄltozaton), abban van egy "Generate report" funkciĂł is. Komponensekre mƱködik, Ășgyhogy az alanti pĂ©lda bĂ©na egy kissĂ©, de pont ez a fĂĄjl volt nyitva nekem a SU-ban.
Egy ilyen tĂĄblĂĄzatot RTF formĂĄtumban elmentve aztĂĄn simĂĄn be lehet illeszteni LayOutba (nyilvĂĄn a szöveget ĂĄt kell Ărni magyarra hozzĂĄ).A lĂĄtvĂĄnytervekhez hasznĂĄlsz valami renderelĆ programot agy "nyers" SU vĂĄltozatot?
(Itt van egyĂ©bkĂ©nt egy pdf fĂĄjl, amit egy megĂ©pĂtendĆ rĂłmai Ćrtoronyhoz kĂ©szĂtettem a "Legio Brigetio"-nak LayOut-ban. Nem egy komoly cucc, de azt lĂĄthatod - az utolsĂł hĂĄrom oldalon -, hogy simĂĄn lehet vele metszeteket rajzolni/mĂ©retezni)
-
Igen a generate riport-rĂłl mĂĄr ĂrtĂĄl rĂ©gebben hogy a PRO-ban van ilyen. Az RTF milyen tĂpusĂș kiterjesztĂ©s?
Tig pluginja azĂ©rt nem az igazi megint, mert egy sorba rak minden infĂłt a komponensekrĆl Ă©s nem lehet vele szĂĄmoltatni excel-be. Vagyis lehet de sok munka ĂĄtmĂĄsolgatni minden adatot kĂŒlön cellĂĄba.
Hogyan érted azt hogy "nyers" SU? Twilight-ot hasznålom meg néha Kerkythea. Most szimpatizålok még a Simlab composerrel, mert egyszerƱ és gyorsan, viszonylag szép rendereket lehet vele csinålni.
Köszi
Ădv.ui.:
AmĂșgy Tig pluginja nem szereti ismĂ©telten az Ă©kezetes karaktereket a könyvtĂĄrszerkezetben---->ha esetleg a jövĆben nem tudnĂĄ vki miĂ©rt nem csinĂĄlja meg neki az exceltĂĄblĂĄt. -
Az RTF egy viszonylag egyszerƱ szövegfåjl. Nincs annyi formåzås benne, mint egy Word doc fåjlban, de azért az alapokat tudja. Mindenesetre az összes operåciós rendszer tudja kezelni.
Ăs igen, arra gondoltam, hogy renderelsz-e hozzĂĄ vagy csak a SU kĂ©peket.
(TIG-nek majd mondom ezt az Ă©kezetes dolgot)
-
Ebben az RTF-ben csinål egy tåblåzatot ahogy linkelted és esetleg kijelölve belehetne illeszteni egy excel tåblåba az egészet?
Ha mĂĄr render, akkor megkĂ©rdezem, mert most töltöttem le ezt a "Render in" nevezetƱ renderelĆ programot, hogy van e vmi tapasztalatod.
http://www.renderin.com/
Ami nekem elsĆ sorba furcsa, hogy a gallery-be vannak olyan renderelt kĂ©pek ahol az Ă©lek elĂ©ggĂ© fƱrĂ©szfogasak.Ha mĂĄr megemlĂted Tig-nek ezt az aprĂł problĂ©mĂĄt akkor emlĂtsd mĂĄr meg neki lĂ©gy szĂves, hogy nem e csinĂĄlnĂĄ meg azt, hogy a cutlist-be kĂŒlön cellĂĄba rakja a komponensek befoglalĂłmĂ©reteit. Ăgy ebbe a formĂĄba nem igazĂĄn hasznĂĄlhatĂł szĂĄmomra Ă©s sok energiĂĄt megspĂłrolnĂ©k ha ezt megcsinĂĄlnĂĄ Ă©s nem nekem kellene megtanulni a programnyelvet Ă©s megcsinĂĄlni. MĂ©g Ă©rdeklĆdöm az ismeretsĂ©gembe, hogy ki ismeri ezt a nyelvet,de Tig lenne a legkĂ©zenfekvĆbb megoldĂĄs.
Köszönöm
Ădv.ui.: Most nĂ©zem hogy elĂ©ggĂ© elkalandoztunk/tam a tĂ©mĂĄtĂłl. Majd kitalĂĄlom hol folytassuk.
-
Ez egy szöveges dokumentum "rich TEXT file". Ha a Windowson a Wordpad-et hasznålod, ez az alapértelmezett fåjlformåtuma.
A cutlist gondolom csv fĂĄjlt csinĂĄl - az valahogy mindig Ăgy nĂ©z ki, ha excelben megnyitja az ember. Valahogyan lehet konvertĂĄlni is, de majd utĂĄna nĂ©zek.
Renderin-t Ă©n nem hasznĂĄltam sosem, Ășgyhogy nem tudom, milyen. a "FƱrĂ©szfog" gondolom az elĂ©gtelen Ă©lsimĂtĂĄsbĂłl (antialiasing) jön.
-
Csaba a SU tud olyat hogy pl. egy csonkakĂșpot 2D-s rajzĂĄ alakĂt? TehĂĄt kiterĂti a 3D-s testet. LeginkĂĄbb ugye a palĂĄst a lĂ©nyeg.
Köszi
Ădv. -
Van erre plugin
-
OK.Köszi
-
Kisé manuålis macera ugyan:
http://sketchuptips.blogspot.com/2007/08/plugin-unfoldrb.htmlAztĂĄn itt van egy automatizĂĄltabb:
http://waybe.weebly.com/
de ez fizetĆs (Ă©s meg kell mondjam, nekem nem nagyon jött be, pedig bĂ©ta teszteltem) -
Köszönöm kipróbålom.
-
Csaba hogyan lehet beĂĄllĂtani azt hogy ha rĂĄkattintok egy skp fĂĄjlra akkor pl. ne a 7-es SU-t nyissa meg hanem a 8-ast?
MĂĄr prĂłbĂĄltam a jobb klikk--->tĂĄrsĂtĂĄs dolgot, de ott Sketcup application jelenik meg a programok között Ă©s nem tudom kivĂĄlasztani kĂŒlön hogy most a 8-al vagy a 7-el nyissa meg.Köszi
Ădv. -
Egyszer nyisd meg a 8-as, majd ott a file > open-nel valami fĂĄjlt. mentsd el Ă©s zĂĄrd e a 8-ast. MostantĂłl ebben nyitja meg, ha duplĂĄn kattintasz. Pontosabban mindig ugyanabban, amiben legutoljĂĄra dolgoztĂĄl.
-
Ărtem, köszönöm.
-
Hali!
Csaba van arra ötleted hogy az SU 8 miĂ©rt hivatkozik az internet kapcsolat nem mƱködĂ©sĂ©re ha beakarom hĂvni a GE-bĆl a tĂ©rkĂ©pet?
A 7-esbe mƱködik minden.Add location requires a connection to the internet and yours appears to be down.Please reset your connection and try again.
Köszönöm.
-
Hm. Nekem XP-m van, tehĂĄt nem tudom, pontosan hol Ă©s hogyan kell beĂĄllĂtani a Win 7-ben, de engedĂ©lyezned kell a SU-nak, hogy csatlakozhasson az internethez. NĂĄlam a TƱzfalbeĂĄllĂtĂĄsnĂĄl lehet ezt megtenni.
-
Håt a 7-esben egész måshogy megy a GE importålås ugyebår. Milyen IE verziótok van a munkahelyeden? (Kérlek, nehogy azt mondd, hogy IE 6-os!)
Ha legalåbb 7-es, akkor is az IE-ben mindenképpen engedélyezni kell a javascriptek futtatåsåt.
-
Mozzila firefox.
Gondoltam felmegyek megnĂ©zem a bĆvĂtmĂ©nyeket Ă©s hĂĄt "nem jelenĂthetĆ meg az oldal".
Itthon egyĂ©bkĂ©nt frankĂłn mƱködik.Hagyjuk sztem....annyira nem lĂ©nyeges,csak azt hittem zsebbĆl kivĂĄgod a megoldĂĄst, de betudom ezt is a munkaösztönzĆ programnak.
Advertisement