Üdv a "magyar sketchup fórum"-on!
-
Sziasztok mindenkinek!
Én még új vagyok itt, de annyira, hogy fórumozni se szoktam, remélem jól használom .
Az SU-val még csak nemrég találkoztam, most ismerkedem vele, és ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Ahogy beleolvasgattam néhány bejegyzésbe, volt már arról szó, hogy mire milyen programot kell használni. Én építészeti látványterveket szeretnék vele rajzolni, és nem tudom, h melyik programot érdemes megtanulnom, vagy hogy pontosan melyik mire jó (pl. 3ds max, archicad, autocad stb.).
Gondolom az SU nem igen alkalmas pl. metszetek és alaprajzok rajzolására, vagy tévedek?
És mennyire érzékletesen lehet vele épületeket megjeleníteni kívül és belül? Belső ábrázolásokra lehet használni?Köszi előre is!
-
Szia és üdv (ismét)!
Nos, ha elsősorban építészeti látványterveket szeretnél, akkor szerintem a SketchUp az ideális eszköz. Ha még nem használtál mást, akkor különösen. Az Autocad, Archicad és hasonlók elsősorban építészeti tervezőprogramok, és bár vannak bennük "látványelemek", nem az az alapfunkciójuk. A 3ds Max ugyan elsősorban egy 3D modellező program (abból is a "nagyágyú" fajta), de nehézkes, nagy, nehezen megtanulható (legalábbis magas szinten) és baromi drága.
3D modellező programnak - különösen, ha nem akarsz nagyon sok "organikus formát" modellezni, a SketchUp lesz a legjobb. Az, hogy aztán hogyan néz ki, már más kérdés. Minden modellező programnak van a "modell nézete" és van a "renderelt nézete" (vagyis amikor "végterméket"; képet, videót stb. gyártunk vele). Ez a SU-nál elég egyszerű, de legalább gyors, "valós idejű", úgyhogy egy jó géppel és közepesen komplex modellel "élőben" lehet navigálni benne.
Egy következő "lépcső", amikor "fotorealisztikus" renderelést (további fényforrások, csillogás, fénytörés, lágy árnyékok stb.) csinál belőle az ember. Erre megvannak a megfelelő programok a SU-hoz is, sőt, igen nagy a választék. Ezek sokat adhatnak a "részletgazdag" éklményhez, de alapszabály, hogy mindig a modellből kell kiindulni. Ha az jó, részletes, szépen kidolgozott, a renderelés is sokkal könnyebb lesz. Itt egy "példa" arra, hogy milyen lenne egy "csupán" SU renderelés és egy (hm... meglehetősen "közepesre" sikerült) fotorealisztikus változata ugyanannak a modellnek:
[flash=560,320:3hlx4qcx]http://www.youtube.com/v/thuEv7K2FGU&hl=en&fs=1&[/flash:3hlx4qcx]
A SU-val gyönyörűen lehet alaprajzokat, metszeteket készíteni - ha kell, ezeket még "animálni" is lehet.
Javaslom, hogy kezdd a nézelődést a Galériában. Alapszabály (és többnyire be is tartják), hogy itt olyan dolgokat mutatunk, amelyek többnyire SU-ban készültek (plusz esetleg - illetve többnyire - valamilyen fotorealisztikus renderelés). Itt van mindjárt "silvershadow" vízi faluja, amelyben épp ezt akarta megmutatni; meddig lehet elmenni a SketchUp-pal (renderelte V-ray-ben).
Mi vitt rá erre az egész 3D modellezésre amúgy? Ilyesmi a munkád vagy inkább hobbi az egész?
-
Hát ez a vízi falu nem semmi.
Üdv. Kollegina
Ha én annyira tudnám már használni a Sketchup-ot mint te a fórumot most nem csodálkoznék ezen a vízi falun. -
Szép napot én új vagyok itt lenne majd néhány kérdésem:)Jó hogy van magyar Sketch fórum:)
-
Szia és üdv!
Kérdezz bátran - legfeljebb majd nem tudunk válaszolni!
Ha van olyan topik, amelybe "belefér" a kérdésed, nyugodtan folytasd - ha úgy érzed, új a kérdés, nyugodtan kezdj új topikot. Ha bizonytalan vagy benne, csináld, ahogy akarod, majd legfeljebb összeolvasztom vagy szétvágom őket (ezt időről időre úgyis megcsinálom túl nagyra nőtt és szerteágazó topikokkal).
Ha már itt tartunk, van 7.1-es verziója a SU-nak. Tapasztalatom szerint sokkal gyorsabb, mint a 7.0.
-
Üdv Földi Halandók
Nem nagyon látszódik, de azért a háttérből figyelek Próbálgatom az új podium_bump5-öt Igaziból megrekedtem egy bizonyos szinten de azért van 1-2 szép renderelésem. Töltögetem a 2GB-nyi textúrát, hogy még szebbek lehessenek a renderek.
-
@unknownuser said:
... Elég kihalt a magyar fórum.
Szóval kérdésem lenne szokás szerint.., ... bocs időközben megfejtettem...Üdv!
Nem kihalt, az úri közönség esténként a sarki italkimérésben múlatja az időt. Vagy fatextúrákat tölt le stíkában a nagy iránymutató linkjei alapján. Csak éppen zsúfolt a torrent hálózat...
Másodrészről, még néhány ilyen amatőr hiba, és a végén egész jól - autodidakta úton - megérted és megtanulod az SU. Csak így tovább! -
Egyszóval képet kétféleképpen lehet importálni (ha erről van szó). Vagy "képként" (image) vagy pedig textúraként. Az előbbi esetben szét kell robbantani (jobb katt > "Explode") előbb ahhoz, hogy textúraként használhassuk valamilyen felületen. Ha egy képet egy már meglévő felületre képként helyezünk el, akkor (mivel teljesen egy síkban van vele), tényleg nehézkes zt választani, mert a SU mindig hajlamos lesz inkább az igazi geometriával törődni.
-
Üdv!
Ha megvan az elfogadás, legalább egy koordinátákat megadhatnád majd, hol keressük .
Régen a mikroPC-s könyvekben volt egy igen találó mondat, valahol a bevezető rész végén, valahogy így: Ha nem találod meg egy adott problémádra a választ jelen könyv oldalain, akkor bátran KÍSÉRLETEZZ!!! Nem tudom jól idézem-e, pedig klasszikust csak szó szerint illene...ugye.További sikerélményeket kívánok, csak így tovább!
-
Hát, olyan sokat azért nem segítettem (meg épp nem is tudtam, hogy GE modellről lesz szó). És igenis, iderakhatnád azt a fránya linket!
-
Tömbház?? ..ez egy kacsalábon forgó palota.
Jó lett grat. Én is csináltam egy sulit, bár én jól belekezdtem a mélyébe, de végül jó lett. Igaz ma már töredék idő alatt megcsinálnám és elég sok mindent máshogyan csinálnék, de hát ilyen ez. Te okosabban kezdted, mert egy rém egyszerű tömbö..izé kacsalábon forgó palotát rajzoltál, csak így tovább. -
Üdv!
Ügyes munka, gratulálok!
További szép napot!
-
Hát, a "lebutításról" azért az valamennyit elárul, hogy az eredeti skp fájl valami 5 Mb, míg a kmz változat csak 1 Mb. Nagyon kell figyelni arra, hogy mennyire tömöríti az ember a képeket, illetve hogy mekkora a geometriával és a csupán képekkel ábrázolt részletek aránya.
Mindenesetre szépen kidolgozott modell, gratula!
-
Hát, ha a legutóbbi épületedből indulok ki, akkor lekapcsoltad az éleket. Kapcsold őket vissza és akkor megtalálod a végpontokat.
Amúgy fölösleges lekapcsolni őket, mert a GE exportban úgyis lekapcsolódnak (van ilyen javaslat a tippek között, de az régebbi SU verziókra vonatkozik, amikor még exportálta az éleket is). -
Itt egy összehasonlító táblázat a Free és a Pro funkcióiról:
http://sketchup.google.com/intl/en/product/whygopro.html
A modellezési eszközök mind teljesen ugyanazok.Nagyon sok renderelő program van, nem csak a V-ray (és az elég drága és "kezdetnek" meglehetősen bonyolult is). A helyedben inkább valami olyasmivel kezdenék, mint a Podium vagy talán még inkább a Twilight.
-
Szétvágtam kissé a topikot (két, hosszabb dolognak külön topikot nyitottam).
Tartsuk meg ezt az "Üdv" topikot inkább amolyan bemutatkozó, meg fecsegő topiknak, és ha van speciális kérdés, nyissunk újat, mert aztán eltemetődik az infó.
-
Muhaha.....
Jó kis avatar, Csab...akarom mondani Caesar -
Ez kérem Gaius Caesar (ismertebb nevén Caligula)
A felirat: C(aius) Caesar Aug(ustus) Germ(anicus) P(ontifex) M(aximus) Tr(ibunicia) Pot(estate)
-
Oh, köszi megint okosabb lettem.
Annyi az input itt az SU fórumon, hogy már alig bírja a rendszerem.Amúgy az SU fórum aktív tagjaiból is lehetne csinálni egy triumvirátust.
Ezt csak azért mondom, mert szoktam figyelni hányszor lépnek be egy topikba és hát gondolom nem neked van annyi időd hogy ki-be lépkedsz a topikokból 50-100 alkalommal. Ennyi olvasó lehet itt a magyar fórumon akik nem regelnek csak olvasnak?Üdv.
-
Hát, van úgy 250 tagja a magyar felhasználói csoportnak, úgyhogy fene tudja.
Advertisement