sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

Help me!!!Modell Méretezése

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    3 Posts 3 Posters 2.5k Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • J Offline
      joco320d
      last edited by

Annyi kérdésem lenne hogy a google sketchup-ban hogyan lehet a modelleket méretezni itt inkább a betöltött modellekre gondolok amik joval nagyobbak mint ahogy szükségunk lene rá.Elforgatni copy-zni áthelyezni lehet .DE a méretezésre még nem találtam megoldást.Ugy jo lenne mint mikor a saját modellünket upload-oljuk az Earthbe és ott kedvünkre alakithajuk méretezhetjük.

http://www.joco320d.myplus.org

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Szia Jocó (József - mi lenne a jobb?)

Mindenek előtt fontos nagyon a SketchUp-ban, hogy mindig ragaszkodjon az ember az 1:1 arányú modellezéshez. Itt nincs "papír", amire el kellene férni, és a feltöltött modellek 99%-a is így van feltöltve, tehát ha letöltesz valamit, akkor nagy valószínűséggel akkor aránylik jól a modelledhez, ha az is 1:1-ben készült.

Átméretezni amúgy két eszközzel is lehet:

Az egyik a "Tape measure" (Mérőszalag)
        Ezzel ténylegesen lemérsz egy olyan élt pl., amelyiknek tudod a valós méretét, és ha nem egyezik, egyszerűen begépeled a kívánt méretet és megnyomod az Enter-t

TM1.png
        Ekkor megkérdezi, valóban át akarod-e méretezni a modellt. Válaszold, hogy igen.

TM2.png
        Vigyázz, mert ez így az egész modellt át fogja méretezni! Ha csak egy darabot szeretnél, akkor jelöld ki, csinálj belőle egy "Group"-ot (Csoportot), kattints rá duplán, hogy szerkeszd, majd "odabent" csináld végig mindezt - most csak ami bent van, lesz átméretezve.

Aztán persze használhatod a "Scale" (Méretező) eszközt is
        Itt mindig több lehetőség van, mit, hogyan méretezünk attól függően, hogy melyik zöld gombot fogjuk meg, illetve hogy használjuk-e hozzá a Shift és a Ctrl billentyűket.

Scale.png
        Vigyázz, ha itt simán 300-at írsz be, akkor 300-szorosára méretez. Ha beírod a mértékegységet is, akkor pont akkora lesz, mint amit beírtál.

Végül; mikor méreteket (vagy akármit) gépelünk be, soha ne kattints abba a kis dobozba, hogy elkezdj írni - csak nyomkodd a billentyűket, a SU automatikusan oda írja őket.

Gai...

• M Offline
          mdk01
          last edited by

@unknownuser said:

[attachment=0:3hno8pg0]<!-- ia0 -->Scale.png<!-- ia0 -->[/attachment:3hno8pg0]
          Vigyázz, ha itt simán 300-at írsz be, akkor 300-szorosára méretez. Ha beírod a mértékegységet is, akkor pont akkora lesz, mint amit beírtál.

Ezt már régóta meg akartam kérdezni, mert tudtam hogy erre is van vmi megoldás, de mindig elfelejtettem.

Köszi

• 1 / 1
          • First post
            Last post
          Buy SketchPlus
          Buy SUbD
          Buy WrapR
          Buy eBook
          Buy Modelur
          Buy Vertex Tools
          Buy SketchCuisine