Metszetek kitöltése ("Section Cut Face")
-
Üdv.
A következő kérdésem lenne:
Több metszetet veszek le egy épületről (vízszinteseket, azaz alaprajzit, és függőlegeseket egyaránt) és szeretném, hogy az elmetszett falak, illetve más szerkezetek tömör kitöltést kapjanak. A kérdésem, hogy ezt milyen technikával lehetne egyszerűen megoldani.
Próbáltam a backface-eket feketére venni a stílusbeállításban, de nem értem el vele a kívánt hatást.
Van-e arra mód, hogy valahogy síklapokat generáljunk egy elmetszett felületre?
A választ előre is köszönöm!
Üdv.
P. -
Szia!
Itt van egy "SectionCutFace" nevű plugin, amely ezt csinálja. A jobb kattintás menübe írja be magát (a metszetre kell vele kattintani), majd kiválaszthatod, milyen színű legyen a metszet (de utólag akár az egyes falak textúrájávalé is színezheted).
Érdemes külön rétegekre pakolni az így létrehozott "group"-okat (erre menet közben van lehetőség), hogy fel/le kapcsolgathasd őket aszerint, miről akarsz képet exportálni.
Ez a jelenlegi változata (még) nem képes animálni is ezeket a metszeteket, mint a SketchUp önmagában (de tervbe van véve a jövőre nézvést).
-
Szia Gaieus!
Köszönöm szépen, nagyon hasznos kis plugin, pont ilyesmire gondoltam. Egyelőre azt még nem tudtam megoldani, hogy mindent úgy jelenítsen meg, ahogy szeretném, azaz a legtöbb esetben ha egy falakkal és födémekkel körbezárt helyiséget talál, akkor magát a helyiséget is beszínezi. Persze nem mindenhol és arra eddig még nem jöttem rá, hogy mi alapján választhatja ki, hogy mit tekint elmetszett tárgynak... A falak, födémek, nyílászárók minden esetben komponensek.
Van esetleg erre valamilyen megoldás, vagy beállítás? Ha igen, akkor számomra ez lesz a tökéletes módszer!
Még egyszer köszönöm a gyors segítséget!
P.
-
Amennyire lehet, a plugin figyelembe veszi, hogy mi a "Front face" (amelynek mindig kifelé kellene néznie) és mi a "Back face" (amelynek a "falvastagság" felé).
Vagyis ha ezt nem használod következetesen, akkor macerás lesz a dolog.
-
Elvileg erre szoktam figyelni, mivel utána ArtLantisban renderelek, ami kihagyja a textúrát a backface-eken.
Meg is néztem a modellt még egyszer, és találtam backface-t! Nem a falaknál, nem is a födémeknél, hanem a kitöltött helyiségeket határoló egyik ablak szárnyának belső oldali lapja hiányzott!
Szóval ez az ablak lehetett a hunyó!
Holnap végignézem következetesen a modellt, aztán újra megpróbálom a metszeteket.
Köszönöm!
Üdv.
P. -
És hát valóban nem működik tökéletesen (mivel hát "ki kell találnia", hova is tegyen felületet és hova nem és az nem mindig egyértelmű), de végső soron a "végeredményt" kézzel is lehet szerkeszteni és a kisebb hibákat orvosolni.
Aműgy annyit még tudni kell róla, hogy annak érrdekében, hogy a metszet ne takarja el ezt a felületet is, néhány milliméterrel a metszet elé helyezi a plugin ezt a felületet. Vagyis ott van egy apró, többnyire egyáltalán nem zavaró, de alkalom adtán esetleg problémát okozó "rés".
Most túl lusta vagyok (és nemrég keltem és kávét is kéne főzni még egyet), de ha érdekel, el tudom magyarázni, melyik hagyományos SU eszköz alkalmazásának az automatizálásával működik a plugin (nagyon rafinált!)
-
Szia Csaba!
Találtam még máshol is backface-t, de úgy tűnik, hogy nem ezen múlt. Néhány helyiséget továbbra is beszinez, néhány falszakaszt pedig kihagy. Mindettől függetlenül még mindig sokkal hatékonyabb, mintha utólag kellene egy képszerkesztővel az elmetszett rétegekhez kitöltést adnom...
...És mint ahogy Te is írtad, a végeredményt lehet kézzel szerkeszteni: minden bezárt szakaszt külön síklappal fed le, ezért a helyiségek kitöltését egy pillanat alatt ki lehet törölni.
Egyszóval jó kis plugin, valószínűleg sokat fogom használni a jövőben!
Kalapot le, hogy ilyen korán, kávé előtt válaszoltál. (én az első kávé előtt szinte alig tudok kommunikálni...)
Üdv.
P.
Advertisement