3D modellek Google Earth-be importálása.
-
@gaieus said:
Nem, dehogy. Csak ne az onnan importált képet rakd föl neki a tetejére képnek.
Értem.Ez nem is jutott eszembe.
Majd nézek vmi homogén textúrát SU.-ban, vagy nem tudom. Az még odébb van.Visszatérve a modellek részletességére én úgy vagyok vele hogy vagy megcsinálok vmit rendesen, vagy sehogy.
Nem érzem úgy, hogy túl részletes lenne a modellem, mert valljuk be lehetne még részletezni bőven, de annál, hogy téglatesteket rajzoljunk fotókkal az oldalán komolyabban kell(kellene) venni.Üdv.
-
Itt nem erről van szó. Sőt, valójában tulajdonképpen két fő dologról.
A GE ugyebár (hacsak nem a saját gépedről nézed a modellt), folyamatosan tölti le az adatokat a szerverről. Nos, ha megnézel egy olyan helyet, ahol viszonylag sok a 3D épület, akkor láthatod, hogy előbb a "dobozok" töltődnek le (a "geometria"), majd csak utána (rájuk) a képek.
A geometria sokkal nagyobb sávszélességet igényel, mint a képek, arról nem beszélve, hogy a képeket lehet tömöríteni (a saját GE-ödön is beállíthatsz ilyet, illetve ha nem jön elég gyorsan a szerverről, akkor eleve csak rosszabb minőségben töltődik le), míg a geometriát természetesen nem. Ha tehát fordítva volna, sosem töltődnének le egyes helyek, illetve ha nagyon "nehezek" a modellek, baromi nehéz navigálni is a GE-ben.
Épp ezért szorgalmazza a Google, hogy a szükséges minimumot modellezzük, a többi részletet pedig a fotókkal érzékeltessük.
A másik dolog valóban egy kicsit a "megéri-e" megmodellezni kategória. Sok apró részlet (amelyet a SU-ban látsz), a GR-ön nem jön ki annyira. Nem lehet olyan kényelmesen és közel navigálni a modellhez, mint a SU-ban, ha sok a modell egymás mellett, már csak azért sem stb. Föl lehet rakni persze olyan modellt is, amelyiket belülről is részletesen megmodellezik az ember, de a kérdés; minek?
-
Teljesen egyetértek veled,egy dologban viszont nem annyira.
Már manapság sem ritka a 20-30Mbit-es sávszélesség.
Ha ilyen rohammal fejlődik az internet akkor kb.5 év és ezek a 20-30Mbit átlagosak lesznek.
Akkor meg kezdjük átrajzolni a modelleket meg újra feltölteni,csak azért mert nehezünkre esik kivágni pár beugrót meg kiugrót a téglatestből?Ne értsd félre nem vitatkozni akarok, mert sokkal jobban átlátod nálam ezt az egész rendszert, de én ezt most így látom. Nekem is sokkal egyszerübb volna megcsinálni a sulit pár téglatestből. A homlok is lehetett volna szögletes pl.
Üdv.
-
Lehet, hogy pár év múlva... És az is lehet, hogy a gépek is jobban fogják tudni majd futtatni ezeket a modelleket, de azért azt nem várhatod el senkitől, hogy úgy modellezzen, hogy "majd talán egyszer" mások is láthatják.
-
Hm..Hm..
Azért ez erős túlzás, mert nekem mobil internetem van ami közel sem a legjobb de betölti a modelleket elég gyorsan.
Hát nem tudom, agyon részletezni nem fogom a modelleket, mert nem lehet a méret miatt, de kicsit többet szeretnék csinálni mint pár doboz vagy henger.Meglátom majd mekkora lesz a suli modellem aztán tudni fogom mit lehet és mit nem.
Üdv.
Jó éjt! -
Hali!
Elkészült a suli.Igaz már egy hete csak nem volt netem.
Viszont most nem tudom csatolni mert 5,8mb a maximum pedig 4mb lehet.
Csaba van még a modell info--->Statics--->Purge Unused-en kívül vmi amivel még lehet csökkenteni a modellem méretét?
A fentebb említettet megcsináltam és a textúrákat is körbe vagdostam(Make unique texture).
Még vmi?Köszi
Üdv.
-
AZ a purge mindent, amit lehet, kipurgál a file-ból, vagyis nincs amit már ki lehetne.
De amit még megtehetsz (illetve jó volna megtenned) az az, hogy a nyilván viszonylag nagy felbontású képeidet exportálod (Jobb katt > Texture > Edit texture iamge), itt megnyílik az a képszerkesztő, amelyet beállítasz a Preferences > Applications fülön és egyszerűen elmented egy kicsit tömörített, valamint pixelszámra kisebb méretben. Mihelyst mented a képet, ez automatikusan frissül a SU-ban.
-
Szia!
A képeket én még a legelején mielőtt neki álltam textúrázni lekicsinyítettem 100-150kb-osokra. Ez még elvileg csökkent ugye mert a modellre helyezés után körbe vágtam mindet. Ez még így soknak számít?
Néztem a Gimp-be hogy mekkora a kép mérete de nem találtam sehol.
Vhol meglehet nézni a kép méretét Mb-ban miután felraktam a modellre?
Feltöltöttem a modellt ide:
http://postremus.uw.hu/majus1_015_kesz_terepen.skp
Vetnél rá egy pillantást hogy ez így jó lesz-e?Köszi
ui.:
A múltkor ugye sikerült GE.-be megnézni geobéka modelljeit de most nem jönnek elő.
Mit nyomhattam félre? Alul a 3d buildings be van kapcsolva. Annyit tettem hogy betöltöttem a saját modellemet a térképre. -
GE problémamegoldódott, mivel nem találtam semmi megoldást.
Leszedtem és felraktam újra.
Viszont ma voltam körbe fényképezni a Prohászka Ottokár templomot a következő áldozatomat, de most látom megelőztek. Kicsit bánom, de mivel szép igényes munka csak gratulálni tudok hozzá Geobékának.Honnan tudhatom meg geobéka email címét?
Jó volna most már egyeztetni.Üdv.
-
Tudom, mi a gond - és ezt baromi macerás és "pöcsölős" lesz kijavítani.
Miután "unique"-ká teszed az egyes képeket a felületeken, az eredetiek is benne maradnak és a "Purge" paranccsal nem lehet kiirtani őket. Vagyis gyakorlatilag ahelyett, hogy "egyszerűsítenéd" a modellt (kisebb lenne a fájlméret), megduplázod azt.Itt van pl. a 4-es számú fotó. Figyeld meg, hogy ez benne van eredetiben is a modellben, valamint két, további változatban is. Az eredetit teljesen ki kellene irtani, a 4#1 és 4#2 esetén pedig elgondolkodni azon, hogy kell-e két, külön variáció vagy pedig lehetne-e ugyanazt a textúrát használni két, különböző felületen is (esetleg tükrőzve) (ebben az esetben nem tudom, így van-e mert nem néztem meg, de nem volna lehetetlen).
Ez egyértelműen "bug", úgyhogy legjobb lesz, ha írok is róla egy jelentést a guglinak. Ezeket a már nem használatos képeket kizárólag kézzel lehet (és sok kép esetében csupán "próba szerencse" alapon), egyesével kiirtani, ráadásul még így is tiltakozik a SU, hogy használatban vannak (pedig nem is). -
szia! Köszönöm a segítséget. Az nem lehet megoldás hogy a látszó körbevágott képet kivetítem egy lapra majd törlöm a suli oldalát képestől mindenestől majd az újra megrajzolt falra vissza vetítem a képet? Most nem tudom kipróbálni csak látatlanba ez ugrott be. Üdv.
-
Nem egészen értem... Ha "unique" textúrát csinálsz belőle, akkor az épp olyan alakú és méretű lesz, mint amekkora kell.
-
Félre értelmeztem amit írtál. Munka közben telefonon próbáltam megérteni mit is mondasz. Nem sikerült.
Megnéztem viszont itthon és valószínű megértettem, bár nekem engedte törölni felesleges textúrákat,úgy hogy lehet mégsem értettem meg.
Kitakarítottam 5-6 ilyen bent maradt textúrát és kicsit több, mint 500KB-ot nyertem.
Feltöltöm mégegyszer hogy megnézd azt csináltam e amire te gondoltál.http://postremus.uw.hu/majus1_016 kitakaritott.skp
Köszi a türelmedet.
Megtudnád adni Geobéka email címét vagy vmilyét?
Egyeztetnem kellene vele ezt a fehérvár modelles projektet, hogy ne rajzoljunk már feleslegesen. Esetleg elnézhetne erre fele vagy vmi.Üdv.
-
A fájlt nem tudom letölteni; valamit elrontottál az URL-ben (404-et ad).
A geobéka email címét privátban megküldöm.
-
@gaieus said:
A fájlt nem tudom letölteni; valamit elrontottál az URL-ben (404-et ad).
A geobéka email címét privátban megküldöm.
Működik az(vagyis már nem mert kijavítottam) csak bent maradt egy szóköz és onnantól a hivatkozást nem alakította linké a motor.
Na kijavítottam.
http://postremus.uw.hu/majus1_016_kitakaritott.skpÜdv.
-
Hm. Érdekes, most kiadta lehetőségnek, hogy "purgáljam" a textúrákat a modellből és volt is, amit kiirtott (még) belőle.
Amit most még megtehetsz, hogy igenis lecsökkented a képek méretét (pixel számra) és növeled a tömörítést. Ezt zömiben anélkül meg lehet csinálni, hogy látható különbség lenne a modell megjelenésében.
Ha nem teszed meg és így töltöd fel, megteszik majd a Warehouse-ban anélkül, hogy megkérdeznének, és ott aztán nem szarakodnak az optimalizálással, úgyhogy némely képed egész hülyén fog kinézni. Ez az oldal pl. 800 valahány pixel volt eredetileg és simán, minden tényleg látható különbség nélkül le lehetett vinni 512 pixelre plusz 75%-os tömörítést csinálni neki.
-
Közben még én is takarítottam belőle egy két vonalat meg oldalt, még lejjebb ment 100KB-ot a méret.
Tehát textúra megnyitás képszerkesztőbe(Gimp)átméretezés 500 x valahánypixellé és mikor elmentem Gimp-nél van egy "minőség" csúszka gondolom az lehet a tömörítés mértéke.
Ennyi?
Ezt akkor gyors megcsinálom
Néztem én is a múltkor mikor mondtad, hogy ezt érdemes megcsinálni és már akkor láttam hogy sokat nem változik a kép minősége.Üdv.
-
Igen, ez az. Az egyetlen modellem, amely fent van a GE-en, textúrázás után 12 Mb volt. Így sikerült kb 2 Mb-ra levinnem (na meg persze a "make texture unique" funkcióval, amin viszont már túl vagy)
-
Balázs,
Te a képeidet mint "image" importálod a textúrázáshoz vagy eleve mint "texture" és rögtön a modellre húzod?
-
Na tömörítgettem egy keveset meg némely dolgot leegyszerűsítettem így már 2MB alatt vagyok. Az íves homlokot nem tudtam tömöríteni mert az ugye vetítve lett és elvileg nem lehet szerkeszteni. Ezt így hagyom, csak nem kötnek bele.
Az ilyen vetített képek is növelik a modell méretét?
Azért kérdem mert ugye szerkeszteni nem lehet tehát nem is képként van ott?
Itt a modell: majus1_017_tömörített.skpKöszi
ui.: Jó néhány dolgot máshogy csinálok majd legközelebb.
Advertisement