Textúra kicselélse másikra
-
Hello!
Az én kérdésem ez lenne:ha egy bonyolult tárgyon szeretném az egyik színt kicserélni egy másik színre,azt hogy tehetném meg a legegyszerűbben?
(tehát pl. a Parlamenten az összes pirosat akarom kékre átfesteni,azt hogyan tudnám egy-két kattintással elintézni?Hogy még érthetőbb legyek:mondjuk a falat "aszfalt"-tal színeztem be véletlenül 528 helyen és ki akarom javítani "faburkolat"-ra)
Kösz! -
@zogy said:
Hello!
Az én kérdésem ez lenne:ha egy bonyolult tárgyon szeretném az egyik színt kicserélni egy másik színre,azt hogy tehetném meg a legegyszerűbben?Amennyire én értek hozzá, megpróbálok segíteni:
A legegyszerűbb:
A véletlenül "beaszfalozott" 528 felületet kijelölöd, és külön-külön átvariálod faburkolatra.
A bonyolultabb:
Megváltoztatni kívánt texturát kiválasztod, jobb gomb - Entity Info-t megnyitod. Itt rákattintasz a megválozatni kívánt texturára, az előugró Choose Paint ablakban kiválasztod a módosítani kívántat, az edit gombra kattintással arra a szerkesztő felületre jutsz, ahol meghatározhatod, hogy milyen jellegű képpel, textúra mintázattal kívánod az adott részt kitölteni, felületként. Itt megkeresed a Texture felirat alatt "Browse for Material Image File" gombot, amellyel már csak meg kell keresned az alkalmazni kívánt anyag képét a gépeden.
Bonyolultnak hangzik, a gyakorlatban pillanatokon belül el tudod végezni. Ekkor minden ilyen texturával bevont felület az újonnan kiválasztottal íródik felül.
Biztos vagyok benne, hogy vagy egyszerűbb módja is, de azt speciel én nem ismerem.
Remélem valamennyit tudtam segíteni, és érthető volt a magyarázat.
További szép napot, és ismerkedést a programmal. . -
Igen, Medvegy módszere kitűnően használható - különösen, ha addig még a SketchUpban nem használt képfájlt akarunk betölteni. Van aztán még egy "plugin" is: a GlobalMaterialChange plugin,amely különböző extra lehetőségekkel szolgál (pl. csak a kiválasztott darabokon cserélni, meg ilyenek).
-
Sajnos nem jutottam előbbre.Amikor az "aszfalt"-ot cseréltem volna ki (ami a Paint bucket-ben a Concrete Aggregate Smoke néven fut)nekem az lett volna jó,ha nem a számítógépemről kell új felületet választanom az Entity Info-Choose paint-Edit után,hanem a Paint bucket-be jutok vissza,ahol kijelölöm a nekem tetsző változtatást.....
-
Igen, ez a probléma azzal, hogy a SU 6 óta egy "skm"-nek nevezett zip fájlba csomagolja a SU a textúrákat. Ha nem akarod kipróbálni a fenti plugint (bocs, az előbb elrontottam a linket, de most kell működjön), akkor megpróbálhatod a következőket:
- fess be egy felületet azzal a textúrával, amellyel az aszfaltot át akarod festeni.
- a "Material" ablakban kattints rá jobbal és "Export texture image" (lásd a képen).
Persze jegyezd meg, hova exportálod.
- most kattints az aszfaltra és Edit > "Use texture image" és navigálj oda, ahova kimentetted az előbb a másik képet (valahogy így).
Ami esetleg még hátra lehet, az az újratöltött kép méretezése, ha az "örökli" az aszfaltét.
-
@gaieus said:
... Igen, Medvegy módszere kitűnően használható - különösen, ha addig még a SketchUpban nem használt képfájlt akarunk betölteni. ...
Hát ami azt illeti, magam is keresgéltem, merre lehetnek az eredeti képállományok, de így a későbbi válaszokból tiszta a kép. Viszont előbb-utóbb úgy is kell ill. szükséges külső képeket /családi fotó / használni textúrázáshoz.
Viszont érdemes itt szétnézni a fórumban is, sok link mutat /pl. woodworking témában/ klf famintázatok letölthetőségeire, de Gaeius is adott itt a magyar lapokon hasonló linkekekt.
További szép napot! -
Úgy bizony! Valamirevaló textúrák úgy sincsenek a SketchUpban eleve. Az ember szépen gyűjtögeti őket erre-arra...
Advertisement