Tetőszerkezet összeillesztése
-
No, megint egy kis probléma, amit nem igazán értek, hol rontottam el.
Mellékeltem a probléma forrását is. Anyagfelmérésre megpróbáltam a lenti épület tetőszerkezetének kiszerkesztését, ami azonban nem igazán sikerült tökéletesre, bár lehet hogy egy ács is téved ennyit leszabáskor.
Az szarufaállás megtervezése után az egyes állások kialakítása a Move+Ctrl paranccsal kimozdítva és a VCB-n x távolságra beállítva történt, majd a "13x " parancsot beadva megsokszoroztam az adott (zöld tengely) irányban.
A cserépléceknél az alapként a szarufa oldalán vettem fel a léc keresztmetszetét, amit a kívánt pontra mozgatva és beforgatva, majd meghosszabbítva a kívánt méretre került kialakításra.
Az egészben az zavar, hogy a lécek a végén vagy beletartanak a szarufákban, vagy éppen ellenkezőleg.
Nekifutok mégegyszer, csak van erre valakinek ötlete, hogy lehet az ilyen problémát kikerülni?
Ha másnak nem is, de elrettentő példának mindenképpen jó lesz.
-
Nos, nekem úgy tűnik, hogy a szarufűkkal van a gond; nem a zöld tengely mentén vannak egyenletesen elosztva! Te4gyök fel, hogy a zöld tengely mutat északra; a szarufák végei a nyugati oldalon (és persze a másikon is) mintegy ~1,1 fokos eltérést mutatnak a zöld tengelytől (ez a ház oldalától kb 4,4 cm-es különbség lesz összesen). Lásd a képeket:
Nyisd meg a style dialógot a window menüből, menj az "In model" fülre, Edit > és állítsd a vonalak színét "by axis"-ra (a tengelyek szerint színezi). Látni fogod, hogy a cseréplécek szépen vannak elhelyezve, vagyis az éleik zöldek, azaz nem velük van a probléma. -
Kedves Gaieus!
Ekkorát még nem csaptam a homlokomra, amikor olvastam válaszod, mert ezt a tengelyeknek megfelelő színezéssel már találkoztam valahol a stílusok leírásánál, hogy éppen nem gondoltam rá...
Egyébként pusztán csak amolyan tájékoztató jelleggel csináltam meg, egyfajta számítási alapként, mennyi anyagot kell rendelnem az épülethez.
De azért ebből is tanultam valamit. De megjegyzem, néha két kéz is kevés annyi billentyűt szükséges lenyomni, mikor, mit szeretnék végrehajtatni a programmal.
Mindenképpen köszönöm a választ. -
Mikor a Ctrl+Move eszközzel másolatokat készítesz egy tengely (mondjuk a zöld) mentén, mozgatás előtt nyomd meg a bal nyíl gombot, (piros esetén a jobbot, kék esetén a le/föl gombot) hogy biztosan abba az irányab másold (illetve ez minden mozgatásra igaz).
-
Köszönöm a tippet, ha nem tévedek próbáltam, de félek, vagy elengedtem, vagy valami más megbocsáthatatlan történt, ami az elhajlást okozta. De majd csak belejövök.
-
Minden kezdet nehéz - de valóban, majd csak belejössz! Egyszer csak úgy érzi az ember, hogy már mindent lehet. Ha valamit mégsem, akkor majd másként. Én úgy fél éve használtam a SketchUpot, amikor ezt az egész városnyi modellt megcsináltam:
http://www.sketchucation.com/forums/scf/viewtopic.php?f=82&t=46 -
Kedves Gaieus!
Hogy egészen őszinte legyek, a Su-val kapcsolatomat három rövid kis videonak köszönhetem, amelyekben többek közt egy kolostor körül kering a kamera. Azon az oldalon olvastam először, hogy ez az Su-val készült. Ma már azt is tudom, ki csinálta.
A dolog pikantériája pusztán azt, hogy jó pár hónappal ezelőtt már szembekerültem a programmal, de akkor nem láttam oly nagy fantáziát benne. De ahogy egyre jobban elmerülök benne, leginkább az építészeti célú felhasználását látom elsődlegesnek. Mindenesetre azon veszem észre magam, hogy már az Inventorban is az Su billentyűit nyomogatom. A free verzióban ezt a Layout részt és video készítő részt hiányolom. És néha zavaró a sok billentyű nyomkodás, mikor mit, milyen sorrendben...
Az tetszik, hogy olyan sok kiegészítő van hozzá, meg ez a 3D Warehouse ami még igazán naggyá teszi.
Úgyhogy kalandra fel, ahogy Lenin mondta volt: tanulni, csinálni, kijavítani... -
Hát, az építészeten kívül nagyon sok "asztalos/ács" (vagy hogy fordítanám) is használja és kétségtelenül arra is nagyon jó. Lggyengébb talán az organikus modellezésben, bár ahogy az utóbbi idők pluginjeit elnézem, ez sem igaz most már.
És valóban; a gyakorlás itt aztán nagyon fontos (bár egy-egy jó tanács is segíthet néha)
Advertisement