Komplex modellek átméretezése
-
Tud-e nekem valaki segíteni abban a problémában, hogyan is működik a Sketchup-ban az átméretezés?
Ha megalkotok egy valamilyen formát, és azt később át akarom méretezni (oldalhossz, magasság, stb.), akkor gyakorlatilag az összes többi méret is változik, miközben az egymáshoz viszonyított arányok megmaradnak.
Van ennek a megkerülésére valamiféle megoldás?
Vagy ilyenkor egyetlen megoldás egy - a megváltozott paramétereknek megfelelő - új alakzat létrehozása?
Előre is köszönöm, ha tud valaki valamilyen megoldást nyújtani a problémámra. -
Szia Medvegy,
Mikor valamit kiválasztasz a "Select" eszközzel, és a "Scale"-re kattintasz, valójában egy olyan hasáb lesz körülötte, amelyen mindenféle zöld gombok vannak körben.
Ezek közül a sarkokon lévők alapból egységesen (arányosan, "Uniform") méreteznek - ahogy írtad is - az oldalakon lévők pedig nem. Ezen úgy változtathatsz, hogy közben lenyomva tartod a Shift gombot. Ugyancsak a Shift gomb változtatja meg az oldalakon lévő gombok "Non-uniform" (aazaz torzító) méretezését arányossá ("Uniform"-má).
Próbálgass eljátszadozni vele egy darabig, hogy megszokd.
Aztrán van még egy módosító billentyű, a Ctrl, amelyik az ellenkező oldalhoz/sarokhoz, illetve a középponthoz képesti méretezés között vált. Lehet használni a Shiftet és a Ctrl-t együtt is.
Én általában az oldalaktól méretezek, mert akkor tudom használni az "inference" funkciót más geometriához (legfeljebb a Shifttel együtt).
Ha pontos méreteket akarsz megadni, egyszerűen számok esetén aránynak veszi - ha viszont begépeled a mértékegységet is, akkor akkorára méretezi (pl. 120cm).
Mennyire vagy jó angolból? Itt van a scale tool részletes leírása.
Ha még segítségre szorulsz, megpróbálhatok egy kis vidót összeállítani (bár most én is bénázom, mert a múlt héten sikerült eltörnöm a kiezemet és a Shift meg a Ctrl egyelőre elég nehezen megy együtt)
-
Kedves Gaeius!
Először is köszönöm segítségedet, szinte éreztem, hogy e két billentyűnek a végén lehet valami köze ehhez is. Hogy teljesen őszinte legyek Inventoron "nőttem" fel, ott simán beléptem az aktuális elem, alkatrész vázlatába, ami persz itt is megtehető, és gyakorlatilag egy 2D vázlaton eltudtam végezni a szükséges alakításokat. Bár ott a kényszereket kell megszokni.
Csak pár hete foglalkozom a Sketcup-el, csak próbálom a megszokott "elveket" itt is követni, mert ami ott kényszer, az itt valamilyen tulajdonság. Ennek volt a folyománya, hogy csatlakoztam ehhez a fórumhoz.
A kézikönyvét - ami a 6-os verzióhoz készült - még ki is nyomtattam, most nyáron, oly sok minden más mellett erre sem sok idő jut. De rá kellett döbbennem, hogy az ajánlott linkedben is ugyanazon tartalommal bír. Csak még nem tartok ott az olvasgatásban.Mégegyszer köszönöm a segítségedet, de nem venném szívemre, hogy csak nekem törött kézzel magyarázó videókat készíts. Legtöbbször elég szerintem egy ilyen jellegű indítás.
Addig is további kellems gyógyulást kívánok! -
Hála istennek, ha valaki tud angolul, akkor a SU Guide meglehetősen jó kézikönyv. Én is játszogattam-játszogattam a programmal, majd aztán egyszer fogtam magam, és lépésről lépésre végigmentem rajta úgy, hogy közben csináltam is, amit ír.
Meg kell mondjam, a mai napig (2 év után) is találok benne "újdonságokat" (vagy legalábbis olyasmit, amit én talán máshogy csinálok). De persze nem minden van benne abban sem - és hát ezért is vannak itt ezek a fórumok, ugyebár!
Advertisement