Segítség kérés...
-
A saját (modellben lévő > lásd kis ház ikon) mappában kiválasztod a kérdéses textúrát, majd az Edit fülre mész, és az alsó "opacity" csúszkán beállítod az átlátszóságot.
A SketchUp átlátszóság-kezelése nem valami fejlett. 70% fölött teljesen "tömör", alatta viszont semmilyen árnyékot nem fog vetni az anyag.Külső renderelőkben persze sokkal "fejlettebb" átlátszóságok vannak (gondolj pl, egy égő gyertya felső, "áttetsző" részére)
-
Köszönöm szépen. Megpróbálom ezt a megoldást.
Lenne egy másik kérdésem is. Van egy warehouse-ból letöltött kanapém. saját textúrával (tehát látszik a szövet), de ilyen drapp színben. Nekem az kéne, hogy ugyanígy látszódjék a szövet mintája, de zöld színbe. Megoldható ez?
-
A legegyszerűbb megoldás (ha működik a textúrával) az, hogy ugyanígy menj az edit fülre és azzal a színkerékkel próbáld meg átszínezni. Ha így elég ronda, akkor nincs más megoldás, mint ugyanazon a fülön a "texture" résznál a jobb oldali kis ikonra kattintva megnyitni egy készerkesztőben,ott beállítani (átszínezni) a képet, majd mikor elmented, a SU-ban ez automatikusan frissül.
Mindenek előtt viszont a Window > Prefrences > Applications fül latt állítsd be, milyen képszerkesztővel szeretnéd az ilyesmit csinálni.
-
Üdv
Köszönöm a gyors segítséget. az első megoldás megfelelő eredményt hozott.
-
Tényleg már mára csak egy kérdés és eldugulok.
A probléma a következő lenne. egy hírdetőállványt készítek. ennek a tetejére kellene rátennem a cég logóját. A logo megvan fényképen. Hogyan tudom ezt ráhúzni? Próbáltam ezzel a photo texturával, de abban nem találom, hogy tudok saját fotót megadni, csak olyat ami a streetwiev-ból van.
-
@dagadt said:
az első megoldás megfelelő eredményt hozott.
Viszont ez csak a SketchUp-ban fog működni - ha exportálni akarod más programba, akkor magát a képfájlt kell szerkesztened.
A photo texture funkció bizony csak a street view képekkel működik. De hova is lennénk, ha nem lehetne saját képeket, textúrákat importálni!?
File > Import... Képeket lehet képként (önmagában), textúraként (egy létező felületre) vagy PhotoMatch-hez importálni (az egy külön műfaj).
Ha elakadsz, csatold a fájlokat!
-
tabla.skpEz lesz a megoldás, csak elakadtam.:S
ezen a megállító/reklám táblán ügyködöm. van róla egy kép is. Annak a képnek a "fejrészét" szeretném ahol a logo van, átteni a modellre. de ez ugye ilyen hajlított felület. Itt sajnos elakadtam.
-
Köszi. Megoldottam.
-
Ragyogó. És a kedvünkért és okulásunk végett elárulnád, hogyan?
-
Természetesen. nagyon szívesen.
Úgy csináltam, hogy a hajlított rész elé vetítettem egy ugyanolyan méretű síkot. arra importáltam a textúrát. Ott beigazítottam a megfelelő méretre) Amikor az megvolt, akkor a skí képről a material-> sample paint segítségével (egy ilyen kis pipetta szerü ikon) felvettem, és egyszerűen utánna rákattintottam az íves részre, ahova gyönyörűen rásimúlt. ezután csak kitöröltem a síkra feszített képet.
Remélem érthető. ha kicsit zavaros (nem lennék meglepődve, akkor megcsinálom képekkel illusztrálva)
De ismét felmerült egy kérdés... Élt le lehet törni és kerekítteni valahogyan? (Kész testnél)
-
@dagadt said:
Remélem érthető. ha kicsit zavaros (nem lennék meglepődve, akkor megcsinálom képekkel illusztrálva)
Nem érthető - legalábbis annak, aki tudja, miről van szó. Íme egy kis videó ("projecting material")
[flash=600,480:2uay3le4]http://www.youtube.com/v/HHsRRLCAOm8[/flash:2uay3le4]
@dagadt said:
Élt le lehet törni és kerekítteni valahogyan? (Kész testnél)
Tán ez a plugin érdekelni fog: http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=20485
Ez a segéd-pluginkönyvtár is kell hozzá: http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=323&t=17947#p144178
-
Üdv
Ismét itt és természetesen ismét kérdés.
A problémám az, hogyha íves dolgot rajzolok, vagy épp kört, akkor egy idő után a program elkezdi egyenes vonalakra lebontani. Pl, mire végére érek a rajznak a körömből, egy nyolcszög lesz.
az lenne a kérdésem, hogy van e lehetőség, vagy valami parancs arra, hogy renderelés elött (Mivel sajnos a renderelő (Vray) is az Xszöget rendereli be, és nem a kört) visszaállíthassam, hogy ami kör, vagy ív, az az is legyen?
Előre is köszönöm.
-
A SketchUpban minden íves dolog valójában egyenes szegmensekből adódik össze. Az ilyen 2D formákból készült 3D formák (pl. egy henger) csak azért tűnnek szépen íveltnek, mert a simítás az élek között ilyennek mutatja.
Próbáld ki ezt pl.: rajzolj két kört. Az egyikre kattints jobb egérrel és "explode". Most mindkettőt húzd fel hengerré. Nézd meg, hogyan rendereli őket a V-ray.
Most azt, amelyet "explode"-oltad, jelöld ki teljesen, jobb kattintás megint > soften / smooth edges. Itt felugrik egy ablak, ahol a csúszkát addig húzhatod, amíg eltűnnek az élek. Most teszteld megint a renderelést.
Ha ez segít, akkor használd ezt a módszert.
-
Melyik a legjobb rotáló plugin?
Olyan kellene ami kijelölve az alakzatot 90°-ban elfordítja azt.
A Rot90 plugin csak jobb klikkel elérhető. Ennek pont az lenne a lényege hogy gyors legyen. Akár gyorsbillentyűre is rakható kellene. -
Ruby szkripthez ért itt valaki?
-
Mindent, ami megjelenik menüben, rakhatsz gyorsbillentyűre, csak az olyanhoz, amelyik a jobb klikk menüben van, előbb jelölj ki valamit és utána keresd a menüparancsot.
Én nem ismerem ezeket a pluginokat - nekem sosem okozott gondot a forgatás/mozgatás, így aztán soha ki sem próbáltam ezeket.
(A ruby programozáshoz meg annyit értek, mint az asztalosmunkához)
-
Köszi. Ezt még azelőtt írtam mielőtt rájöttem hogyan kell forgatni.
Igen, így már valóban jól kezelhető a forgatás. -
Gyorsan forgatni a Move eszközzel is lehet (groupokat és komponenseket). Mikor a group fölé mész vele, akkor megjelenik azon az oldalon négy kis négyszög. Ha azt megragadod, akkor a középpontja körül tudod forgatni (igaz, ez sem egy klikk, és a 90 fokot be kell vinni kézzel).
-
Hátha valaki.
Letöltöttem ezt a Ruby Code Editor nevű plugint és a WebConsole-t
Csak sajnos nem tudom előhozni a SU-ban -
Valószínűleg úgy lehet előhozni őket, hogy az ember a ruby konzolba (window menü) beír valami parancsot. Próbálj meg a fórumon utána nézni itt - két verzió is van, úgy látom - a webconsole-ra nem találtam fórum topikot.
Advertisement