Bútor. Asztalos. Faipar
-
-
@trikaa2000 said:
fontos nekem az hogy egy modelröl bármilyen görbe felületet át tudjak vinni a másikra ugy hogy az illeszkedés tökéletes legyen
Ez a Pro verzióban a "Solid tools" eszközzel bármikor, egy kattintással megoldható. Ehhez az kell, hogy ami darabot csinálsz, az "solid" group/component-ként jelenjen meg a SketchUp-ban. Ha egy ilyenre rákattintasz a jobb egérgombbal és az "Entity info"-t választod, ott kiírja, hogy "solid" vagy sem. (Én ezt az ablakot mindig nyitva tartom, úgyhogy bármit kijelölök, rögtön tudom, miféle dologgal állok szembe)
Nos, "solid" ("tömör") az, ami teljesen zárt, nincsenek belőle kiálló élek, nincsenek benne fölösleges felületek, vagy röviden szólva: minden él/vonal két felületet határol.
Itt egy példa az egyik modelleddel, amelyet csatoltál.
Ehhez hasonló eszköz (amely működik az ingyenes verzió alatt is) ez a plugin:
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=14773 -
Ez igen. Ok, jó érthetö minden és nagyon sok minden megoldható ezzel a módszerrel.
Csoportok, és komponensek viselkedésével kapcsolatba volna kérdésem. Több mélségü komponens esetén, az explod parancs teljesen szétveti a csoportot vagy csak a legkülsö szintete? -
És mivel lehet megcsinálni azt, amivel a képekre a magyarázó szöveget ráraktad?
-
Közben gyülnek a kérdeznivalok
- Metszetet eszközt használatábol hogy kell kijönni, vagyis a metszösikot eltüntetni? Van ugyan egy ojan eszköz hogy display sectin plan, mellette meg display section cut, viszont azok csak elrejtik.....????????
- A View parts plugin használva megjelennek az elemek nézete scene x, y, z...stb, azt hogy lehet egyböl eltüntetni, esetleg lementeni valahová
-
@trikaa2000 said:
Több mélségü komponens esetén, az explod parancs teljesen szétveti a csoportot vagy csak a legkülsö szintete?
Mindig csak azt, amire kiadod az utasítást. Pl. van egy kétszintű csoportod és a legfelső szintet "robbantod" (explode), akkor az alatta levő szint megmarad. Ha a legfelső szinted szerkeszted és az alatta levőt robbantod (odabent), akkor a legfelső szint megmarad.
@trikaa2000 said:
És mivel lehet megcsinálni azt, amivel a képekre a magyarázó szöveget ráraktad?
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
@trikaa2000 said:
- Metszetet eszközt használatábol hogy kell kijönni, vagyis a metszösikot eltüntetni? Van ugyan egy ojan eszköz hogy display sectin plan, mellette meg display section cut, viszont azok csak elrejtik.....????????
Csak elrejtik. Pontosabban a láthatóságukat kontrollálják (ami ugyebár ugyanaz). Mi a példa pontosan?
@trikaa2000 said:
- A View parts plugin használva megjelennek az elemek nézete scene x, y, z...stb, azt hogy lehet egyböl eltüntetni, esetleg lementeni valahová
Nem ismerem ezt a plugint. Tudnál egy linket adni?
-
-
OK, megnézem (most el kell mennem)
-
OK, látom már, hogyan működik. Akkor a kérdésem: mit karsz eltüntetni? A Scene füleket?
-
Igen.Eddig mind kitörólgettem a scen-eket. De majd kitapsztalom hogy ha utolag válltoztatok a modelen, a scen-ken is megtörténike a válltozás. Ha igen akkor érdemes lenne elmenteni hogy legyen mindig kéznél.
Mijen esköz a legalkalmasabb a tegnapi csapok példában ugy metszeni, vágni hogy az eredmény két 45 fokos szögben illeszkedö sima felületü darabok kapjak? -
A Scene-ek valójában arra valók, hogy "elmentsenek" bizonyos beállításokat: kameraállást, egyes objektumok vagy rétegek láthatóságát/elrejtését, év- és napszakokat (árnyák) bár ez neked nem kell, metszetet, stílust stb. Ha kitörlöd őket, ott vagy, ahol elkezdted a dolgot.
A 45 fokos szöghöz valójában azt kéne tudnom, hogy pontosan mi, miből kéne kivonódjon/hozzáadódjon. Persze, meg lehet csinálni, csak én azt nem tudom, te pontosan hogyan akarod. A megoldás az, hogy megmodellezed az egyik felet (45 fokos szögben, azokkal a kiugró csapokkal, amelyek ott kell legyenek), majd ezt mintegy "mintát" használod arra, hogy a másikból kivond.
Mindjárt összerakok egy egyszerű(bb) példát.
-
Na, itt egy leegyszerűsített forma (amelyet még én is megértek )
Menj végig az egyes "scene"eken...
-
Na, itt van egy változat, amely egy kissé "bonyolultabb" (az egyszerű hasábban is van egy horony)
-
Ok. Köszi. Értem. Engem az is érdekelmn, hogz az 1 scens-en a kocka hasábt 45, vagy bármilyen fokba vágni.Gondolom meglehet csinálni ha egy vonala huzok a megfelelö szögbe és a másik élet oda mozditom a slégvonalhoz. Na minden esetre ez a sketchup nagyon ügyes asztalos tud lenni
-
És te a példába a scen-eket mivel csináltad? Látom a piros tengely mellet vannak az egye mozzanatok sorba, azokat kólön kimodelezted, aztán?
-
@trikaa2000 said:
a kocka hasábt 45, vagy bármilyen fokba vágni
Van a körző (Protractor), amellyel könnyen tudunk segédvonalakat rajzolni bizonyos szögekben (mint ahogy a mérőszalaggal (Tape measure) bizonyos távolságokban). Ha még ezeket nem fedezted fel, a View > Toolbars > Construction alatt találhatók.
[list=][]A sarokba helyezed a körzőt és kattintasz.
[]Az egyik élre kattintasz, majd
[]elkezded forgatni a körzőt a kurzorral.
[]Most gépeld be, hogy45
és nyomd meg azEnter
-t[/list]
Ezután már könnyedén meg tudod a vonal mellett rajzolni a szükséges élt, majd a PushPull-lal eltünteted a fölösleget.@trikaa2000 said:
És te a példába a scen-eket mivel csináltad? Látom a piros tengely mellet vannak az egye mozzanatok sorba, azokat kólön kimodelezted, aztán?
Ha van egy kameraállásod, akkor a View menü > Animation > Add scene paranccsal tudsz egy ilyen kameraállást rögzíteni. Utána én mindig csak odébb másoltam a legutolsó lépés tartalmát, majd a scene fülre kattintva "Add scene", hogy ott is legyen egy. Bevált "szokás" így csinálni lépésről-lépésre tutoriálokat.
-
Egy ojan problémám akadt hogy alul nem látszana az utasitásal járo magyarázato. Küldök képet
-
Van más is, ami nem látszik. Állítsd teljes méretre az ablakot (jobbra fent, a második gomb).
-
Na erre nem is gondoltam, majd holnap.Holott ha visszaemlékszem még egyszer jártam igy, és látod nem emlékeztem
-
Ha teljes méretre állítottad és kikapcsolod a "Measurement toolbar"-t (view menü > toolbars), akkor az a kis ddoboz jobbra alul beáll szépen a lagalsó sorba (és így nagyobb helyed lesz)
Advertisement