Bútor. Asztalos. Faipar
-
Értékes, parktikus és bölcs tanitások . És lassan mindjárt restelek kérdezni mert azonnal kapom a vlaszokat és nincs rá idöm begyakorolni és alkalmazni. ennek eredményeként jo tanárnak, gyenge tanonca. épp ezért egy kicsitt nekiállok gyakorolni. viszont bekukantottam az angolnyelvü faiparosokhoz és ott kiszurtam egy ilyent hogy Woodworking tools in SketchUp amit ugy nézek hogy egy fizetös plugin lehet? Erröl tudsz valami bövebbet mondani? ugy vettem ki gerenda, réma elemek megmunkálására illesztésére kidolgozott eszköz. nem fértem hozza semmi oktato videohoz a honlapon egy beméretezet szin szerkezet látható
-
Tudnál valami linket adni ahhoz, ahol ezt kiszúrtad?
Egyébként (különösen ha egy bútorgyártó cégnél dolgozol, ahol aztán használhatjátok is ezeket a dolgokat), érdemes (a cégnek nyilván) befektetni még fizetős pluginokba is. Sőt, ha odáig viszitek, hogy valamiféle fotorealisztikus renderelésre adjátok a fejeteket, azokba is (vagy akár a SketchUp Pro verziójába).
Ha nem csak hobbiból bűvészkedik az ember egy eszközzel, akkor érdemes befektetni. Gondolom, a bútorgyártás során sem kézifűrésszel dolgoznak az üzemben manapság már...
-
azonnal megkeresem a linket, na meg a befektetésel kapcsolatban biza a feleteseim most adták rá a fejüket ijen befektetésre én nagyon szeretném a skechupot, reményként az eddigi tárgyalásaik elég nem kielégitöek ár és szolgáltatás arányban. épp akartam kezdeményezést egy privát beszélgetéshez ezen a téren ha gondolod
-
Itt a link a fent emlitett eszközhöz http://www.sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=183&t=9123
-
Hát, akkor mutasd meg nekik ezt a videót. Ez a Thea renderrel készült, és ahogy látod (tekerj úgy 2:30-ra), valójában bármit könnyedén lehet változtatni a bútoron, bútorlapon stb. Ezt aztán akár honlapra lhet exportálni, és akkor a látogató maga tudja kiválasztani, mi tetszik neki a legjobban.
[flash=600,480:c2g7ymtk]http://www.youtube.com/v/YvHZSVFd6Xo[/flash:c2g7ymtk]
És ha már akarnak komoly szoftverfejlesztésbe fogni, mond meg nekik, hogy ilyenkor érdemes már annak az oktatásába is "befektetni" valamennyit.
(A linkről: ott a legújabb bejegyzés is vagy 2,5 éves,úgyhogy azokkal ott nem érdemes foglalkozni)
-
Apropo. mikor feliratkoztam a magyar forumra bejelöltem az angol woodwork-ot is viszont oda még nem tudok bejelentkezni. mi az oka?. nem fogadott el az admin?
-
Ne a http://www.sketchucation.com/forums/ linket használd,
hanem a http://forums.sketchucation.com/ linket.
(Legalábbis egy darabig, mert aztán ez megint változni fog)Amúgy oda nem is kell "engedélyezni" senkit most már...
-
Akarni akarnak. Menyit szánnak rá nem tudom, viszont nekünk inkább a gyors szerkezeti és kivitelezési megoldások volnának elönyben, kevésbé a látványterv. ha meglátnád mijen "tervrajzokat" kapunk néhány klienstöl azt hinnéd az öskorban vagyunk. amojan irkafirka hozá nemértö vonalkák. és ebböl adodoan sok a nézet eltérés. nincs elég idö a részleteket átgondolni, kidolgozni, és mikor megvan a butor néha biza nem ugy gondolta a kliens. és hiába hivatkozunk az ákombákom összevisszaságra mert az a válasz hogy mi vagyunk a szakik és nekümk már tudni kellet volna hogy ott mit és hogy . amugy ez a videoba bemutaott programrol részleteket hol találni?
Magyar fejlestésü, és magyar fordutással rendelkezö külföldi programforgalmazokkal vagyunk tárgyalásba, de öszintén mondom azok a programok ugy ahogy megvannak szerkesztve a mi syámunkra 20-30 százalékba hasnálhato, és az igényeinkre modositására pedig gondolom nagy összegeket kérnek ezért nem tudtunk még kiegyezni senkivel. Amugy a teknikai részbe vagyok én csak beavatva, az anyagi tárgyalásokat nem én fojtatom.
A sketchupot is egy francia kliens ajánlotta de annyira kezdetlegesen hazynálja az illetö hogy nem sokkal külömb a rajzai mint az azelötiek. -
Hát, bármilyen 3d szerkesztővel meg lehetne ugye csinálni ezeket a modelleket (akár a megrendelők irkafirkái alapján - aztán persze rákérdezni, hogy ezt akarták-e, még a gyártás előtt). A SketchUp nagy előnye a többi, hasonló programmal szemben az, hogy könnyen megtanulható és hogy olcsóbb, mint a legtöbb.
Állítólag van neki magyar verziója egyébként (mint hogy újabban magyar viszonteladója is). Mondjuk én nem nagyon használnám,mert persze támogatás (segítség) magyarul nincs, és minden egyéb "tutoriál" inkább csak angolul érhető el egyébként is.
-
Igen. ez volna az alapelv, hogy ákom bákomokat hamar és érthetö modon szakemberek nyelvére forditani oly modon hogy tisztán láthato legyen mit hogyan, na meg persze a lkiensfelé is viszaküldeni amit fog kapni visszajelzés érdekébe. Eddigi ismereteim alapján tényleg a sketchupot látnám a legjobb megoldásnak, viszont még nem ismerem a sketchupnak azon lehetöségeit miszerint darabjegyzéket ( cutlist)-et csinál, és ez is egy másik nagyon fontos pontja volna a programnak, mert eddig mindezt számologéppel 2d rajzok után egyénileg kézzel irtuk meg. hosszutávon fontos volna a sketcsupba szerkesztet elemek felületek kiimportálása CAD rendszerekbe CNC vezérlésü megmunkálások véghezvitelére.
2D-s rajzokat ijen cad alapu programba csinálok, amit az egyik CNC vezérlésü géppel szereztek be. ennek a hátránya hogy megmunkálási páják és lehetöségek vannak elötérbe hejezve,rajzolás meg modelezés csak annyi ami a munkafázisokhoz szükséges -
@trikaa2000 said:
még nem ismerem a sketchupnak azon lehetöségeit miszerint darabjegyzéket ( cutlist)-et csinál, és ez is egy másik nagyon fontos pontja volna a programnak, mert eddig mindezt számologéppel 2d rajzok után egyénileg kézzel irtuk meg.
A Pro verziónak van egy "Generate report" funkciója, de hasonló plugin (épp "Cutlist" néven) van ingyenes is, aztán vannak még más pluginok is, mint a "Cutlister" például.
@trikaa2000 said:
hosszutávon fontos volna a sketcsupba szerkesztet elemek felületek kiimportálása CAD rendszerekbe CNC vezérlésü megmunkálások véghezvitelére.
Ilyen exportálásokra is van természetesen lehetőség (attól is függ, hogy ezt a gépet milyen fájltípusokkal lehet "etetni").
-
Akadt egy kis problémám. Két profilos darabot ösze szeretnék illeszteni ugy hogy a profil negativ alakzatba megmaradjon a másikon. csatolom a fájlt.
-
Mire gondolsz pontosan (vagyis hogy kéne elhelyezkedjenek)?
Itt van egy példa - a rózsaszín "vége" most úgy van "kifaragva", hogy pontosan illeszkedjen a sárgához.
-
Ok. Ez az, viszont az én csatolmányom nem egésszen hejes, a végek nem törnek meg, nincs az a kicsi viszafordulás az összeilleskedési felületeken. Hogy kell ezt csinálni, csatolok egy jobb példát.
-
fontos nekem az hogy egy modelröl bármilyen görbe felületet át tudjak vinni a másikra ugy hogy az illeszkedés tökéletes legyen
-
Sikerült. egy kicsit körólményesen de a végeredmény jó. Gondolom. a kérdésem az hogy tudom-e nyujtani edit group-al azt aminek mind a két oldalán profil van, vagy hejesebb komponest csinálni és ott a méreteket válltoztatni.
-
-
@trikaa2000 said:
fontos nekem az hogy egy modelröl bármilyen görbe felületet át tudjak vinni a másikra ugy hogy az illeszkedés tökéletes legyen
Ez a Pro verzióban a "Solid tools" eszközzel bármikor, egy kattintással megoldható. Ehhez az kell, hogy ami darabot csinálsz, az "solid" group/component-ként jelenjen meg a SketchUp-ban. Ha egy ilyenre rákattintasz a jobb egérgombbal és az "Entity info"-t választod, ott kiírja, hogy "solid" vagy sem. (Én ezt az ablakot mindig nyitva tartom, úgyhogy bármit kijelölök, rögtön tudom, miféle dologgal állok szembe)
Nos, "solid" ("tömör") az, ami teljesen zárt, nincsenek belőle kiálló élek, nincsenek benne fölösleges felületek, vagy röviden szólva: minden él/vonal két felületet határol.
Itt egy példa az egyik modelleddel, amelyet csatoltál.
Ehhez hasonló eszköz (amely működik az ingyenes verzió alatt is) ez a plugin:
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=14773 -
Ez igen. Ok, jó érthetö minden és nagyon sok minden megoldható ezzel a módszerrel.
Csoportok, és komponensek viselkedésével kapcsolatba volna kérdésem. Több mélségü komponens esetén, az explod parancs teljesen szétveti a csoportot vagy csak a legkülsö szintete? -
És mivel lehet megcsinálni azt, amivel a képekre a magyarázó szöveget ráraktad?
Advertisement