Sufni és egyebek...
-
Ez oké, de nem tudom, akar-e neki falvastagságot adni.
-
Halló Mindenki!
Jajjj, de rég voltam.
Rohanó világ, meg ilyesmi....
De! Új sufni koncepcióm van. Ez két dolgot jelent; nem hagytam abba a sketchup-olást és még mindíg nincs sufnim....Üdv, Titus
-
Jó kis sufni. Részben föld alatt van. Azokat az alkatrészeket oldalt vehetem "maradék" faanyagnak?
-
@gaieus said:
Jó kis sufni. Részben föld alatt van. Azokat az alkatrészeket oldalt vehetem "maradék" faanyagnak?
Igen, az alapot a "föld" alá terveztem. A maradék anyagot pedig ott felejtettem.
-
Sziasztok!
Ismét közeleg a tavasz! Ismét leporoltam a sufni projektet!
Továbbra sincs ács alapképzésem, de ezt a sufni már "csakazértis" saját magam szeretném megcsinálni. Az elmúlt években már a forrásokat is összegyűjtöttem hozzá. Már csak a megfelelő terveket kellene elkészítenem.
Tegnap csináltam ezt.
Szeretném, ha megfelelő kritikával illetnétek.
Üdv,
Titus
-
Szia!
szívesen megnézném, elmentenéd valamilyen régebbi verzióba?Viktoire
-
Üdv!
Csatlakozom az előttem szólóhoz. 8-as pont jó lesz.
-
-
Üdv!
Hát sufninak nem éppen egy utolsó...már a maga durván 4,5*4,5 méretével.
Ügyes terv, tetszetős is, ami első blikkre nekem szemet szúr, az a tető függőleges támaszainak rögzítése. Ugyan megoldható csapolással, de akkor is jelentős faragást fog igényelni, már gyakorlatias szemmel.
Az 5*15-ös szarufa fogópárja ezen a távolságon oldalirányba könnyen elmozdulhat,főként száradás okán, ezért általában kettős, szembeforgatott rögzítést szoktam alkalmazni, így sokkal erősebb és merevebb, és száradás során a két gerenda egymással ellentétesen dolgozva összeszorul, ahelyett hogy szétfeszülne, de ezt bővebben a következő órán vesszük.A szarufaállások távolságát a gyakorlatban 80-90 cm távolságra megnövelhető, ezt egy jóképű bramac léc könnyedén elviseli, kérdés mi lesz a tetőzet. Ha sima cserép, akkor is gond nélkül. Viszont a tető lejtés szöge mindössze 15 fok, ez leginkább a zsindelynek fekszik, sima cserép is vízhatlan alátét héjalással képes ezen a szögön működni, ezt egy kicsit átgondolnám, vagy legalább is 25-re növelném. De ha zsindely lesz, nem szóltam. De zsindely felrakni sem olyan egyszerű.
A szerkezet oszlopos tartói közti távolságot is kissé átalakítanám a használni kívánt szigetelő anyag szélességének megfelelően, kőzet gyapot az spec. 60 cm széles, így kialakításkor sem annyit vagdosni, szabni a szigetelésből.
És ezt arányba állítva a szarufa osztással, hogy minden szarufa alatt legyen oszlop, hát valahogy így fognék hozzá.
Mint említettem, első blikkre nekem ennyi, gyakorlatias szempontok alapján.További szép napot!
-
Szia!
Nekem is tetszik, de a tető hajlásszögét én is megnövelném, arányosabb is lenne a "sufnid".
Fadeszka borítást is lehetne adni a tetőzetnek, persze szigeteléssel alatta. sokkal szebb, mint a zsindely, és olcsóbb, mint a cserép.
A szarufák végeinek lehetne valami egyszerű formát adni, pl vízszintesen lecsapni a végeket....üdvözlettel
Viktoire -
Asztalosként a függőleges támaszok rögzítése tűnt fel először nekem is. Azzal jó sok munkád lesz és ahogy olvasom nem is a legjobb megoldás. Aztán nem tudom hogy jól látom-e hogy egy ajtó és csak egy kb. 90*90-es ablak lesz rajta? Csak tárolsz majd benne vagy barkácsolgatsz is? Mert akkor több természetes fény kellene.
A szarufák végeihez csak akkor nyúlnék ha nagyobb lejtésszöget kapna a tető. Ha nem, akkor maradhatna így minimálba.
Egyébként jól néz ki és tetszik ez a szintkülönbség a talajban. -
Halló Mindenki!
Köszönöm a hozzászólásokat! (nem, nem ... még nem készült el a sufnim, de ennyire közel még nem álltam hozzá)
Az elmúlt évet nagyarányú autodidakta faipari tanulmányokkal töltöttem. (Youtube; Steve Ramsey, Matthias Wandel, Jimmy Diresta, Jay Bates, Houveling, stb., stb.) Sőt, tegnap kézifűrésszel sikeresen elfűrészeltem egy 10x10-es fenyőgerendát úgy, hogy minden irányba derékszögű lett.
Tehát itt az idő ismét leporolni a sufni projectet, vagy nevezhetjük Luca székének is.
Írtátok, hogy a tető szöge kicsi. Sajnos ennek két oka van.
1.-Nem tetszik a lapostetős megoldás, nekem ez a sátortetős tetszik.
2.-Legjobb tudomásom szerint 3m magasságig nincs engedélykötelezettség.Az ablak csak a design része, a fényt a tetőn akarom beengedni. A tetőt OSB lappal takarnám, amire zsindelyt szánok. Plusz a tetőbe polikarbonát üregkamrás lemezeket építenék be a megfelelő fény bejuttatása érdekében (tudom, buhameleg lesz nyáron).
Szóval... a kérdésem.
A tető megoldása nekem sem tetszik, de nem tudom a megoldást. Nekem az is tetszene, ha nem lennének a vízszintes gerendák a tetőben (a szakzsargont nem ismerem).
Esetleg, ha ebben tudnátok segíteni.
Előre is köszi. -
Üdv!
Rosszul tudod, nem a magasság, hanem az alapterület számít. 12 nm2 felett, és nem elbontható (szétszedhető) anyagból épül, illetve célját tekintve állandó jellegű épület ld garázs, akkor engedély köteles. Ez utóbbi a tűzveszélyessége folytán. az megint máslapra tartozik, hogy tárolót építek, majd garázsnak használom. Alapvetően az adó miatt pl.
Steve leginkább megoldásokkal tűnik ki, azért a faipari megmunkáláshoz annyi köze van, hogy néha azért használ kézi szerszámot is...
A vízszintes ld. kötőgerenda, itt viszont elengedhetetlen. Enélkül az épület állékonysága sérülne, a tető fogópárjai a tető súlyából fakadó - még hacsak zsindely borítás is - feszítő erőt nem tudnák másképp ellensúlyozni. Vagy hogy teret nyerj, minden álláshoz rendelsz egy támasztást, így nem kell vastag szelemen részt kialakítani.
Gratula a vágáshoz, de a pontos munkának ismérve az éles szerszám. Enélkül nehézkes derékszögben vágni. Spec nem részletezted, hogy kör vagy szúrófűrésszel követted el, bár ez utóbbival kicsit nehézkesebb, de nem lehetetlen. Én az előbbire szavazok.További szép napot!
-
Köszönöm a választ Medvegy!
Időközben csináltam egy másik variációt.
A derékszögű vágást kézzel csináltam, kézi (rókafarkú, ha jól tudom) fűrésszel.
Üdv, Titus
-
Üdv!
Átesett némi ráncfelvarráson...
Most már csak el kellene indulni a megépítéssel.
Nem rossz, de nem tudom az épület merevségét a kartámaszok szavatolják-e. Hivatalból egy pergolán vagy szaletliben megállják helyüket, jól is mutat, de épületben. Inkább az átellenes sarkokban készítenék egy-egy sarokponti merevítést, úgy is takarva lesz, és biztosabb és masszívabb. Arra gondolj, ha elkészül a tető, és egy szép viharos időben nekifeszül a szél... nem lenne szép látvány, ahogy összecsuklik. Hiába vasalt az alja, az nem képes ezt az erőt felvenni, az csak a biztos talppontot hoz létre. Másrészről a alátámasztásokat 100100 gerendákkal váltottad ki, ami azért hosszútávon szintúgy kétséges, inkább maradnék az 50100 alátámasztás a szarufák alatt verziónál. Valamivel olcsóbb, és biztosabb. Szerintem.
Most segédkeztem egy nyaralónál zamárdiban, könnyű szerkezetes, majd minden félméterre jutott egy 50*100 vagy 120 széles támasz. A tetőtér viszont kegyetlen, a maga majd 60 cm belmagasságával. Kúszni rosszabb volt benne, mint a seregben anno. Ki is kezdte a térdem. De elkészült. És sokáig állni is fog, várhatóan.
ha lesz egy kis időm, próbálok faragni rajt egy keveset, de ez előbbiből van a legkevesebb.További szép napot!
-
Még pontosabban itt van az a jogszabályi hely, hogy mit is lehet engedély nélkül építeni:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200312.KOR#pr1227Azt hiszem, a releváns rész a 8. pont: "Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot".
Vagyis a 3 méter stimmel, de van itt még egy köbméter szám is. Ezen kívül nem árt szem előtt tartani az OTÉK és a Helyi Építési Szabályzat rendelkezéseit sem, mert hogy ha engedély nélkül lehet is építeni, azért csak szabályosan lehet (pl. távolsáég telektől, telek beépítési százaléka stb.)
Advertisement