sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🫛 Lightbeans Update | Metallic and Roughness auto-applied in SketchUp 2025+ Download

Why the Pro?

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    4 Posts 2 Posters 8.9k Views 2 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • L Offline
      Lidan
      last edited by

Szia Gaieus,
      építészként nemrég kezdtem el dolgozni a Sketchup ingyenes verziójával. Azt szeretném tudni mivel tud többet a Pro változat. Megéri-e nekem megvenni, ha főleg Archicad-vel ill. AutoCad-vel dolgozom? Ha megveszem milyen plugin-t érdemes még hozzá venni? Próbáltam renderelni a Kerkythea-val, nem túl sok sikerrel. Mi a különbség a Pódium ill. a Twilight között?

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Na szia Lidan,

Ezek szerint sikerült megoldani a fórum problémát...

Nos, azért amit a SketchUp-ról tudni kell a "profi építész" környezetben az az, hogy istenigazából nem ezzel fogod a végső, beadandó tervrajzokat készíteni. Amire a SU leginkább alkalmas, az a gyors (GYORS!!!) vázlatszerű, "dizájn" készítés, a megrendelőknek való "ötletelés" és ilyenek. Természetesen ennél tovább is lehet menni - különösen, ha együtt használod valamilyen CAD programmal.

Na itt jön a Pro változat, amellyel viszont elég jól lehet oda-vissza csereberélni (konvertálni) a különböző fájlformátumokat, vagyis SU-ból dwg/dxf formátumban exportálni a dolgokat, hogy bizonyos végső finomságokat majd AutoCAD-ben vagy mifenében csinálj meg.

Az exportáláson kívül a Pro-hoz jár még egy "LayOut" nevű program, amellyel egész klassz kis 2D dokumentációkat lehet a SU modellből készíteni. Van, aki még a CAD program helyett is ezt használja és teljes mérékben így készíti a tervdokumentációit. Itt van is egy elég hosszú topik erről a LayOut fórumon:
        http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=12&t=15911

Itt van egy összehasonlító táblázat az ingyenes és a pro változat között:
        http://sketchup.google.com/intl/en/product/whygopro.html

Ami a Kerkytheát illeti - nagyon jó program, bár kétségtelen, hogy nem könnyű megtanulni. Jó modell kell hozzá, aztán 60-70%-ban a jó textúrákon, 20-30%-ban a jó megvilágításon, azon felül valamiféle művészi érzéken múlik minden.

A Podium jelenlegi változata és a Twilight a Kerkythea renderelő motorját használja. Mindkettő elég szépen, finoman beépül a SU-ba. Nekem ugyebár (mint fórum adminisztrátornak) nem illik bármelyik mellett is letennem a voksomat, úgyhogy inkább azt ajánlom, töltsd le mindkettőt (van nekik "próba" verziójuk) és próbálgasd, melyik kényelmesebb. Mondjuk a Twilight olcsóbb, az biztos. És abból lehet exportálni Kerkytheába is, hogy ott tovább finomítgassa az ember a dolgait.

Gai...

• L Offline
          Lidan
          last edited by

Köszi szépen az alapos választ, pont ezt szerettem volna tudni.
          Lidan

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Mindenesetre próbálgasd az ingyenes verziót először. Mikor már tudsz értelmes dolgokat csinálni, telepítsd rá a Pro verziót és próbálgasd, hogy megy az exportálás, meg ilyenek. 8 órát használhatod, utána szépen "leépül" az ingyenes változat szintjére, de úgy tovább használható.

Amíg el nem döntöd, mit akarsz, van a DoubleCAD XT-nek egy ingyenes verziója, és az tud skp fájlokat importálni.
            http://www.doublecad.com/

Ha úgy döntesz, hogy megveszed a SU Pro-t, mindenesetre a Google-tól vedd meg egyenesen, ne valami viszonteladótól (pláne magyarországi viszonteladótól - olyan amúgy sincs "hivatalosan", csak kóklerkednek egyesek).

Gai...

• 1 / 1
            • First post
              Last post
            Buy SketchPlus
            Buy SUbD
            Buy WrapR
            Buy eBook
            Buy Modelur
            Buy Vertex Tools
            Buy SketchCuisine