Fal
-
Hello ismét!
Az új lakásomat szeretném megrajzolni és a falakkal van gondom. Ha metszetet csinálok, akkor a fal üregesnek látszik. Nincs valami okosság, hogy lehet úgz beállítani hogy tömörnek mutassa? Van egy két rész ahol jó lenne ha látszana hol van anyag és hol légrés. Mondjuk egy ablak esetén.
Ezt a szerkesztőben szeretném látni, de ha csak a pillanatképeken lehet, akkor az is érdekel.Nincs pro verzióm. Annyit nem használom...
köszi
f. -
Helló neked is!
Alapvetően két dolgot csinálhatsz. Beállíthatod a (többnyire alapból kékes) "Back face"-t feketére, és ilyenkor nem látszik (annyira legalábbis), hogy üreges (a képen épp ez van). Többnyire ezt a módszert érdemes használni, ha maga az anyag megjelenítése nem annyira érdekes, csak az, hogy tömörnek lássék. A metszet animálásához leginkább csak ez alkalmas, mert az másik módszer (alant) csak statikus megjelenítést eredményezhet.
Ha az anyag megjelenítése is fontos, akkor itt van egy plugin; "SectionCutFace", amely azt csinálja, hogy egy csoportba helyezett felületet tesz a metszet mögé egy kicsivel (ha pont oda rakná, az sem látszana). Mikor ezt berakod, megkérdezi, milyen színűre akarod a metszetet. Tök mindegy, válassz valamit, majd a "group"-ot szerkesztve a különböző felületeit különböző színűre/anyagmintázatúra textúrázhatod.A plugint a metszetre jobb-kattintva lehet elindítani. Persze mindkét módszer esetében nagyon fontos, hogy megfelelően legyenek irányban a front- és hátsó felületek. Az első módszernél még az is fontos, hogy ne legyen rajtuk semmi textúra nyilván.
Csatolok egy példafájlt is két kis házzal - az egyiken csak fekete a "back face" (mint a képen), a másikon van ez a "Section Cut Face".
-
@gaieus said:
Helló neked is!
Alapvetően két dolgot csinálhatsz. Beállíthatod a (többnyire alapból kékes) "Back face"-t feketére, és ilyenkor nem látszik (annyira legalábbis), hogy üreges (a képen épp ez van). Többnyire ezt a módszert érdemes használni, ha maga az anyag megjelenítése nem annyira érdekes, csak az, hogy tömörnek lássék. A metszet animálásához leginkább csak ez alkalmas, mert az másik módszer (alant) csak statikus megjelenítést eredményezhet.
Első verzió teljesen jó lenne, de pont a fal belseje a front face, ha megfordítom se veszi fel a feketét, gondolom az szibezve van. hogy lehet levenni róla?
-
@fmarton said:
Első verzió teljesen jó lenne, de pont a fal belseje a front face, ha megfordítom se veszi fel a feketét, gondolom az szibezve van. hogy lehet levenni róla?
Közben rájöttem hol van a hiba, sajnos sokmindent előröl kell kezdenem...
Az a kérdés még áll, hogy lehet az összes face-t kijelölni, élek nélkül...
Szóval köszi mindent, jó lesz ez így.
-
Ha következetesen, mindenhol a fal belseje a Front face, akkor semmi akadálya, hogy azt színezd át feketére - de igazából, a jövőre nézve, erre mindig ügyelj. A fenti plugin pl. onnan tudja, hogy mit fedjen el és mit hagyjon szabadon, hogy azt "nézi", hol van Front és hol van Back face.
Itt van egy plugin (sosem használtam, úgyhog nem tudom, pontosan hogyan működik), amellyel ha a felöletek fölé helyezed a kurzort, automatikusan megfordítja a back face-eket (és csak azokat). Próbáltam olyat is keresni, amely vagy teljesen törli a back face-ekről a textúrát vagy (még jobb) - ha van rajtuk, akkor amellett, hogy törli, a front face-re alkalmazza, de nem találtam. Mindenesetre nem volna nagy szám megírni, úgyhogy lehet, hogy "bedobom" (de legalábbis rákérdezek, lenne-e valami hasonló).
Na, mégiscsak kipróbáltam - kitűnően megfordítja a back face-eket és ráadásul, ha volt rajtuk textúra, akkor azt alkalmazza az "új" front face-en - de sajnos az eredeti back face-ről nem tünteti el. Mindenesetre megkérdweztem, nem lehetne-e ebben az irányban továbbfejleszteni (vagy nincs-e olyan plugin, amely minden back face-ről automatikusan törölné a textúrát ennek a pluginnak a használata után).
Felületeket úgy tudsz kijelölni a vonalak nélkül, hogy előbb a Style > Edit > Edge settings fülön lekapcsolod őket, majd egy kijelölési négyszöggel (vagyis nem tripla kattintással) kijelölöd, amit akarsz.
Ezután, még ha visszakapcsolod is az éleket, láthatod, hogy azok nincsenek kijelölve. -
És íme egy újabb kiadása a GlobalMaterialChange Plugin-nak, amely képes arra, hogy a "Back face"-en lévő textúrákat külön kezelve a "Front face"-en lévőktől, az egész modellben lecserélje.
Tehát ha egyszer már megfelelően megforgattad a felületeidet (és az összes textúra szépen alkalmazva van a külső felületeken, de némely belső felület még festve van), akkor ezzel simán lecserélheted az összes, "Back face"-en lévő textúrát az alapértelmezettre.
Advertisement