Podium renderelés, valamint a bump map...
-
Hejj ho evribádi
Kicsit sokat távol voltam, de továbbra is itt...néha belestem SU Podium-al akarok foglalkozni továbbra is.Csak valahogy sehogy se sikerül feltennem a kiegészítőit.Hova kell telepíteni a Light Fixtures-t és a Plants and Trees-t?Vki pls help
-
Szia Tamás!
Normál esetben, a Podium telepítésekor ezek a könyvtárak automatikusan települnek a Sketchup programfájlok alatt a "Components" mappába. H bármi nem sikerül ilyenkor,oda múgy simán lehet másolni is a dolgokat.
-
Sikerült közbe csak persze megint előbb kérdeztem, mint ahogy mindent kipróbáltam volna.Nincs itt vééletlenül valaki aki nagyon ért a bump mappingoláshoz?Egy aránylag jó szobát meg tudok már csinálni de annyira "gagyik" a su alap textúrái, hogy nagyon sokat visszavesz az élményből :S
-
Hát, valójában bump- (meg minden egyéb) map-et sokféleképp lehet csinálni (valójában egy fekete-fehér változata a képnek, ahol a sötét részek a homorulatokat, a világosak a domborulatokat jelképezik), mégis a legzseniálisabb szoftver, amelyet eddig erre láttam, a Crazy Bump. Sokáig volt ingyenes béta változata (valami ilyesmi most is letölthető a honlapjukról), de most már csak pénzért kapható a "kész termék".
Amennyire jól tudom, a Podium megpróbál automatikusan valami bump-ot generálni a képekből (de ezt nem tudom biztosan). Az IDX Renditioner-be van egy előre beépített bump-generátor és ami a legjobb, hogy előnézetben láthatjuk, milyen lesz a renderelt textúra.
-
Gai már nem találom azt a kommentet amit írtál, hogy hol tudok saját "profil"-t csinálni..hogy ne legyen benn a model a kezdésnél, meg saját mértékegység legyen, stb.. pls help ) a crazy-t meg megpróbálom megszerezni
-
A File > Save as template menüben tudsz elmenteni egy (bármilyen módon beállított) fájt (stilusok, rétegek stb. - amértékegység pl. a Window > Model info > Units helyen van) "template"-nek.
Aztán a Window > Preferences > Templates menüből kiválasztod ezt az újat úgy, hogy zentúl ezzek nyit a SU.
-
No meg is van a crazy nagyon jó, most elmentem textúrának és mindjárt ki is próbálom !!
-
No megcsináltam ezt a vmit, csináltam egy szerintem pöpec kavicsos bump map-ot de mikor beillesztem a su-ba és podium-al renderelem akkor csak egy kavicsos kép lesz (
Gondolom úgy kéne, hogy hozzáadom mint material-t, és akkor azt teszem a felületre...csak mikor elsave-elem cb-be akkor meg csinál 5 féle képet.
Color
Disp
Occ
Nrm
SpecÉn ebből a color-t választottam ki, mert az tűnt az egyedüli értelmes megoldásnak...
Pls help
-
Ezek mind külön képfájlok valójában. Más renderelőprogramok esetében van külön "hely", ahova be lehet őket tenni. A Podium esetében más eljárásra lesz szükség (nem fogod megúszni, hogy egy kicsit böngészgesd a Podium oldalait,met ott van hozzá az info). A bumpmap-ek alkalmazásához pl. itt:
http://www.suplugins.com/index.php?p=page&page_id=bumpmap
De meg kell mondjam, hogy én sosem játszottam még el vele, úgyhogy annyit tudok csak (most már), ami oda le van írva. -
Mitől lehet az, hogy a Podium renderelésnél becsíkozódik a kép...általába a füves placcokon. :S nemtudom mitől van, csatolok egy képet is h lássátok, pls help
-
Nos, fogalmam sincs, pontosan mitől is van ez. Mindenesetre úgy tűnik, hogy )mivel a renderelés amúgy vízszintes csíkokban megy), valahogy "kihagyja" ezeket a sorokat. De akkor miért csak a füvön,ugyebár? És amúgy is, a Podium "progresszívan" renderel, vagyis ezt szinte csak az utolsó lépésekben teszi.
Megpróbálom megtudni valami hozzáértőtől.
-
Jó reggelt Gai!
Próbálkoztam felosztani a síkot 2 kisebbre, próbáltam textúrát cserélni meg utána keresni, de nem nagyon találtam.Amit találtam az, hogy növelni kell a render méretét...kipróbáltam de ugyanaz...
Egy pillanatra be tudsz lesni a Podium rendereléses részbe és megpróbálni az ott leírtakat?Nekem nem lett "hepehupás" bárhogy is próbáltam
-
Ami azt illeti, a bump map kizárólag az anyagon keletkeztetne bizonyos (meglehetősen "visszafogott") fény-árnyék hatásokat. Ahhoz, hogy valóban hepe-hupás legyen, displacement map kellene. A Crazy Bump ugyan tud ilyet is csinálni, de a Podium nem tudja felhasználni. Az összes, hasonló "kaliberű" renderelő programok közül kizárólag az Indigo tudja a displacement-et kezelni (bár állítólag a Kerkythea következő verziója is fogja).
-
Dejó... én meg ezzel szenvedek napok óta...én igazi 3D-t akarok látni a renderelt képen...mondjuk amiket Te csináltál( kerki fórum vmelyik első oldalán linkeltél be pár képet a saját rendereid közül) azokon is látok már elég jó "hepe-hupa"-t
-
Ha ezekre a képekre gondolsz, ott sincs "displacement" map csak bump map (meg talán egy kis "specular" map - de ebben nem vagyok biztos).
Addig is itt van Jim "Randomize TIN" pluginja, amellyel valódi, hepe-hupás felszínt lehet csinálni de azért csínján bánj vele, mert nagy felületen megöli a gépedet.
Amúgy is, semmilyen "renderelő trükk" nem ér fel az igazi modellezéssel, csupán "pótolhatja" azt.
-
Köszi, meglesem.Igen azokra gondoltam...ott Neked a 2. képen már jól látható, hogy az ágy végéből nézve, az ágy jobb oldalánál nem minden parketta szélén tükröződik a fény, csak egyen, egyen - "amik jobban kiállnak". Na én arra vágyom
-
Ez még oké, hiszen itt épp arról van szó, hogy a bump map úgy csinál, mintha egyenetlen lenne a felület(ezért árnyékot vet vagy úgy csillog), de ez mindig csak a felületre vonatkozik. Vagyis nem fog a felület szélénél, a merőleges falon is hepe-hupát képezni, illetve a rá vetett árnyéknak is sajnos csak egyenes éle lesz.
Ezt tudná a displacement map, de sem a Podium, sem a Kerkythea nem tud ilyet. Megjegyzem a bump map is, de a displacement aztán pláne megnöveli a renderelési időt.
-
Ééértem...hát akkor lehet, hogy ez most fel lesz függesztve... mindegy, próbálkozom tovább, hiszen gyakorlat teszi a mestert.Kerkythea-ba lehet belevágok, mert a Podiumnak van egy-két nem tetsző része is...
Podium-os csíkokra nem találtál véletlenül valami megoldásT? :S
-
Nem, az igazat megvallva nem is kerestem még Elő kéne kotornom, mi is a jelszavam a Podium forumon...
(Épp egy függőkupola "tutoriáljával" voltam eddig elfoglalva - és hát elég hosszúra sikeredett.) -
Úúúú, iszonyat jól néz ki!! be is regisztrálok arra a tutorialos helyre, ha megtalálom
Advertisement