Első lépések
-
Na megint nemtudok valamit.
Ha egy 'felületet' törlök később hogyan tudom azt visszacsinálni? (persze nem az undo-ra gondolok)Ha jól tudom a 'felület' a SU-ban egy zárt alakzat által határolt terület. És amikor egy alakzatot 'bezárok' akkor a felület automatikusan létrejön.Ennek a felületnek vannak/lehetnek különböző tulajdonságai (entity info)valamint különböző dolgokat lehet velük művelni (példul extrudálni). Namost, ha rajzolok egy négyzetet, kijelölöm a felületet annak a tulajdonságait beállíthatom. Mivel ez a felület egy "entity" ezért le is törölhetem. De ha később újra mint felületet akarnám használni akkor hogyan lehet visszacsinálni? (Példul ha letöröltem azt a felületet akkor a továbbiakban azt már nem tudom 'extrudálni' (Push/Pull))
kösz
rugo -
Egyszerűen újrarajzolod az egyik élét és megjelenik a felület. Néha ez még idegesítő is lehet, mikor épp azt a felületet nem akarod, hogy kitöltődjön, de hát a SU nem tudhatja, pont mit akarsz, és hát az esetek többségében úgyis arról van szó, hogy akarod.
-
Kösz. Na ez megint egy érdekes 'SU' szemlélet a'szem. A példádban adott oldal él már 'létezik'. Az én szemléletem szerint amikor azt újrarajzolom akkor két entity-m lesz (egyik ez eredeti oldal él a másik pedig amit éppen most rajzoltam) Ezért aztán azt várnám hogy ha mondjuk utána kijelölöm azt az élet és törlöm akkor a másik (ami azonos vele) továbbra is ott marad... na de nem ez történik. persze ez elfogadható, igy müxik és kész, csak hát elsőre egy kicsit furcsa megszokni.
A felület valóban visszajött igy.
köszi.rugo
-
Ha két, különböző "Entity" egybevág a SU-ban, akkor azok "összeolvadnak" ("Merge"). Ezért is kell vigyázni - és ha külön akarunk kezelni valamit, mindig külön csoportosítani (Group) - különben minden folyton "összeragad" (még ha külön rétegeken vannak is). Ennek ugyanez az oka.
-
ha jobban belegondolok akkor logikus a dolog (a 'merge'lődés ) hiszen itt az a cél hogy egy modell-t hozzunk létre ami aszem mindenki számára sokkal inkább jelent egy kézzelfogható, megvalósított, esetenként akár működő leképzését a valós tárgynak mint valami elméleti tervet, rajzot. Ha ebből a szemszögből nézzük akkor a kocka egyik éle akkor is csak 'egy él' ha azt kétszer rajzoltuk rá a fadarabra amiből aztán kifaragtuk....
(na ezt jól megideologizáltam remélem azért érthető hogy mit akarok mondani) -
A ma esti kérdésem :
amikor group-ot csinálok valamiből akkor az szép kékszínű lesz és dupla vonalas.
Bár ez szép és igy nyilvánvalóvá teszi hogy egy group-ról van szó de ez a megjelenités néha zavaró lehet.
El lehet ezt tüntetni valahogyan?kösz
rugo -
...és ha egy 2Ds objektem már group akkor azt mért nem tudom 'Push/Pull'-olni? (Azt látom hogy nem tudom a felületet jelölni - eltünik ilyenkor a felület?)
-
Ahhh. és ha klikkelek a groupon akkor mivé lesz az? (lásd a képet csatolva)Mit jelent a pontvonalas 'keret' az objektumom körül?
-
A Window > Preferences > Compatibilitz fül alatt van egy olyan lehetőség, hogy "Component/Group highlighting: bounding box only". Ha ezt kijelölöd, akkor csak a komponents/csoportot határoló "doboz" lesz kijelölve, nem az összes vonal stb. ha rákattintasz (t.i. kijelölöd).
Namármost ilyenkor,mivel ezt mintegy "bezártad" egy dobozba, egy csomó műveletet nem tudsz végrehajtani rajta, pl. a Push/Pull (vagy a textúra pozicionálás) sem működik - ezek u.i. kizárólag egyes felületeken működnek (ugyanígy nem működnek ezért pl. görbe felületeken). Olyan ez, mintha a matekban valamit zárójelek közé raknál.
Ahhoz,hogy valami ilyesmit csinálni tudj vele, először be kell hatolni a "zárójelek közé", azaz "szerkeszteni" (Edit) kell. Legegyszerűbb, a duplán rákattintasz. Lehet még jobb katt > Edit vagy Edit menü > Edit (group vagy component). Ilyenkor látod azt a pöttyös kis vonalat (amely a határait jelzi), mint az utolsó képeden - de már "belül" vagy. Ilyenkor amúgy a modell többi részét (a beállításoktól függően) halványabbnak is mutatja vagy akár teljesen el is rejti.
Bezárni úgy tudod, hogy a szaggatott vonalon kívülre kattintasz valahova vagy ha nagyon "benne" vagy, a szaggatott vonalakon belül, de a modell felületein kivül valahova jobb gombbal és "Close...".
Egy-két "megjegyzés" (mind a group-okra, mind a komponensekre igaz):
- egy group-on belül lehetnek további groupok akármilyen "mélységben" - ezt csak a célszerűség korlátozza
- Ha már eléggé összebonyolítottad a modelledet különböző group-okkal és komponensekkel,érdemes eljátszani az "Outliner"-rel (Window menü), amely valójában arra szolgál, hogy tájékozódj ebben a kavalkádban és hogy könnyedén rendezgethesd a dolgaidat.
-
Gaieus, köszönöm. Próbálgatom, emésztem ezeket a dolgokat is.
Advertisement