Hiányző felületek/textúrák Kerkytheában
-
koztomikérdésére kiegészíteném még a Gaieus válaszát, talán ez is hasznos lehet.
@gaieus said:
Mindig jelöld ki az egész cuccot, amit méretezni akarsz előtte.
A mindent kijelölés mindig fontos, és kiegészíteném ezt még egy általam felfedezett trükkel, amivel nem csak többszörös transzformációt tudok végezni, hanem bármilyet. Ez a következő:
Van egy részlet, aminek a mérete mondjuk most 18,2 mm, de én azt szeretném, hogy ez 25,6 mm legyen. A Tape Measure (mérőszalag) eszközzel megmérem ezt a 18,2 mm-t. Ekkor a jobb alsó sarokban kiírja a státuszsoron a méretet. Ha bebillentyűzöm a klaviatúrán, hogy 25,6, majd entert nyomok, akkor felugrik egy ablak, és megkérdezi: duju vánt átméretezni a dolgot?
Így gyakorlatilag bármilyen nem egész többszörös transzformáció számítás nélkül elvégezhető, csak egy dologra vigyázni kell: Ha kiléptél a rajzból, és vissza akarod méretezni az eredetire, akkor tudnod kell fejből, papírról, előzőleg elmentett verzióból, hogy mi volt az eredeti méret.
Óriási hasznát veszem a következő esetben pl: Van egy fajátékom. Le akarom rajzolni. A műhelyben egy rajzlapon körberajzolom fekete filctollal. Lefényképezem. (a filctollrajzot) A fotóból jpg fájlt készítek. Ezt a CorelDrawval vektorizálom. A vektorrajzot behívom a SU-ba. Ekkor a mérete messzemessze jár a valós mérettől, viszont halálpontosak az arányok. Ha most az egészet kijelölöm, és egy bármely olyan részletet "megmérek" a mérőszalaggal, amit könnyű megmérni, és tudom a valós méretét, villámgyorsan méretes rajzom lesz a továbbiakban.(remélem nem írtam most butaságot ide - jó fáradt vagyok, és érzem, hogy kapkodok)
-
@gaieus said:
Azért a FollowMe-ből adódó hibák még vannak bene
perszepersze
Egy neves tiroli iparigép gyártó cég mottója ez:
"A jó a legjobb ellensége"Már kezdem kitanulni ezt a foldozgatást, de még vannak benne hiányosságaim. Most épp egy olyan részletet akartam benne keresni, amiről azt godoltam, hogy ha újbóli nekiveselkedésre sem sikerül a lukat befoldoznom, akkor megkérdezlek Téged. Ki akartam keresni a hibát, és eltűnt (azt Te nem tüntethetted el).
Azért írtam ezt most, mert gyanítom, hogyan tűnhetett el: Semmit nem módosítottam azon kívül, hogy a Reverse Facest aktiváltam. Ezek szerint az újrarajzolja a felületet? Szóval erre oda fogok majd figyelni, hogy stoppolás előtt / közben / sikertelenségkor mi történik, ha alkalmazom.
Emlékszem még egy olyan hibára, amivel tegnap nem tudtam mit kezdeni - meg is nézem most, az megvan-e még? -
@koztomi said:
A képen nekem is látszik. Az első kép, amit betettél, na nekem ott nem látszik az egész modell. Csak ha közelebb megyek a modellhez.
Tudnál te is egy ilyen képet csinálni a képernyődről, hogy mit látsz?
@thyeby said:
(remélem nem írtam most butaságot ide - jó fáradt vagyok, és érzem, hogy kapkodok)
Nem, egyáltalán nem. A Tape measure nagyon praktikus kis eszköz és az ilyesfajta átméretezéshez kiváló. Két megjegyzés azért:
- a fenti módszereddel az egész modellt átméretezed.
- ha csak egy részét akarod a "mérőszalaggal", akkor csinálj belőle group-ot előbb, azt szerkeszd, és ha "odabent" használod, akkor csak a group tartalmát méretezi át.
(Gondolom,néha jól jön z is).
@thyeby said:
Semmit nem módosítottam azon kívül, hogy a Reverse Facest aktiváltam. Ezek szerint az újrarajzolja a felületet?
Az biztos, hogy nem... Én egyébként ott, ahová az általam mentett modell van "ráközelítve", ott (meg annak a szimmetrikus alsó felén) foldoztam csak össze.
-
Köszönöm a válaszokat, segítséget!
-
Nos, ez a "Wireframe" megjelenítési mód. Ezt állítsd át "Solid"-ra a View menüben,ahogy a fenti képen mutattam. Ez sem fog minden textúrát a végleges formájában megjeleníteni (csak arról ad valamelyes "fogalmat", amelynek amúgy is van valamilyen raszteres kép alapja), de azért többet mutat.
-
Hát, az egész modell ezzel sem látszik... De miért nem? Mert látod, hogy nincs rajta az egész csak ha közelítek rá...
Kerkiben próbáltam volna berakni egy képet ahogy mondtad, de nem sikerült. Itt a kép róla:
http://bfkep.extra.hu/kep/gallery.php?entry=images/1235460536.png -
Tényleg, most már értem, miről van szó (én végig másról beszéltem). Nos, a fene tudja, meg kell mondjam. Talán (de csak tippelgetek) az a baj, hogy nagyon sok "back face" van a modellben (vagyis ha "Monochrome"-ra állítod a SU-ban, akkor kéken látszik) és ez nem exportálódik a Kerkytheába (rendesen?). Igaz, a képeden talán még kevesebb látszik, mint a rossz tájolású felületek az eredeti modellben.
Hogy onnan betehess valamilyen képet (hol mondtam amúgy?) ahhoz kell is telepítened ilyesmit, hogy ott aztán föl is bukkanjon, mint itt:
-
Ok, felrakom. Itt mondtad:) http://www.sketchucation.com/forums/scf/viewtopic.php?f=50&t=15327
Megpróbáltam letölteni, de 0 kbyte-t ír ki. Nem jött le. :S -
Oké, kösz, megvan (bocs, de már nem emlékeztem pontosan a topikra).
A telepítéshez fontos információ:
- megint csak sehol (még az elérési útban, a mappák nevében) ne legyen ékezetes betű a Kerkythea exe fájlja (a Program files mappában) és a letöltött zip fájlok között
- ezeknek a "global"-oknak a kiterjesztése *.gbl.zip (a textúrafájloknak ("Materials") pedig *.mat.zip) és a Kerkytheában a File > "Install library" menüpontból kell őket telepíteni (ha jól emlékszem).
Vannak kész modellek (többnyire importált növények stb.), amelyeket szintén le lehet tölteni a honlapról, de ezek sima *.zip fájlok, amelyeket egyszerűen ki kell csomagolni a megfelelő könyvtárba a Kerkythea programmappájában (ezt most nem tudom kideríteni, pontosan hol is van, mivel a munkahelyemen nincs telepítve).
Valami gond lehet viszont a Kerkythea honlapján, mert egyrészt sem bejelentkezni nem tudok, sem pedig azok a letölthető zip fájlok, amelyekre emlékszem, nincsenek (legalábbis mind) fönt.
-
Ok, köszi a sok segítséget. Megpróbálom máshonnan leszedni azt a cuccot.
Advertisement