Kijelölési stratégiák
-
A fentebbi apró dolgok nagyon hasznos információk voltak számomra. Köszönöm!
Tovább zaklatlak. Ám mielőtt megteszem, meg kell jegyenzem, hogy amikor letöltöttem és kipróbáltam a SU-t mdk01 javallatára, egyből berezegtem tőle, hogy milyen okos filozófiával működik, ám még két nap egerészés után sem sejtettem két dolgot:- azt, hogy milyen messzire juthatok ilyen rövid idő alatt a program használatának elsajátításában
- s hogy milyen (más programokkal bonyolult és körülményesen elkészíthető) dolgokra is képes ez a SU.
Lent csatolt fájlon látszik mindez. Ugyan Te még rengeteg hibát találhatsz benne, de érezhető már ezen a munkán is, hogy néhány óra kattintgatással is elég messzire lehet jutni, s a mi mégtöbb, hogy a piszkok, cicakakák, pontatlanságok kipucolása innen már elérhetőnek látszik. Meg kell köszönjem, hogy sok szereped volt ezen "hatékonyság"-omban.
S hogy javuljak, ezért nyaggatnálak tovább:Most első körben tudnom kellene könnyen, gyorsan és pontosan mozgatnom, hogy a darabokat "összeragaszthassam".
Ehhez elsőként tudnom kellene a legalsó részt a mozgatáshoz kijelölni. A Selectel ha körberajzolom, akkor a madárka testéből is kiválaszt és persze hozzáad valamennyit, ami nekem nagyon non grata.
Másodszor pedig tudnom kellene, milyen billentyűt tartsak lenyomva a síkok menténi movehoz. Nem értettem meg világosan a cursor billentyűk ilyenkori működését.
Nagyon hasznos segítség lenne, ha tudnám, hogyan jelölhetek ki az "összeragastáshoz" illeszkedési pontokat, esetleg síkokat.
S még egy pillamatnyi problem: A legalsó testbe ferde furatra lenne szükség egy tologató pálcika helyének. A pálcikát be tudom tolni megfelelően a testbe már, amire még első mdk01hez intézett hozzászólásomkor jöttem rá, azonban azt nem tudom megoldani, hogy ez a test alkatrészként is megálljon a lábán egy későbbi specifikációban (magyarul legyen benne egy megfelelő szögben döntött furat).Többet egyenlőre nem is merek kérdezni, mert már így is azt gondolhatod, hogy nekem kell szentelned az életedet.
Hú, de sajnálom: 1/3 Mb miatt nem tudom csatolni az skp file-t, csak egy jpg-t. Pedig ha ez elkészül, lehet, hogy érdemes lett volna a saját alkotásaink közé feltölteni.
-
Na, akkor lássuk csak a kérdéseket sorban...
- Ha a "bekapcsolod" a rejtett vonalakat (View > Hidden geometry), akkor az alsó/felső felületre egyszerűen duplán kattintva ki tudod jelölni csak azt a felülete - és már mozgathatod is. Ezeknek a felfedése abban is segíthet, hogy pontosabban tudjál illeszteni dolgokat egymáshoz. Legalábbis remélem, hogy jól értettem a problémád...
-
A kurzorbillentyűket azután, hogy rákattintottál a Move-val a mozgatandó kijelölésre, arra használhatod, hogy valamelyik fő tengely irányában zárd a mozgatást (ezt a Move eszköz ikonja, a kis kereszt melletti légypiszkok jelzik). Nem kell nyomva tartani a nyilakat; elég csak egyszer lenyomni őket.
-
fel és le zárja a kék tengelyen,
-
a balra nyíl zárja a zöld tengelyen és
-
a jobbra nyíl zárja a piros tengelyen.
Ilyenkor akár el is húzhatod az egérkurzort a mozgatott dologtól és simán illesztheted egész távoli objektumokhoz is. A képen a szaggatott, kék vonal jelzi, honnan kezdtem mozgatni,miközben a másik kockához illesztem.
Persze egy bizonyos irányban zárni nem csak a fő tengelyek mentén lehet, hanem bármilyen irányban. Itt pl. rajzoltam egy ferde segédvonalat,és mikor a mozgatás (azzal, hogy rajta "próbálok" lenni) azt jelzi, hogy "On line", megnyomom (és nyomva tartom) a Shift gombot. Innentől fogva csinálhatok, amit akarok, amíg a Shift nyomva van, csak a segédvonal mentén mozog. (Ilyen lehetséges pl. a Line eszközzel is)-
A furatot egyszerűen meg tudod csinálni:
-
Illeszd össze a két formát úgy,ahogy majd a végeredményt szeretnéd
-
Jelöld ki az egészet> Jobb kattintás > Intersect > ... "selected" (vagy "model" - de jobb,ha csak amit kijelöltél)
- Ezután már nincs több dolgod,mint "kipucolni" azt, ami nem kell és esetleg a cső belsejében megfordítani a felületet, hogy a fehér legyen kívül. (a jobb oldali cucc már kész van)
Na, azt hiszem, egyelőre ennyi...És jópofa madárka - gondolom, ez majd csapkodni is fog a szárnyaival. Ha már majd belejöttél, akkor animálhatod is, mint ezeket a cuccokat pl.(valójában ezek tényleg akkor "működnek" csak, ha valóban jól vannak megkonstruálva, úgyhogy akár "tesztnek" is jó...)
[flash=425,344:3pqtfpb8]http://www.youtube.com/v/qLvXvzPvfWI&hl=en&fs=1[/flash:3pqtfpb8]
-
Húú, Gaieus!
Hálám a sírodig fog üldözni! Nélküled hetekre lett volna szükségem, míg ezekre rátalálok valahogyan a soványka angol tudásommal. Sok hasznos dologra bukkantam ezen a fórumon magyarul is, és angolul is, de ilyen célirányos haladásra ma reggel még gondolni se mertem.
Amit írtál, minden nagyon érthető, és én ezeket szépen sorjában be is gyakorolom most. Nem is tudod, mekkora öröm volt végigolvasni a legutóbbi leckédet.
(Most már csak arra ügyelj, hogy be ne dögöljön a server, mert akkor nem tudom ezt mind megtanulni.)Most szusszanhatsz egyet, békénhagylak, amíg teszek egy-két tyúklépést a lámaság felé írásaid alapján.Az animációkon leesett az állam. (ezeket csak az tudja megtekinteni, akinek telepítve van a SU, vagy lehetséges az Internetre is animálni?)
Azért ez most még számomra csak ábránd. Mondjuk a madárkám a valóságban kifogástalanul működik, elvileg akkor csak a finom, méretarányos rajz híja, no, meg az animációs ismeretek majdani kibontakoztatásának.
Az a baj, hogy csak nagyondenagyon kevés erre az időm, mert tavaszra ezeknek a madárkáknak és egyebeknek a százait kell elkészítenem, lecsomagolnom, és az nem nagyon tűr halasztást. -
Egyszer megjártuk a szerverrel, azóta van naponta (valamikor hajnal tájt) biztonsági mentés. Arról pár perc alatt vissza lehet állítani az egész honlapot fórumostul-mindenestül.
Ay animáció a "Sketchy Physics" nevű pluginnal készül (és valóban a fizika elvei alapján működik: a legújabb verzióban már mágnesesség is van). Sajnos a videó export még nem megoldott belőle (úgyhogy amolyan képernyőrögzítő programokkal veszik fel). Én nem játszom vele (párszor próbáltam), de vannak, akik nagyon szeretik.
-
Kijelölés problémám van. Azt hiszem, a kép magáért beszél, és gondolom, csupán nyomnom kell valamelyik billentyűt, míg körberajzolok - de melyiket?
-
A "Select" eszköznek 3 féle variációja is van módosító gombokkal (és ilyen kis +, meg - jelek jelennek meg mellette ilyenkor):
- Shift > Hozzáad/elvesz (+/-)
- Ctrl > Hozzáad (+)
- Shift+Ctl > elvesz (-)
A képen érdemes lenne elsimítani sok vonalat: ilyenkor egyszerűbb (gyorsabb) hozzáadni/elvenni a kijelölésből. Ugyancsak elég macera, ha már-már a kijelöl(get)és vége felé tart az ember és véletlenül valami mást nyom meg, a kijelölés megszűnik és lehet kezdeni előröl. Erre lehet segítség az (ingyenes) "Selection Memory" plugin (vagy a fizetős változata, amely 20 kijelölésre is emlékszik visszafelé).
-
Köszönöm. Ezeket a Select variációkat már kitapasztaltam, és el akartam kerülni azt a sok sziszifuszi unselectet. A dolog tanulsága, hogy távolabb kell dolgozni más objektumoktól, hogy később tudjak könnyen kijelölni, s majd csak a készt mozgatni. (Épp azért dolgoztam ezúttal közel, hogy könnyen tudjak párhuzamost húzni, ill hogy majd egy lépésből tudjam a helyéte taszintani. Rajtavesztettem.)
@gaieus said:
A képen érdemes lenne elsimítani sok vonalat:
Ez az elsimítás dolog viszont nagyon érdekel. De semmit se tudok róla. Valamelyik repülő menüből lehet elérni?
-
Ha először kijelölsz mindent (amit simítani akarsz) és jobb klikk > Soften/Smooth, akkor feljön egy kis ablak (nem mindig nyílik meg viszont), ahol egyrészt jelöld be a "Soften coplanar edges" dobozt, majs a csúszkával állíthatod, hogy milyen szögig simítsa el az éleket.
Ezenkívül egyes éleket a Ctrl+Eraser eszközzel is lehet külön-külön, manuálisan simítani (a Shift+Eraser csak elrejti őket). Simítás után az egész, görbe felület együtt jelölhető ki (elrejtés után nem).
-
Kaptam privát üzenetet, - gondolom, mindenki más is - amelyben értesítenek, hogy megjelent egy SU könyv (azt hiszem, franciául).
Mióta csak intalláltam a SU-t, folyamatosan és stabilan hiányolok egy magyar nyelvű tankönyvet. A Corel-t így nagyon célirányosan tudtam tanulni anno.
Most ennek apropóján elgondolkodtatott a következő:
Gai... már közel tízezer hozzászólást intézett ezen a fórumon - ami óriási teljesítmény. Azonban ekkora energiával egy olyan részletekbe menő didaktikusan felépített tankönyv írható, ami véleményem szerint egészen biztosan rentábilis befektetés lenne. (Arról nem is szólva, hogy a gugli például valószínűleg megnyerhető szponzornak is, hiszen egy ilyen szakirodalom megjelenése törvényszerűen megugrasztja az adott régióban a software eladásokat, hiszen jelentős vásáróerőt gerjeszt.)
(Jómagam nem sajnálnék ötezer forintot egy ilyen bibliáért.)
Advertisement