Legörbített élek kis tárgyakon ("Fegyverkovácsolás")
-
Nos, ha minden igaz, sikerült csatolnom a "problémámat": A plugint gyorsan kipróbáltam. Nagyon tetszik. Ám amikor megpróbáltam élesben alkalmazni, teliragacsolta nekem ilyen leukoplaszt szalagokkal puskatusomat. Ez csak egy megjelenítési forma, ami beállítás kérdése, esetleg a curve plugin beállításával küszöbölhetem ki? Vagy sehogy?
(gyártás közben, ragasztáskor jól jöhetnek ezek a szalagok, de amikor indul a portéka a piacra, már nem előny, ha rajta van )
-
Jó volna a fájl is...
Ami azt illeti, a follow me szeköznek is van gondja túl kicsi felületekkel. Mindehhez még hozzájön az a gond, hogy ha ezek a felületek valamiképpen "öszeérnek" a pluginban. Ráadásul ilyen apró felületeknél biztos, hogy kb. három éllel lesimítani bőven elég volna.
Na, jön az az skp file? (Nemsokára el kell mennem az unokahúgomnak angol órát tartani)
-
Írd meg, miként küldhetem a skp file-t, menj tanítani, és majd később visszatérünk rá. Most nekem is mennem kell. Volt szabad félórám, mert az anyósommal együtt dolgozunk a műhelyben. Ő fazekal, közben nézi a zorrót, de nem hallotta a fűrészgépemtől. A zorrónak már vége, úgyhogy a rajz majd este jöhet leghamarabb. Egyébként nagyon imponál, hogy piszokgyorsan megérkezik a kérdésekre a válasz, ami mindig korrekt, és érthető. Gratula, és köszönet érte mindenki nevében.
Kicsit elbambultam a kérdésemmel, hiszen nem képfeltöltést, hanem fájlcsatolást mutattál
-
Sokat ne vacakolj vele, mert ez a rajz még csak piszkozat - nem méretpontos.
-
Na először is: ha kisebb méretű éleket használsz a lékerekítéshez ÉS egyben kevesebb felülettel dolgozol, akkor viszonylag jó eredményt lehet elérni. De azt hiszem itt valami egészen másfajta megközelítés kellene: nem egy szögletes darabot kerekítgetni, hanem eleve gömbölydedre készíteni.
Valahogy űgy,hogy dirib-darabokból összerakni a formát (csatolok egy példát, de ez persze csak egy béna próbálkozás - nem is nagyon tudom, milyennek kéne lennie).
-
Lehetséges, hogy igazad van, és dirib-darabokból okos az ilyet felépíteni, ám lehet, hogy nem vetted észre: Rengeteg ívből tevődik össze egy ilyen puskatus. Hogy azokat miként lehet az általad javasolt módszerrel kialakítani, fogalmam sincs.
Tulajdonképpen ezt a portékát úgy gyártom, hogy egy kétcenti vastag deszkából kivágom, aztán felsőmaróval lekerekítem - és lehet, hogy ezért próbálkoztam a SU-val ugyanígy.
Nem nagyon értettem, hogy mit üzentél azzal, hogy kisebb méretű éleket használjak? Arra gondoltál, hogy kisebb rádiusszal kerekítsem le? Az elküldött rajzomon két centi vastag-ra húztam ki a push-al, és 8 mm rádiuszt állítottam be a curve plugin-ban. (min 5mm-t ír) A valóságban 22m-es anyagot azt hiszem 9,2 mm-es rádiusszal marok(vadászpuska), ill. 16 mm-es anyagot 6,2-es maróval.
Esetleg nem lenne célszerű, amit már sokaknak javasoltál: Nagyítsam fel, kerekítsem le, kicsinyítsem vissza? -
Rajzoltál egy ágytámlát. Azt fene jól kerekítette le a curve. (A curva )
-
Én felnagyítottam és kisebb ívekkel csináltam, de (főleg, ahol konkáv ív volt) igy is csinált néhány "ragtapaszt".
És valami ilyesmi megoldás? Ezt teljesen a "Follow me" eszközzel csináltam (ez sem tökéletes persze)
-
@gaieus said:
Én felnagyítottam és kisebb ívekkel csináltam, de (főleg, ahol konkáv ív volt) igy is csinált néhány "ragtapaszt".
Közben én is kísérleteztem: Ugyanarra jutottam majdnem, mint Te - a plugint illetően. Nem tudja kezelni a konkáv görbét. Készítettem egy lyukas korongot, és élenkéntfeszegettem a határokat. Azt hiszem, ha lesz majd 2.x-es verziója, akkor érdemes visszatérni rá. Azért így is jó.
@gaieus said:
És valami ilyesmi megoldás? Ezt teljesen a "Follow me" eszközzel csináltam (ez sem tökéletes persze)
No! Már nagyon közel járunk ahhoz, ahova megérkezni szeretnénk. Kár volt írnod, hogy nem tökéletes, mert az. Taníts ki kérlek, hogyan varázsoljak a Follow Me-vel? Ha nem felületet jelölök ki neki, hanem élet, úgy is működik? (Az egérgörgődet megnéztem, kipróbáltam, megértettem, elsajátítottam. Azt is köszönöm!) Ha már eddig eljutok, az is szép eredmény, de hogy érezd, mi a célom: A puskatus teljesen le van gombölyítve, a vége (ahol a vállunkhoz szorítjuk) és a ravaszvédő kisebb rádiusszal van lekerekítve.
Megjegyzés: Bízom benne, sikerül a ravasz körül bevülről is a kerekítés.
(azt hiszem, ezt a szóváltást az élek lekerekítése címszó alatt szerencsésebb lett volna lefolytatni, hogy más is találja meg, aki épp ilyet keres...)
-
Valójában (elvileg) a plugin tudja kezelni a konkáv részeket is,de gyanitom,hogy kissé túl bonyolult neki a forma és gondjai vannak az konkáv ívek és a lekerekítés ívének a sugarával.
A konkáv részeknél itt is van hiba (közelíts csak rá és vizsgáld meg alaposan),de ez egy ismert hibája a Follow me-nek - majd egy egyszerűbb példán bemutatom a "korlátait" (valójában a plugin hibája is ebből adódik, hiszen csak azt tudja automatizálni,amit a SU eleve tud).
Mivel nyilván a puskatus (vége és a többi része) plusz a ravaszvédő összesen legalább 3 féle lékerekítést igényel, valószínű, hogy az ideális a Follow me és a különböző "darabok" összerakásából adódó végeredmény lesz.
@thyeby said:
(azt hiszem, ezt a szóváltást az élek lekerekítése címszó alatt szerencsésebb lett volna lefolytatni, hogy más is találja meg, aki épp ilyet keres...)
Majd szétszedem a topikot... Csak legyen vége,hogy tudjam,mit és hová rakjak!
-
Nos, már döcögök. Konkáv ívet a Follow Meval sem tudok lekerekíteni. Felnagyítottam, és valóban vannak benne apró hibák, de azt hiszem, ezek a piszkok kipucolhatóak, mert kijelölhetőek (tehát törölhető is).
Csatolok egy file-t. Abból bizonyára megérted, milyen módszerrel próbáltam a konkávot kerekíteni.
Tudsz linket, ahol a FollowMet tanulhatom? Szeretnék többet tudni róla. Vagy videót, vagy magyar leírást?
-
Nos, a follow me egyik hibája, hogy ha egy íves felületet (1. ív) akarsz végigvinni egy íves vonalon (2. ív), amelynek a sugara kisebb,mint az 1. ívnek, akkor összegubancolódik a konkáv résznél. Lásd a csatolt fájlban (X-ray-re van állítva, hogy látsszon a "gubanc").
Ha az íves vonal sugara nagyobb (3. ív), akkor nincs gond.
Hasonló hibák más esetekben is vannak, de mind ugyanerre a viselkedésre vezethető vissza.
-
Már kezdem érezni a FollowMe lehetőségeit és működését, és össze is állt a fejemben, hogy miként fogom a célom megvalósítani vele. Pontosan úgy, ahogyan javasoltad: Három darabból építem fel a puskatust (nem dirib-darabokból) - a különböző mértékű lekerekítések okán.
Ehhez szükségem lenne azon "egyszerű" tudásra, hogy miként tudok egy testet feldarabolni, később pedig ismét összeilleszteni. Tudsz javaslatot adni, hogy hol kereskedjek ilyen guruságokért? Nem tudok pontosan illeszteni se. Mi annak a titka? -
Hát a daraboláshoz jelenleg, azt hiszem, az (ingyenes) "Zorro" plugin-nál nincs megfelelőbb eszköz.
Az összerakáshoz pedig (bár ez nem ingyenes), a legjobb a "BoolTools" plugin.
Amúgy épp én is ezen tűnődtem: pl. a ravaszvédőhöz nyilván sokkal kisebb ívre és átmérőre/vastagságra lenne szükséged, mint a tus többi részére.
-
@gaieus said:
Hát a daraboláshoz jelenleg, azt hiszem, az (ingyenes) "Zorro" plugin-nál nincs megfelelőbb eszköz.
Az összerakáshoz pedig (bár ez nem ingyenes), a legjobb a "BoolTools" plugin.
Amúgy épp én is ezen tűnődtem: pl. a ravaszvédőhöz nyilván sokkal kisebb ívre és átmérőre/vastagságra lenne szükséged, mint a tus többi részére.
Köszönöm! A zorro biztosan jön, a boolt majd meglátom, hogy boldogulok-e nélküle?
Most újfent visítok:
Csatoltam egy file-t. Ha megnézed alulról, üres. Ha PushPullal meghúzod alulra, akkor meg felül üres. Ha meghúzod felfele a kívánt mértékbe (hogy kiálljon felül), s utána move lefele, akkor ismét oda jutsz, ahonnan indultál.
Lehet, hogy még FollowMe előtt kellett volna a Pull...
-
A fájlt ugyan nem csatoltad, de próbáld meg a Ctrl+PushPullal lehúzni vagy a Ctrl+Move-val lemásolni.
Hm. Csatolva. Nézem...
-
Igen, ahogy javasoltam. Mindkét módszer működik. Viszont az eredeti, még a Follow me előtti oldallapok bent vannak a modellben. Ezeket jó volna kiirtani.
-
@gaieus said:
A fájlt ugyan nem csatoltad, de próbáld meg a Ctrl+PushPullal lehúzni vagy a Ctrl+Move-val lemásolni.
Hm. Csatolva. Nézem...
Nemsemmi vagy! Elfelejtettem a csatolást, és mire pótoltam, már itt volt a válaszod.
Willámkezű Joe! -
@gaieus said:
Igen, ahogy javasoltam. Mindkét módszer működik. Viszont az eredeti, még a Follow me előtti oldallapok bent vannak a modellben. Ezeket jó volna kiirtani.
Köszönöm! Sokszor húzigáltam, akkor biztosan sok lapot potyogtattam oda...
-
Egyébként ilyenkor mit tesz a ctrl? A kijelöléskor a hozzáadást ismerem, de itt?
És mit tud még?
Advertisement