Legörbített élek kis tárgyakon ("Fegyverkovácsolás")
-
Nos, már döcögök. Konkáv ívet a Follow Meval sem tudok lekerekíteni. Felnagyítottam, és valóban vannak benne apró hibák, de azt hiszem, ezek a piszkok kipucolhatóak, mert kijelölhetőek (tehát törölhető is).
Csatolok egy file-t. Abból bizonyára megérted, milyen módszerrel próbáltam a konkávot kerekíteni.
Tudsz linket, ahol a FollowMet tanulhatom? Szeretnék többet tudni róla. Vagy videót, vagy magyar leírást?
-
Nos, a follow me egyik hibája, hogy ha egy íves felületet (1. ív) akarsz végigvinni egy íves vonalon (2. ív), amelynek a sugara kisebb,mint az 1. ívnek, akkor összegubancolódik a konkáv résznél. Lásd a csatolt fájlban (X-ray-re van állítva, hogy látsszon a "gubanc").
Ha az íves vonal sugara nagyobb (3. ív), akkor nincs gond.
Hasonló hibák más esetekben is vannak, de mind ugyanerre a viselkedésre vezethető vissza.
-
Már kezdem érezni a FollowMe lehetőségeit és működését, és össze is állt a fejemben, hogy miként fogom a célom megvalósítani vele. Pontosan úgy, ahogyan javasoltad: Három darabból építem fel a puskatust (nem dirib-darabokból) - a különböző mértékű lekerekítések okán.
Ehhez szükségem lenne azon "egyszerű" tudásra, hogy miként tudok egy testet feldarabolni, később pedig ismét összeilleszteni. Tudsz javaslatot adni, hogy hol kereskedjek ilyen guruságokért? Nem tudok pontosan illeszteni se. Mi annak a titka? -
Hát a daraboláshoz jelenleg, azt hiszem, az (ingyenes) "Zorro" plugin-nál nincs megfelelőbb eszköz.
Az összerakáshoz pedig (bár ez nem ingyenes), a legjobb a "BoolTools" plugin.
Amúgy épp én is ezen tűnődtem: pl. a ravaszvédőhöz nyilván sokkal kisebb ívre és átmérőre/vastagságra lenne szükséged, mint a tus többi részére.
-
@gaieus said:
Hát a daraboláshoz jelenleg, azt hiszem, az (ingyenes) "Zorro" plugin-nál nincs megfelelőbb eszköz.
Az összerakáshoz pedig (bár ez nem ingyenes), a legjobb a "BoolTools" plugin.
Amúgy épp én is ezen tűnődtem: pl. a ravaszvédőhöz nyilván sokkal kisebb ívre és átmérőre/vastagságra lenne szükséged, mint a tus többi részére.
Köszönöm! A zorro biztosan jön, a boolt majd meglátom, hogy boldogulok-e nélküle?
Most újfent visítok:
Csatoltam egy file-t. Ha megnézed alulról, üres. Ha PushPullal meghúzod alulra, akkor meg felül üres. Ha meghúzod felfele a kívánt mértékbe (hogy kiálljon felül), s utána move lefele, akkor ismét oda jutsz, ahonnan indultál.
Lehet, hogy még FollowMe előtt kellett volna a Pull...
-
A fájlt ugyan nem csatoltad, de próbáld meg a Ctrl+PushPullal lehúzni vagy a Ctrl+Move-val lemásolni.
Hm. Csatolva. Nézem...
-
Igen, ahogy javasoltam. Mindkét módszer működik. Viszont az eredeti, még a Follow me előtti oldallapok bent vannak a modellben. Ezeket jó volna kiirtani.
-
@gaieus said:
A fájlt ugyan nem csatoltad, de próbáld meg a Ctrl+PushPullal lehúzni vagy a Ctrl+Move-val lemásolni.
Hm. Csatolva. Nézem...
Nemsemmi vagy! Elfelejtettem a csatolást, és mire pótoltam, már itt volt a válaszod.
Willámkezű Joe! -
@gaieus said:
Igen, ahogy javasoltam. Mindkét módszer működik. Viszont az eredeti, még a Follow me előtti oldallapok bent vannak a modellben. Ezeket jó volna kiirtani.
Köszönöm! Sokszor húzigáltam, akkor biztosan sok lapot potyogtattam oda...
-
Egyébként ilyenkor mit tesz a ctrl? A kijelöléskor a hozzáadást ismerem, de itt?
És mit tud még? -
Az valójában mindig ott marad, úgyhogy az ember nem ússza meg a kézi pucolgatást...
Valójában itt is "hozzáad" valamit. A PushPull-nál otthagy egy felületet, amikor elkezded kihúzni a dolgot (próbáld ki egy kockával: ha simán használod a PP-t, csak nagyobb lesz, ha a Ctrl-lal, akkor ottmarad egy felület és abból nő ki az új PP).
A Move-nál másolatot lehet vele csinálni úgy, hogy a eredeti ott marad. Sőt, ha utána begépeled, hogy mondjuk 3x akkor össz. 3másolatot csinál egyenlő távolságokban elhelyezve mindegyiket ugyanannyival odébb,mint amennyire az elsőt mozgattad. Ha azt írod be,hogy /3, akkor az eredeti és az új közé szétosztva, egyenlő távolságokban elhelyez még kettőt.
Ugyanígy a Rotate is.
Sok minden van itt,ami megkönnyíti az ember életét!
-
@gaieus said:
Sok minden van itt,ami megkönnyíti az ember életét!
Többek között egy Gaieus nevű úriember!
-
Hehe... Nekem is csak meg kellett tanulnom ezeket!
-
Visszakanyarodok a félbemaradt fegyverkovácsoláshoz:
Rájöttem, hogy a FollowMe kijelölt (de egybefüggő) vonal mentén is szépen dolgozik. (Ahol szakadás van azt több lépésben kell végrehajtani a "futtatandó idom" átmásolásával persze.) Ez annyit jelent, hogy nincs szükség darabokból építkezésre, egy egyenes mentén akár húsz különböző rádiuszú idomot is alkalmazhatok korrektül - persze apró trükkel az egyenest szakaszonként kijelölhetővé kell kényszeríteni.
Kérdésem a következő lenne "puskatusilag". Már esett szó az ívmenténi ívhúzás hiányosságáről, ill esett szó arról is, hogy aki nem mm-ben dolgozil, hanem kicsit nagyobb léptékben, az nem botlik SU tökéletlenségekbe. Esetemben is igaz ez az utóbbi? Magyarul, ha felnagyítok tízszeresre, alkotok, majd kicsinyítek, akkor maradnak ezek az "íves" hibák, mérséklődnek, vagy eltűnnek?
Csatolt fájl-on, ha ránagyítol a ravaszvédő lekerekítésére, akkor rések látszanak, ami szerintem abból adódott, hogy a FollowMe ott hagyja abba a munkát, amelyik pillanatban két konkáv kerekítés először találkozik. Nincs erre valahol egy flipflop kapcsoló, hogy meddig kell dolgoztatni a FollowMet? Esetleg érdemesebb a lyukat kézzel bestoppolni?
Megfigyelhető, hogy a ravaszvédő külső íve, ill a puskatus nagyobb íve ahol találkozott, ott nagyon szépen megoldotta a SU. (Mondjuk ott nincs is konkáv a dologban, de elvileg ugyanazt kellett volna csinálni a ravaszvédő belső kerekítésénél is.)
-
Kétségtelen, hogy egy mozgatással még nincs a helyén a dolog. A hurok középpontja (szerintem) az a segédpont (még örültem is, hogy ott van és nem kell magyaráznom).
- Első nekifutásban, ha odamozgatod, akkor a két segédpont egybe kell essen (ahonnan > ahova).
- Ezután, ha még szükséges, a piros irányban tovább mozgathatod, majd
még mindig a segédpontot használva kiindulásnak, elforgathatod a zöld tengely mentén (ha jól látom, így van igazítva a modell), vagyis nem feltétlenül szükséges újabb segédvonalat felvenni (erről valamelyik beírásomban mellékeltem egy - sajna elég rossz minőségűre sikerült - videót is).
Ami a puskatust illeti, itt továbbra is az a probléma (és ezen a felnagyítás sem segít - az akkor jó, ha a túl kis méret miatt a felületek nem jönnek létre), hogy a konkáv ívnek kisebb a sugara, mint annak az ívnek, amelyet körül akarsz futtatni rajta. Itt volt egy példafájl arra, miért van ez:
http://www.sketchucation.com/forums/scf/viewtopic.php?p=129133#p129133Sajnos ez (meg még egy-két hasonló dolog) "hibája" a Follow me-nek, bár ha jobban belegondolunk, "logikusan" cselekszik; úgy, ahogy "megtervezték". Vagyis "normálisan" működik, csak nem mindenre jó.
-
@gaieus said:
majd
még mindig a segédpontot használva kiindulásnak, elforgathatod a zöld tengely mentén (ha jól látom, így van igazítva a modell), vagyis nem feltétlenül szükséges újabb segédvonalat felvenni (erről valamelyik beírásomban mellékeltem egy - sajna elég rossz minőségűre sikerült - videót is).A videót sajnos nem lelem. Az elforgatással ott vagyok bajban, hogy nem tudom rákényszeríteni a szögmérőt a zöld tengelyre, mert a forgatandó objektumom hengeres, és hosszan babricsolva sem találom el egyik tengelyt sem. A CRSR billentyű se segít. (Ráadásul olyan fázisban tartok, ahol ha elveszítem a kijelölést, már lehetetlen újra kijelölni, mindent kezdeni kell előről.)
-
Megtaláltam a videót, bocs. Sikerült eredményre jutnom. Most viszont más probléma adódott - csak hogy ne menjen minden terv szerint.
A képen látható FollowMeáltal produkált lyukat foldozgatom, de nem tudok simítani, mert a lyuk így is lyuk maradt. Hogyan tudok én ebből palástot gyártani? (Keressek egy Make palást rb-t? )
-
Próbáld meg felnagyítani (átméretezni) az egészet, amíg foltozgatsz (jobb ötletem, igy a kép alapján, nincs). Aztán visszaméretezheted.
-
@gaieus said:
Próbáld meg felnagyítani (átméretezni) az egészet, amíg foltozgatsz (jobb ötletem, igy a kép alapján, nincs). Aztán visszaméretezheted.
Ebben nem jártam sikerrel, újra kellett rajzolnom, azonban továbbra is zavar, hogy miként lehet palástot tenni oda, ahol hiányzik.
Hanem most újabb kérdés:
Csatolt file-on a puskacsövemet próbáltam modellezni, hogy mire élesben rajzolok, már tudjam pontosan, mit fogok tenni. A cső és a tus két komponens, hogy később külön-külön alkatrészlistában is jól megálljanak a lábukon. A tuson a cső számára ún. holkelmaróval hengeres nútot kell kialakítani. Ezt a vájatot a rajzon úgy próbáltam megoldani (két légy egy csapásra elv mentén), hogy egyszerűen a csövet a helyére mozgatom, Intersect with Model a tusra, elveszem a csövet, és kitörlöm a "vájatomat". Az elv jónak is bizonyult volna, ha nem bosszantott volna a képen látható felemásság. A téglatest egyik oldalán ott is hagyta a nyomát a csövem, azonban a vele szemben levő oldalon nem. Ez a SU hibája, vagy én vagyok kaSU?
-
Azon a végén, ahol otthagyta a nyomát, ot ki is lóg belőle. A másikon csak érintené, de mivel külön group-ok, így nem hagy nyomot. Remélem, érthetően magyarázom...
Advertisement