SU Podium renderelés
-
Hali!
Ilyen topik még nem volt, de olvastam róla és érdekelni kezdett(mint sok minden más):)
Letöltöttem a progit, kicsomagoltam, feltelepítettem.
Beletelepült a google SU7 könyvtárába de ennyi.
Ha jól sejtem ez is egy plugin, mert hasonló fájlokat csinált a google SU könyvtárba.Most miket csináljak?
KösziMOD: még ezt elfelejtettem, hogy egyszerübb legyen a késöbb érkezőknek.
SU Podium honlapja:
http://www.suplugins.com/index.php?p=subscribe -
A Podium egy olyan renderelő program, hogy a telepités után egy plugin (a felhasználói felület) beépül a SU-ba és teljes mértékben onnan kezelhető. Talán a legegyszerűbb kezelőfelületű renderelőprogram a SU-hoz )én istenigazából vagy 2 éve nem használtam már de nem azért,mert nem jó, csakmert semminél nem tudok leragadni).
Érdemes a fórumukat látogatni - sokan itt is meghatározó tagok - mert nagyon segitőkészek ott is.
-
en kb ket eve neztem ra eloszor. Foleg a belso jelenetekre nagyon meggyozo es egyszeru. En se hasznalom nagyon, mert a kulso epulet renderek, amiket en csinalok foleg, nem voltak tul meggyozoek. Most az uj 1.6os verzio mar kezd eleg latvanyos lenni... gondolom ismered a honlapojukat, ahol egy remek forum is van..
http://www.suplugins.com/
es itt video tutorialokat is talalsz...
http://www.suplugins.com/index.php?p=page&page_id=Videoamugy tomoren: Az un. LEM (Light Emission Materials) eljarasason alapul....ami kb annyit tesz, hogy az anyag fenyt bocsat ki. Tovabba allithato meg a Reflection... Egy-egy felulethez tudod rendelni ezt a ket parametert es egy csuszkaval allitani a mertekuket.... Miutan megnyitod a kezelofeluletet latni is fogod ezt a ket csuszkat.. felul meg belehet allitani a render meretet es kivalaszthatod a legordolu listabol egy elore beallitott render settingst.
Ezutan mar csak ki kell valasztanod egy feluletet es beallitani a csuszkakat.. minden egyes kivant feluleten beallitani ezeket, es kesz is... persze vannak trukkok, hogyan tudsz Omni es Spot lampat krealni, ugyanis ha egy Groupon allitod a ket erteket akkor mashogy viselkednek...
egyszeru pelda egy belso szoba... ablak a jobb oldalon az uveg feluletere beallitasz egy jo nagy fenykibocsatast es egy kis reflectiont a padlora... kesz is a jelenet... mehet a render:)
Nekem foleg azert nem tetszett anno, mert groupokon belul nem lehetett regen alkalmazni, tehat felkellett volna robbantanom az egesz modellt, amit en nem szeretek... nem tudom valtozott e ez azota, de valoszinuleg megoldottak...
bocs ha kicsit csapongo voltam..
-
Igen, amennyire tudom (olvasom), gorupokra is lehet (már?) alkalmazni beállitásokat, ráadásul, ha ott vannak a megfelelő könyvtárban, bump map-eket is alkalmaz (automatikusan).
Ki kellen már nekem is próbálnom ismét (igy évek után)
(Már megint nincsen hosszú I betűm)
-
-
Én például a "NAP"-ot groupokra csinálom....meg kb. mindent ami fény
-
Miért raktál parkettát a falra pl?
-
Há' me' jóóó nééz ki
-
-
Igy mindjárt jobb - mint egy ravatalozó.
De akkor miért kanapé van középen?
Na, viccet félre téve: itt van Solo-nak az előaása a júniusi 3D BaseCampen a Podiumról (valójában 3 előadó van, ő a második "Pete Stoppel" néven úgy kb. 20:25-30 perc tájékán, de a kezdő képen épp ő látszik)
[flash=600,400:wgc8nsrr]http://www.youtube.com/v/jAeVp67Wnwc&hl=en&fs=1&rel=0[/flash:wgc8nsrr]
-
Köszönöm mindenkinek a választ és segítséget.
Azért kérdeztem, hogy miket csináljak, mert ránézésre nem történt semmi, és nem tudtam mit csináljak, mit keressek, hogy minek is kell megjelennie, történnie.
Aztán gondoltam nyomok egy restart-ot és utána megjelent az SU-n belüli "plugin" menü alatt.üdv.
-
hat en raknek egy csomo csomo fenyt az ablakoknal az uveg feluletekre... onnan arad be a feny ezerrel...mert most nagyon sotet
kamera beallitas lehetne kicsit valosaghubb, marmint szemmagassagbol es nem latszodna a fal metszetben:)
ilyesmi igy elsore...@p071 said:
Na most?
-
@mdk01 said:
Aztán gondoltam nyomok egy restart-ot és utána megjelent az SU-n belüli "plugin" menü alatt.
Minden új plugin telepítése után újra kell indítani a SU-ot.
@amonserrano said:
hat en raknek egy csomo csomo fenyt az ablakoknal az uveg feluletekre... onnan arad be a feny ezerrel...mert most nagyon sotet
Vagy egyszerúen csináld majd' teljesen átlátszóra és ne felejtsd el "felkapcsolni" a napot (valójában a "Shadows" > árnyékokat)
-
Egy is segítséget kérnék...
Próbaképpen a 3D warhouse-ról letöltöttem egy szobát és a Podium eval verziójával rendeltem a képet.
Ez lett a végeredmény: http://www.flickr.com/photos/12538602@N02/3179564608/sizes/l/
innen letölthető teljes méretben is: http://kanak.extra.hu/teszt.jpg (1680x150)Hogy lehet az hogy ilyen csúnya pixeles képet csinál?
Milyen beállítással lehet átlagos jó képet csinálni? -
Mekkora nagyításban nézed? Az eval verzió csak 640 pixel széles képet csinál. Van benne egy "quality" csúszka is, próbáld azt a "better" (vagy "best" vagy "good") irányban eltolni a kép minőségének a beállításakor.
Úgyszintén, ha szobabelsőt csinálsz (több fényforrással), van valami olyan beállítás, hogy "fuzzy render" vagy mi - próbáld azzal és hagyd rajta addig, ameddig meg nem vagy elégedve vele.
És pláne ne bízzál mindabban, amit írok, mert már vagy éve nem nyúltam a Podiumhoz
-
A legegyszerűbb módja, hogy bumpmapot használjunk, élő szövettel kell kitölteni egy SU felületet és át kell keresztelni a szövetet a Material böngészőben xxxx_bumpX névre.Az utolsó X-nek 1 és 5 között kellene egy értéknek lennie.
- Hozz létre egy felületet SketchUpban.
- Keresdd meg a SU material böngészőjében a Brick_Tumbled szövetet (Bricks-Cladding kategória)
- Ezt használdd a választott felületre.
- Menj vissza a Materiál böngészőbe és válaszd ki az In Model ikont.
- Kattints a Brick_Tumbled képre és változtasd meg a kép nevét Brick_Tumbled_bump5-re.
Renderelj Podiummal.Renderelés után változtasd meg a Brick_Tumbled_bump5 nevét Brick_Tumbled_bump1-re. Látod a kettő között a különbséget?
Egy másik jó példa erre a bump.skp fájlban található, ami a Clipmaps.zip fájlban van.
- Nyisd meg a bump.skp fájlt.
- Menj a SketchUp Material böngészőbe.Nézdd meg, hogy a szövet neve leather_bump3 legyen.
- Renderelj.
- Változtasdd meg a szövet nevét leather_bumpra.
- Renderelj és máris láthatod a különbséget
Egy hatásosabb módja, hogy Podiumban rendereléskor bumpmapszöveteket készítsünk, hogy csinálunk egy új fájlt, aminek az xxx_bumpmap.jpg nevet adjuk. A xxx a szövetfájl eredeti neve legyen.Például ha a szövetfájl neve leather.jpg akkor Neked létre kell hoznod, egy leather_bumpmap.jpg-et.
- Csinálj egy szövet jpg fájlt a podium textúra könyvtárba.
Például, ha rendereled a Brick_Tumbled-et vagy Leather-t, a Podium automatikusan el fogja menteni Brick_Tumbled.jpget és Leather.jpg-et a podium textúra könyvtárba.A szövetfájljainként használja ezeket a fájlokat.
Feljegyzés: Ha használni akarsz egy SketchUp natív szövetfájl-t, először tedd rá a szövetet egy felületre, azután nyisdd meg a Material Browser-edet, kattins az InModel ikon-ra, kattints arra a szövetre, amit használni akarsz és Export Texture Image.Ez létre fogja hozni a SketchUp szöveted egy jpgjét.Mentsd el ezt a podium textúra könyvtáradba.-
Csinálj az eredeti szövetről egy másolatot és nevezdd át ezt xxx_bumpmap.jpg – leather_bumpmap.jpgnek vagy brick_tumbled_bumpmap.jpgnek(csak példa...).
-
Nyisdd meg az xxx_bumpmap.jpg-et a Photoshopban vagy bármilyen más képszerkesztő programban.Csinálj egy Fekete-Fehér változatot és/vagy egy invertált képet.
-
Mentsd el a szerkesztett xxx_bumpmap.jpg-et ugyanoda ahol az eredeti szövetfájlod is van a podium textúra könyvtárba.
-
Nyisdd meg a SU-t és importáld az eredeti szövetfájlt és tedd rá egy felületre.Ahogy azelőtt, változtasd meg a materiál böngészőben levő kép nevét xxx_bump5 (vagy leather_bump5-re vagy Brick_Tumbled5-re).Rendereld.Láthatod, hogy a kép miben más az előző példákhoz képest.
A trükk az egészben, hogy egy látványos képet hozzunk létre, a kedvenc képszerkesztő programunkat használva (xxx_bumpmap.jpg). Nézd meg a fórumot, hogy a többi tapasztalt felhasználótól kapj jobb példákat ezeknél, miközben Te is hozzájárulsz a fórumhoz.
Forrás: http://www.suplugins.com/index.php?p=page&page_id=bumpmap
Advertisement