Interaktív GE modellek
-
Hali!
Megcsináltam mindent ahogy fentebb írtad, szóval megnyitottam GE-be a *.kmz fájlokat a házról, beraktam egy könyvtárba őket, majd a kis gombokat is hozzárendeltem, de nem tudom elmenteni úgy hogy jó is legyen.
Save->save my places ez egyértelmű, de elakarom menteni egy fájlba az egészet úgy mint save->save place as és itt ugye egy külön *.kmz fájlba menteném le, de mikor megnyitom nem úgy jelenik meg mint ahogy kellene, tehát nem tudom a gombokkal változtatni a szinteket. Most vagy én nem látom jól vagy valóban nem menti jól el.
A save->save to my places mit jelent?Köszi
ui.:átküldöm emailben, mert amúgy is van más kérdésem is.
-
AAzon az oldalon van egy "My places" és egy "Temporary places" (ideiglenes helyek) rész - innen törlődnek a fájlok, mikorkilépsz a GE-ből. A "Temporary places"-ből át lehet menteni a végleg megmaradó "Mz places" mappába dolgokat.
A "Save place as" a jó megoldás.
Itt is csatolhatod a fájlt.
-
@gaieus said:
AAzon az oldalon van egy "My places" és egy "Temporary places" (ideiglenes helyek) rész - innen törlődnek a fájlok, mikorkilépsz a GE-ből. A "Temporary places"-ből át lehet menteni a végleg megmaradó "Mz places" mappába dolgokat.
A "Save place as" a jó megoldás.
Itt is csatolhatod a fájlt.
Sztem én is így csináltam, de sebaj most másodszorra sikerült.
Köszi
-
Most akkor küldtél emailt vagy sem? (Nekem nem jött semmi).
Jobb volna, ha csatolnád ide inkább a fájlt, mert az email szerverem gyakran vacakol (a múltkor 2 teljes hétig nem volt még a domain sem elérhető).
Amúgy szétvágtam a topikot,mert most már jó ideje másról van szó, mint eredetileg... Remélem, nem baj!
-
Küldtem mail-t csak mikor a küldésre kattintottam és már 1perce küldte akkor néztem meg mekkora volt a fájl amit csatoltam és hát az *.skp fájl 9,5mb volt. Már nem álltítottam le és el is ment.
Lehet nincs annyi helyed a tárhelyeden, vagy hasonló azért nem érkezik meg.Nem tudom csatolni ide a fájl mert tölti felfelé pár percig majd eltünik a szöveg amit jelenleg is gépelek.
Megnéztem egy msáik bönngésző ablakban hogy azért megjelent e, de nem.
Ha adsz egy gmail-es mail címet akkor oda el tudom küldeni, vagy ha SU-ban is van vmi tisztító parancs akkor kisebbé lehetne varázsolni a *.skp fájlt.Nyugodtan vagdosd szét a topikot, jobb úgy ha mindennek meg van a saját helye.
Üdv.
-
A Window > Model info > Statistics > Purge kipucol mindent, ami nem kell. Itt csak 4Mb-ot lehet csatolni. Nem tudod tömöriteni?
-
Na,most ezt a kmz fájlt megkaptam. Igen, pont erről van szó, most működik rendesen. Földszint, tetőtér, teljes ház stb.
-
Na itt a kipucolt *.skp is.
Azt lehet tudni hogy ilyenkor miket pucol ki?
-
Nem használt komponenseket, textúrákat,stilusokat és layereket. Elég sokmindennel próbálkozhattál közben!
-
Úgy látom,hogy minden egyes "group"-od a Layer0-án van, miközben a benne lévő geometriát pakolgattad mindenféle rétegre. Ez nem jó, mert annyire összekutyulod előbb-utóbb a modellt,hogy győzöd keresni, mi hol van.
Alapvető szabály, hogy minden egyes, nem csoportositott modell részt (ezt hivják "raw" vagy "primitive geometry"-nek) mindig hagyj a Layer0-án és csak a csoportokat/komponenseket tedd máshová.
Amúgy nyilván valami ilyesmi a módja (szerintem talán először is valahol itt csúszhattál el).
-
Hát igen akkor tanul az ember ha próbálkozik.
ACAD-ban sokszor 30mb-os fájlokból a tisztít parancs után csinálok egy 1mb-at.
Ezért kérdeztem hogy van e vmi pucoló funkció.Tehát azt mondod, hogy minden egyes vonalat amit húzok azt Layer0-án húzzam és mikor egy modellból csoportot csinálok, akkor azt az egész csoportot helyezem egy másik rétegre?
Én úgy csináltam ugye, hogy maga a csoporton belüli vonalakat is azon a rétegen csináltam mint amire a végén az egész csoportot helyeztem.
Ha jól értelemezem akkor azt mondod, hogy mindent layer0-án rajzoljak?
Pl. a szoba bútorait megrajzolom layer0-án majd csoportba foglalom és elhelyezem a helyén ház modellemben, majd utána az egész házat ismét csoportba foglalom és elhelyezem egy másik rétegen?köszi
-
en szemely szerint nagyon ritkan pakolok barmit is layerekre... minden a layer0 -n van es kesz... egyszeruen nem fogod igy osszekutyulni a dolgokat.
Ha megis ki akarsz valamit kapcsolni, akkor van lehetoseg elrejteni (Hide) es utana az Outlinerbe akar meg nevet is adhatsz neki es az alapjan megjeleniteni (Unhide)Regebben hasznaltam layereket opciok gyartasara...pl csinaltam egy hazat, aztan akartam valamit modositani, de megtartani az eredetit, akkor csinaltam egy duplikatumot a hazbol es a groupot/componenst magat atraktam egy masik layerre. Ezzel a modszerrel gyorsan tudtam valtani a regi es a modositott haz kozott... ha mar nem kellett a regi opcio, akkor az adott kellet csak torolni.
Osszegezve.. en sose tennek kulon objektumokat kulon foliara. (pl kulon ablak, kulon ajto folia) mert csak egy nagy katyvasz lesz a vegen es megorulsz a foliakezelesben, elveszted a lenyeget: gyorsasag
-
@amonserrano said:
en szemely szerint nagyon ritkan pakolok barmit is layerekre... minden a layer0 -n van es kesz... egyszeruen nem fogod igy osszekutyulni a dolgokat.
Ha megis ki akarsz valamit kapcsolni, akkor van lehetoseg elrejteni (Hide) es utana az Outlinerbe akar meg nevet is adhatsz neki es az alapjan megjeleniteni (Unhide)Regebben hasznaltam layereket opciok gyartasara...pl csinaltam egy hazat, aztan akartam valamit modositani, de megtartani az eredetit, akkor csinaltam egy duplikatumot a hazbol es a groupot/componenst magat atraktam egy masik layerre. Ezzel a modszerrel gyorsan tudtam valtani a regi es a modositott haz kozott... ha mar nem kellett a regi opcio, akkor az adott kellet csak torolni.
Osszegezve.. en sose tennek kulon objektumokat kulon foliara. (pl kulon ablak, kulon ajto folia) mert csak egy nagy katyvasz lesz a vegen es megorulsz a foliakezelesben, elveszted a lenyeget: gyorsasag
ACAD beütődés....
Nekem ACAD-ban vagy 30 layer-em van és ez még nem is számít soknak van aki 50-el vagy még többel dolgozik.
Szerintem egy nagyszerű dolog és szeretem használni.
Azt észrevettem, hogy az SU máshogyan kezeli ezt a témát majd valahogy megszokom és megtanulom alakalmazni a segítségetekkel.
Maga annak, hogy az ablakok, ajtók, bútorok külön-külön layer-en vannak sztem nem kavarja meg a dolgokat mert csak annyi a bonyodalom, hogy nem a layer0-ra hanem mondjuk a "bútorok" layer-re rajzolom. Az már egy másik dolog hogy az SU-val nem feltétlen érdemes ilyen aprólékosan megrajzolni dolgokat és a felhasználók 90% nem is teszi.
Ha megvannak a falak 3D-be és berajzolod az ablakot mondjuk a falnyílásba, utána hogyan rakod csoportba egy mozdulattal csak a falba rajzolt ablakot?Üdv.
-
en csoporotba rakom meg mielott nagyon megrajzolnam... rajzolnek egy sima negyzetet a falnyilasba, a megfelelo szelesseggel, magassaggal es egybol csomportba raknam > kijelol > jobb klikk > group... es utana mennek bele a csoportba es kezdenem rendesen reszletesen megrajzolni...
amugy ez mar kicsit off topic lett:)
az mar mellekes, hogy nem rajzolnek falvastagsagot se nagyon, csak ha nagyon nagyon nagyon muszaj, de ilyen tan ha ketszer fordult velem elo:) bar ez modelltol es tematol fugghet..
-
Hali!
Hát én rajzolok falvastagságot és ha rajzolnék a falnyílásba ablakot, azt is normálisan megrajzolnám térbe.
Ennek a lapnak a tetején láthatsz egy csatolt fájlt a hsz.-ben amit rajzoltam, ha még nem tetted meg akkor nézd meg, persze ha csak úgy gondolod.Ha vmit csoportba foglalsz és utána belerajzolsz akkor azt amit a csoportba foglalás után rajzolsz az nem lesz a csoport része, tudtommal és újból ki kell jelölgetni mindent, mikor a részletket is megrajzoltad.
Nem vagyok egy régi SU felhasználó ezért elfogadom a tanácsokat Tőletek, de szerintem majd kitapasztalom hogy mi az igazán praktikus számomra.Sztem annyira nem off topik...még.
Nem hiszem, hogy érdemes volna 4-5 nem témába vágó hsz.ért egy "OFF topikot" csinálni.
Most lesz igazán off, de nem tudom máshova írni, egyelőre.
<off>
A legjobb volna ha fenti ikonok között volna egy "OFF" is amivvel a hsz. szövegét halványszürkére lehet változtatni amivel utalni lehetne a nem témába vágó hsz.-re....,vagy kinevezzük a dőlt karaktereket OFF-nak. ...,vagy úgy ahogy ezt is írtam.
Persze ezt majd Gaieus eldönti, hogyna gondolja a továbbiakban.
</off> -
A lényeg, hogy a SU teljesen másképp kezeli a rétegeket, mint a CAD rendszerek. Ahogy Amonserrano is használja a kifejezést; "fólia", az azt jelzi, ahogy a CAD rendszerek átültették a digitális gyakorlatba a valamikori, kézzel rajzolt (fóliára nyomtatott) tervek rendszerét, amelyben minden egyes réteg független a másiktól és a rétegek/fóliák el is választják a geometriát egymástól.
A SketchUp-ban ez nem így van; a rétegek csak a láthatóságot szabályozzák - maga a geometria (ha nincs csoportosítva), továbbra is interaktív a különböző rétegeken kersztül. A geometria egymástól való szeparálására kizárólag a csoportok és komponensek valók, és ezeket valóban az "Outliner"-en keresztül lehet a leghatékonyabban kezelni.
A láthatóságot/rejtettséget szintén ott kezelheted a legegyszerűbben csoport/komponens szinten, de két dolog miatt én továbbra is szeretem (inkább) a rétegeket (és esetleg az ezekhez rendelt "scene"-eket) használni erre:
- amikor felfedem a rejtett geometriát (View > Hidden geometry), ezek mind felfedődnek és alkalmasint zavarnak a szerkesztésben
- amikor az "Edit > Unhide all parancsot használom (szerkeztés közben), a kontextuban minden rejtett geometria megjelenik
- ha úgy döntök, hogy átszervezem a láthatóságát egyes elemeknek, akkor az Outlinerben át kell menni minden egyes szinten
De kétségtelenül ez gyakorlat, ízlés dolga.
Ezenkívül néhány "aranyszabály" a rétegekkel kapcsolatrban:
- csoportosítatlan geometiát sose tegyél más rétegre, mint a Layer 0. Ezt (kivételesen), ha lekapcsolod, a más rétegben lévő csoporton belüli geometria - hiába van a Layer 0-án - nem fog eltűnni.
- csakmiután csoportosítottad (komponenssé szervezted), rakd át magát a csoportot/komponenst egy másik rétegre
- de ezen már ne variálj úgy, hogy tovább csoportosítod és ráadásul rakod más rétegre, mert össze fogod keverni a dolgokat...
Ha egy csoportba utóbb belerajzolsz dolgokat, attól máris a csoport része lesz és csoportszinten "örökli" annak a rétegét, de ilyenkor is fontos, hogy a Layer 0 legyen az "aktív" réteged, hogy a primitív geometria arra kerüljön.
Sőt, biztos, ami biztos (legalább is amíg teljes biztonsággal nem kezeled a rétegeket), sose változtasd meg az aktív réteget és ne tegyél semmilyen más réteget, mint a Layer 0 aktívvá (a kis, kerek "rádiógomb" előtte).
-
Köszi, majd akkor megpróbálok ezekre is odafigyelni.
Üdv.
Advertisement