3D modellek Google Earth-be importálása.
-
Szia!
Ma sem sikerül belemászni az angolba, mert most értem haza.Na majd holnap.
Csatoltam egy suli modelljét.Azért választottam ezt mert ide jártam és mert egyszerű, meg szerintem szép épület.
Ezzel a modellel kapcsolatban tettem fel a kérdésemet a másik topicban is mert mint látszik a suli egész homloka homorú alakú. Először próbálkoztam a hagyományos push/pull módszerrel, de nem sikerült majd megoldottam máshogy.
A suli tetején az ereszecsatornánál ahol ki van húzva a tető, a sarkokon látszik, hogy nem túl szép, mert nem tudtam az ív vonalát követni mikor oldalra hoztam ki. Erre van vmi egyszerű ötleted, hogy lehet szépen megcsinálni?
A másik hasonló jellegű probléma a modell hátsó részén van(tornaterem) ahol a tető lejt.Itt sem sikerült túl szépen kihúzni a tetőt, mert a kihúzott résznél nem folytatja a lejtést.
Ezekkel a hibákkal elmenne még GE.-be?Geobékának szépek a modelljei, viszont nincsnek bent a GE.be ha jól sejtem csak a warehouseba van fent.
Üdv.
Május 1. Ált.Isk. -
Itt egy kép a suliról is.
-
Hát én ennek leginkább úgy állnék hozzá, hogy ezt a homlokzatot egy ívvel kezdeném már eleve az alaprajzon.
Aztán szépen fölhúznám a PushPullal a megfelelő magasságra (na, itt az arányok teljesen mások lesznek most) az oldalszárnyakig, ott húznék két vonalat és a közepét még magasabbra...
És innen az Offset tool az, amivel továbbléphetünk:
A szárnyaknál csak három oldalt "offset"-elünk (ehhez előre ki kell jelőlni őket, de aztán össze is kötni, hogy adjon felületet)
Végül egy kis PushPull, majd egy kis pucolás itt-ott és kész is vagyunk.
A tornateremnél nem is a PushPull-t használnám (már ha zavar az a kis szögeltérés), hanem megrajzolnám azokat a vonalakat kézzel, esetleg egy segédvonal segítségével. Pillanatok alatt megvan, és kevesebbet kell vele vacakolni, mint ha kiigazítanám a PP-lal készített tetőt.
A másik oldalon kész is van és ragyogóan néz ki.
a PP-lal az is a gond, hogy aztán sok pucolni való marad utána. -
Szia!
Az elejét én is így kezdtem(alaprajz,kihúzás),viszont az offset-et még nem ismerem.Na majd gyakorlom.
A tornateremnél arra gondoltál hogy meg kell rajzolni függőleges metszetbe a tetőt majd hosszába kihúzni? Nekem most ez ugrott be ahogy olvastam a hsz.-et.
Csak azért tettem rá egy kis lejtést, mert a valóságban is így van persze egyáltalán nem fontos dolog.Köszönöm.
-
Én egyszerűen visszatroltam a PushPul-lal, amit kihúztál és kézzel megrajzoltam. Ha eleve máshogy kezded (fölfelé sem emeled meg eleinte), akkor ott is használható az offset, csak persze a lejtő két felét külön kell kezelni.
-
Szia!
Na belemásztam az angol pdf.-be amit adtál. Most kicsit zsong a fejem de "don't panic" hogy idézzek a pdf-ből.
Volna pár egyszerű kérdésem.1.A Picasa nevezetű program mit csinál?
2.Azt láttam a 15. oldalon a pdf-ben hogy egy olyan képet is rálehet tenni szépen a modellre ami nem az épületre merőlegesen készült. Jól értelmeztem?
-
Mivel ez a suli amivel most próbálkozom szemmitrikus csak a hátsó része(tornaterem melletti) nem, de azt majd külön megrajzolom, gondolom ésszerű lenne csak az egyik felét megrajzolni és textúrázni, majd ha ez megvan csak át kell tükrözni. Ezt írta is vhol a pdf.ben hogy érdemes így csinálni mert egyszerűbb, kisebb a fájlméret etc.
-
Most textúrázzak vagy pozícionáljam GE térképen a modell sulimat?
Na elmegyek fotókat csinálni aztán jöhet a gyakorlat lépésről-lépésre.
Köszi
Üdv.ui.:Mellesleg ha van vmi kivetni való a modellembe szólj ám nyugodtan, sok időt spórolhatok meg vele ha most szólsz.
-
-
-
A Picasa valójában egy sima, egyszerű kis webalbum rendező és képszerkesztő program (csupán alapszintű szerkesztési lehetőségekkel). Jól integrálható viszont vele a Picasa webalbus, amely egy online fotóalbum. Innen indulhatsz el, ha gondolod:
http://picasaweb.google.hu/home -
Igen, persze. Egyszerűen alkalmazd a képet textúraként a felületen, mjd Jobb kattintás > Texture > Position > Még egy jobb kattintás és a "Fixed pins" NE legyen bejelölve. Ekkor a kép négy sarkán látsz négy, egyforma kis rajszöget.
- Ezeket egyenként ragadd meg a bal egérgombbal, de engedd el az egeret és így át tudod helyezni a képen oda, ahol a fal sarka látszik.
- Ezután ismét ragadd meg, de most ne engedd el a rajzszöget és húzd oda, ahol a modellen a fal megfelelő sarka van.
- ha mindegyik sarokkal pontosan megcsinálod, szépen ráhúzott textúrát kapsz a faladon.
- Abszolút jól gondoltad. A textúrázással a közepénél vigyázz (hogy tényleg a kép közepe kerüljön oda).
- Ezt nem egészen értem. Ha fel akarod tölteni, nem kérdés, hogy mindkettőt meg kell csinálni. A sorrend tulajdonképpen mindegy, de ha vannak pontos méreteid, ne vacakolj a pozicionálással, amíg kész nem vagy. A végén csinálj belőle egy nagy Group-ot és azt könnyedén pakolhatod ide-oda.
-
-
Gergő (geobéka) azt mondja, azért nem látszanak (neked) az épületei (egy része legalább is), mert régebbi Google Earth verziót használsz. Nem tudom, így van-e (mint ahogy azt sem, miért nem személyesen írja ide )
-
@gaieus said:
Gergő (geobéka) azt mondja, azért nem látszanak (neked) az épületei (egy része legalább is), mert régebbi Google Earth verziót használsz. Nem tudom, így van-e (mint ahogy azt sem, miért nem személyesen írja ide )
Szia!
A legfrissebbet használom 5.0 vagy mi.
Egyébként amiket a régi GE.-ből importált talajra helyeztem modelleket most nem akarja megjeleníteni az új GE.-be.
Még ennek is utána kell járnom hogy ezzel most mi van, mert erre 10perce jöttem rá.
Meg arra is hogy hülye voltam mikor eladtam a laptopmat, mert itt szenvedek az asztali géppel, ugyanis lefagy a sketchup egy 2,5mb-os modelltől.
Na mind1 majd lesz vhogy.Csináltam képeket a suliról a textúrázáshoz. A photoshop mihez kell? Régen amatőr szinten használtam, de ha nem muszáj nem ásnám bele magam ismét. Nekem vhogy nem szimpatikusak ezek a pixelgrafikus programok.
Köszi
Üdv. -
Közbe rájöttem hogy mire kell a photoshop, meg arra is, hogy eltünt a gépemről.
-
Valamilyen képszerkesztő program mindenképp jól jön az ilyen munkákhoz. Ha nem ragaszkodsz a PhotoShophoz, akkor használj nyugodtan Gimp-et (ez nagyjábólugyanazokat tudja és van magyar verziója is, de ingyenes).
A Window > Preferences > Application fülön állítsd be az elérési utat (nekem a Gimp van, de itt akármit beállíthatsz, amit használsz)
Na már most, ha betextúráztad a felületet (és pontosan beigazítottad a képet), akkor érdemes két dolgot megcsinálni:- kattints jobb gombbal a felületre > Make unique texture.
Ez gyakorlatilag körülvágja neked a képet pontosan annak a vonalnak a mentén, amely a felület széle. Ha nem teljesen téglalap alakú a felületed, akkor ami "lelóg" róla, az sima fehér lesz. - Megint csak robb klikk > Texture > Edit texture image. Ez megnyitja neked a textúrát abban a képszerkesztőben, amelyet a Preferences-ben beállítottál. Itt érdemes lekicsinyíteni (mind "fizikai" méretében, a pixelszámot, mind pedig tömöríteni a képet), majd amikor elmented, a modellben automatikusan frissül a kép.
- Ne felejtsd el viszont a Material ablakban kitörölni az eredeti képeket (különben viszik a fájlméretet).
Ha nagyon rakoncátlankodik a géped, az valószínűleg annak a jele, hogy komoly textúráknál a videokártyád nem tud megbirkózni a feladattal (a textúrákat és árnyékokat a videokártya vezérli, ha tudja). Megint menj a Preferences ablakba és az OpenGL alatt mindenképp kapcsold ki a "use maximum texture size" lehetőséget. Az OpenGL alapból 1024 pixelt tudna megjeleníteni textúránként, de ezzel a lehetőséggel ez 2048 pixelre nőne, ha az ember videokártyája bírja.
Ha továbbra is gondod van, kapcsold ki akár a "Hardware acceleration"-t is. Ilyenkor a RAM-ot fogja használni a gép a videokártya memóriája helyett, így lelassul, de legalább stabilabbá válik.
Próbáld meg frissíteni a videokártyád illesztőprogramját (driver) már ha egyáltalán van rendes kártyád (sajnos a mostanában "divatos", alaplapba integrált videovezérlők, hiába írják róluk, hogy OpenGL kompatibilisek, egyáltalán nem azok 3D-s munkára).Nekem az új gépemben van egy ASUS gyártmányú, 1 Gb-os, nVidia GeForce 9600 GT kártya. Először még ez is rakoncátlankodott, de aztán frissítettem az illesztőprogramját. Hmmm... Úgy fut vele a gép, mint a kisangyal! Mellé meg egy 3,0 GHz-es, Intel Core2 Duo, E8400 processzor (ez főleg a modellt magát, pontosabban a geometriáját futtatja)
- kattints jobb gombbal a felületre > Make unique texture.
-
Köszönöm a sok infót kipróbálom ezt a gimp-et is, bár időközbe sikerült megszerezni a PS10 CS3-at.
Azóta mondjuk már egy falat megcsináltam a windows-os Paint-el Egész jó lett mert sikerült szemből lefényképezni azt a falat.
Az ilyen képbe belógó fákkal mit csináljak?Photoshop? Majd mindjárt átküldök 1 képet, hogy lásd mik a problémáim
Köszönöm a géppel kapcsolatos infót meg a beállításokat de miután eladtam a laptopot tesóm meg vett egyet az otthoni asztalit lenyúltam és most derült ki, hogy csak 512mb ram van benne mert az egyik modul bexart és kivette tesóm. Alapból nem rossz a gép mert ez is egy core2 duo-s gép 6800GT-vel csak ez a RAM megfogja.
Amit átküldtem neked fájlt a suliról azt megnyitja majd fordítok rajta egyet és lefagy. Mikor viszont rajzoltam nem volt vele gond. Jah és textúra azon még nem volt. Majd vhonnan szerzek bele RAM-ot.köszi
Üdv. -
512 RAM nem feltétlenül (bagyon) kevés. Én az egész (középkori) Pécset (valami hat templom, kolostorok, belülről is gótikus bordákkal stb) építettem meg egy 512 Mb-os gépen. Amit írsz, az nem annyira a RAM, hanem a videókártya. Próbáld meg azokat a beállításokat.
-
@gaieus said:
512 RAM nem feltétlenül (bagyon) kevés. Én az egész (középkori) Pécset (valami hat templom, kolostorok, belülről is gótikus bordákkal stb) építettem meg egy 512 Mb-os gépen. Amit írsz, az nem annyira a RAM, hanem a videókártya. Próbáld meg azokat a beállításokat.
Szia!
A "use maximum texture size" nem is volt bekapcsolva. Aztán kikapcsoltam a "use hardware acceleration"-t is. Ekkor már nem fagyott ki a suli modell. Aztán vissza kapcsoltam mindkettőt és akkor sem. Kicsit vicces. Aztán megint kikapcsoltam mindkettőt de a régi kicsit nagyobb(9Mb-os) ház modellem akkor is lefagyott. Na ezt nem akartam elhinni, hogy egy ilyen kis vacak rajz megakasztja ezt a videókártyát.
Kerestem egy drivert és szerencsémre találtam egy 09.07.14.eit.Jó friss
Ezután megint bekapcsoltam mindent a preference-be és nem akadt ki még a 9Mb-os ház modellem sem.Szóval most ez így oké, de Ram-ot akkor is szerzek vhonnan mert nem normális hogy 100mb szabadon felhasználható memória áll rendelkezésre.
Köszi.
-
A rendszer RAM-ot a SU leginkább az exportálásnál használja (de persze egy kicsivel több RAM sosem árt - ma már nagyon olcsón lehet venni). Nekem most 4 Gb RAM-om van (annál többet a 32 bites Windows úgysem tud használni).
-
Raktam a suli modellemre ilyen alap textúrát ami a materialsba van.
Ezeket le tudom venni vagy ha rárakom a fotómat a modellemre akkor lecseréli?Azért kérdem csak mert nem szeretném ha a végén derülne ki hogy túl nagy méretű lett a modell, mert a kép alatt hagytam az alap textúrát.
Köszi.
-
Na most megint meg vagyok kicsit lőve ezzel az íves homlokkal, mert nem tudom normálisan rárakni a textúrát.
Ötlet?Csatoltam a sulit, hogy eddig hova jutottam vele.
Még nem végleges, de egy véleményt azért kérnék.köszi
majus1_005.skp -
Először is, egy felületen egyszerre csak egy textúra lehet, vagyis ha egyszer lecseréled, akkor a régi már nem lesz "alatta", DE
- a modellben még ettől benne lesz, ezért majd a végén ki kell törölni, de mielőtt feltöltöd a Warehouse-ba (ha a SU-ból csinálod), úgyis figyelmeztet.
- elképzelhető, hogy bár egy felületet textúráztál valamivel, de aztán group-ot / komponenst csináltál belőle és ezt is (valahogy) "befestetted". Amennyiben a benne lévő felületek mindegyikén van textúra, ezt alkalomadtán észre sem veszed. Az ilyesmire vigyázni kell.
Amúgy a Window > Model info > Statistics alatt, az ablak alján van egy "Purge unused..." gomb; ezzel ki tudsz törölni minden, a modellben nem használt textúrát, komponenst, stílust, réteget (illetve ezeket a megfelelő ablakokban külön is).
Ami az íves homlokzatot illeti, ebben az esetben (különösen, hogy nem ível túlságosan), a kép "rávetítése" segíthet.
- rajzolj egy síkot pontosan az épület homlokzata elé
- erre tedd rá a textúrát > igazítsd megfelelően stb.
jobb kattintás > "Projected" - ezzel mintegy "rávetíted" a textúrát a síkra. - most válaszd megint a Paint bucket eszközt és nyomd le az Alt billentyűt (ez valami "szemcseppentő" = mintavevő eszközzé válik)
- így kattints rá a sík felületedre, majd ereszd el az Alt billentyűt és kattints az íves felületre.
A kép, úgy, ahogy a sík felületen látszott, "rávetítődik" az íves felületedre. - töröld ki a sík felületedet.
-
Wow...
Köszi
-
Működik is vagy csak a hosszú beírást köszönöd?
Advertisement