3D modellek Google Earth-be importálása.
-
GE problémamegoldódott, mivel nem találtam semmi megoldást.
Leszedtem és felraktam újra.
Viszont ma voltam körbe fényképezni a Prohászka Ottokár templomot a következő áldozatomat, de most látom megelőztek. Kicsit bánom, de mivel szép igényes munka csak gratulálni tudok hozzá Geobékának.Honnan tudhatom meg geobéka email címét?
Jó volna most már egyeztetni.Üdv.
-
Tudom, mi a gond - és ezt baromi macerás és "pöcsölős" lesz kijavítani.
Miután "unique"-ká teszed az egyes képeket a felületeken, az eredetiek is benne maradnak és a "Purge" paranccsal nem lehet kiirtani őket. Vagyis gyakorlatilag ahelyett, hogy "egyszerűsítenéd" a modellt (kisebb lenne a fájlméret), megduplázod azt.Itt van pl. a 4-es számú fotó. Figyeld meg, hogy ez benne van eredetiben is a modellben, valamint két, további változatban is. Az eredetit teljesen ki kellene irtani, a 4#1 és 4#2 esetén pedig elgondolkodni azon, hogy kell-e két, külön variáció vagy pedig lehetne-e ugyanazt a textúrát használni két, különböző felületen is (esetleg tükrőzve) (ebben az esetben nem tudom, így van-e mert nem néztem meg, de nem volna lehetetlen).
Ez egyértelműen "bug", úgyhogy legjobb lesz, ha írok is róla egy jelentést a guglinak. Ezeket a már nem használatos képeket kizárólag kézzel lehet (és sok kép esetében csupán "próba szerencse" alapon), egyesével kiirtani, ráadásul még így is tiltakozik a SU, hogy használatban vannak (pedig nem is). -
szia! Köszönöm a segítséget. Az nem lehet megoldás hogy a látszó körbevágott képet kivetítem egy lapra majd törlöm a suli oldalát képestől mindenestől majd az újra megrajzolt falra vissza vetítem a képet? Most nem tudom kipróbálni csak látatlanba ez ugrott be. Üdv.
-
Nem egészen értem... Ha "unique" textúrát csinálsz belőle, akkor az épp olyan alakú és méretű lesz, mint amekkora kell.
-
Félre értelmeztem amit írtál. Munka közben telefonon próbáltam megérteni mit is mondasz. Nem sikerült.
Megnéztem viszont itthon és valószínű megértettem, bár nekem engedte törölni felesleges textúrákat,úgy hogy lehet mégsem értettem meg.
Kitakarítottam 5-6 ilyen bent maradt textúrát és kicsit több, mint 500KB-ot nyertem.
Feltöltöm mégegyszer hogy megnézd azt csináltam e amire te gondoltál.http://postremus.uw.hu/majus1_016 kitakaritott.skp
Köszi a türelmedet.
Megtudnád adni Geobéka email címét vagy vmilyét?
Egyeztetnem kellene vele ezt a fehérvár modelles projektet, hogy ne rajzoljunk már feleslegesen. Esetleg elnézhetne erre fele vagy vmi.Üdv.
-
A fájlt nem tudom letölteni; valamit elrontottál az URL-ben (404-et ad).
A geobéka email címét privátban megküldöm.
-
@gaieus said:
A fájlt nem tudom letölteni; valamit elrontottál az URL-ben (404-et ad).
A geobéka email címét privátban megküldöm.
Működik az(vagyis már nem mert kijavítottam) csak bent maradt egy szóköz és onnantól a hivatkozást nem alakította linké a motor.
Na kijavítottam.
http://postremus.uw.hu/majus1_016_kitakaritott.skpÜdv.
-
Hm. Érdekes, most kiadta lehetőségnek, hogy "purgáljam" a textúrákat a modellből és volt is, amit kiirtott (még) belőle.
Amit most még megtehetsz, hogy igenis lecsökkented a képek méretét (pixel számra) és növeled a tömörítést. Ezt zömiben anélkül meg lehet csinálni, hogy látható különbség lenne a modell megjelenésében.
Ha nem teszed meg és így töltöd fel, megteszik majd a Warehouse-ban anélkül, hogy megkérdeznének, és ott aztán nem szarakodnak az optimalizálással, úgyhogy némely képed egész hülyén fog kinézni. Ez az oldal pl. 800 valahány pixel volt eredetileg és simán, minden tényleg látható különbség nélkül le lehetett vinni 512 pixelre plusz 75%-os tömörítést csinálni neki.
-
Közben még én is takarítottam belőle egy két vonalat meg oldalt, még lejjebb ment 100KB-ot a méret.
Tehát textúra megnyitás képszerkesztőbe(Gimp)átméretezés 500 x valahánypixellé és mikor elmentem Gimp-nél van egy "minőség" csúszka gondolom az lehet a tömörítés mértéke.
Ennyi?
Ezt akkor gyors megcsinálom
Néztem én is a múltkor mikor mondtad, hogy ezt érdemes megcsinálni és már akkor láttam hogy sokat nem változik a kép minősége.Üdv.
-
Igen, ez az. Az egyetlen modellem, amely fent van a GE-en, textúrázás után 12 Mb volt. Így sikerült kb 2 Mb-ra levinnem (na meg persze a "make texture unique" funkcióval, amin viszont már túl vagy)
-
Balázs,
Te a képeidet mint "image" importálod a textúrázáshoz vagy eleve mint "texture" és rögtön a modellre húzod?
-
Na tömörítgettem egy keveset meg némely dolgot leegyszerűsítettem így már 2MB alatt vagyok. Az íves homlokot nem tudtam tömöríteni mert az ugye vetítve lett és elvileg nem lehet szerkeszteni. Ezt így hagyom, csak nem kötnek bele.
Az ilyen vetített képek is növelik a modell méretét?
Azért kérdem mert ugye szerkeszteni nem lehet tehát nem is képként van ott?
Itt a modell: majus1_017_tömörített.skpKöszi
ui.: Jó néhány dolgot máshogy csinálok majd legközelebb.
-
@gaieus said:
Balázs,
Te a képeidet mint "image" importálod a textúrázáshoz vagy eleve mint "texture" és rögtön a modellre húzod?
Én úgy csináltam ahogy a leírásban is volt.
"In SketchUp, select File ->
Import, select your image,
choose “Use as texture” and
then open."Ez miért kérded?
-
Azért, mert ha képként hozod be és utána "Explode"-olod csak textúrának, akkor a hátsó felületen ott marad az eredeti kép, amikor az első felületen "unique texture"-t csinálsz belőle és ezért nem lehet kipucolni a modellből.
Na így már ugye, hogy sokkal jobb! És nem látszik jelentős különbség amúgy sem.
Az íves felületeken sajnos csak úgy tudod tömöríteni tovább a képeket, hogy előbb bekapcsolod a "Hidden geometry"-t a View menüben és utána minden szegmensen külön-külön.
Nyilván nem az íves épületekre gondoltak, mikor a Google Earth-et fejlesztették. -
Értem.
Az importnál ha a legelején átállítom "use texture"-ra akkor megjegyzi a továbbiakban. Nem hiszem hogy kapcsolgattam, bár sok mindent nyomogattam.
Sztem az íves homlokot úgy hagyom, amúgy sem sok az a 2MB. Majd ha szólnak akkor eljátszok vele.
Akkor elvileg így mehet a warehouse-ba?Köszi
-
-
Az itt szereplő videó kicsit kivágta a biztosítékot.
http://sketchupdate.blogspot.com/2007/06/adding-color-to-your-earth-snapshots.html
Remek megoldás, de még jobban örülnék ha fehérváron is ilyen minőségű lenne a térkép, vagy legalább olyan mint Pécsen,Veszprémben és Bp.-en. Veszprémet nem egészen értem miért kapott nagyobb felbontású fotót fehérvár meg nem, aztán itt van 60km-re. Pécset még megértem, mert egyes embereknek protekciójuk van , Bp. meg főváros.
Na sebaj majd egyszer nekünk is lesz szép GE. térképünk. Egyszerűbb lenne úgy rajzolni is, bár Geobéka remekül orvosolta a problémát.Ide szúrom ezt az oldalt még egyszer, mert a lap elején található videón én átsiklottam anno.[img][/img]
http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?answer=36241&topic=13681
Üdv.
-
Ez egy elég "ismert" technika (és a legelején ezért is kértem, hogy mutasd meg, hol is lenne az a suli), mert így, ezzel a megoldással (ha szép a kép) könnyedén az épület tetejére lehet húzni a GE-ben szereplő képet.
Ez lenne "elvileg" a GE elvárása a 3D modellekkel - vagyis mikor teljesen felülről nézed a GE-öt, akkor szinte beleolvadnak a környezetbe. Persze ezt tényleg csak akkor lehet megcsinálni rendesen, ha használható minőségű a GE kép.
Péccsel az a helyzet, hogy valami másfél évvel ezelőttig hihetetlenül rossz kép volt (sokkal rosszabb, mint Fehérváron; teljesen felismerhetetlen volt minden). Akkor voltak mindenféle újságcikkezések, hogy lám-lám Európa Kulturális Fővárosa, meg ilyenek, és még ezt sem tudják "elintézni" (mintha a Googhle hasraesne egy vidéki, magyarországi "kisváros" helyi potentátjaitól). Aztán végül felraktak valamit (egy 2007 téli képet), de azért persze nem az igazi;
- nem felülről van fotózva, hanem valószínűleg valami egyenlítő fölötti, geostacionárius műholdról, így az épületek "oldala" is látszik, de az északi oldalon az épület "alapja" nem
- csak a fotót frissítették, a terepet nem, így ha egyszer mégis sor kerül rá, lehet minden épületet újra áthelyezni
- a téli kép miatt marha hosszúak az árnyékok
- korábban a fotó el volt csúszva az utcahálózathoz (és a Google Térképhez) képest; most nem a valódi helyéhez, hanem ehhez az utcahálózathoz igazították, de valahogy a Térkép és a GE nem fedi továbbra sem egymást, úgyhogy gond van az ugyanazon dolgok megnézésével a kettőben
Vagyis az egész valami "szemkitolás" volt politikus módra. Lehet mondani, hogy itt van, tessék, de ha ezeket a dolgokat említi az ember, csak annyit kap, hogy "mi a fenét károgok, miért nem tudok örülni a szép eredményeinknek"?
Persze, tudom; "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!" És persze tényleg sokkal-sokkal jobb, mint ami volt (és gondolom, sokfelé örülnének, ha legalább ez lenne nekik)
-
Hát én ezeket nem is figyeltem, igazából nem is tudtam mit kellett volna figyelni.
Akkor Pécs is csak "kívülről" szép.
A suli tetejével amúgy sem sokat nyertünk volna mert az egésznek a teteje fekete kátránypapír.Tudom mert a tornaterem tetején fociztunk anno 13évesen(jó hülyék voltunk 10m magasan),de akkor az menő volt.ÜDv.
-
Na elakadtam.
Rajzolok egy ref. templomot és a kupola részét nem tudom hogyan lehet lemezzé alakítani.
Csatolom hogy érthető is legyen.Köszi
ref.temp._002.skp
Advertisement