Kannelúrás oszlop enthaszisszal
-
@gaieus said:
Well,
A while ago I ran across this problem of someone in the "Old Forums" - he needed an (Ionic or Corinthian way) fluted column, more exactly he wanted to know how to create one. Although when needed, I usually make it in a different way but then I had to find out something he could understand (i. e. I could explain).
So here it is - in a way that I used Scenes for the step-by-step tutorial. It postulates that one can already make half and quarter spheres and is aware of the nature of alignment.
The column has 20 "cannelures"(flutes) and also has an "enthasis" (tapered in a bulging way) but no pedestal or capital.
[attachment=0:34z5py0z]<!-- ia0 -->fluted_column_tutorial.skp<!-- ia0 -->[/attachment:34z5py0z]
Enjoyszia
Nagy munka lenne ezt magyarul is megcsinálni , több lépést nem értek .
tibor -
OK, lefordítom szépen, de nem biztos, hogy mindjárt megleszek vele!
Ide helyeztem át az új topicot, mivel mejd ez magyar nyelvű lesz.
Az eredeti itt található. -
Na, itt van: innen letölthető.
Kissé béna, mert én ezekbe a dolgokba magyarul még sosem gondoltam bele. Nem is tudom, mit hogyan fordítsak!
Ha valami gond van vele, majd szólj!Néhány részlet:
A kannelúra az a vájat, amely az oszlop oldalán fut végig, hosszában. Az ión és korinthoszi oszlopoknál ezeket az oszlop külső falának egy kis síkja választja el egymástól, míg a dór oszlopnál élekben találkoznak egymással.
Az enthszisz az oszlop felfelé való keskenyedése, de nem egyenesen, hanem kissé "öblösödve). Általában az oszlop aljától számított 1/3 magasságban kezdődik, a (hasasodás) mértéke pedig oszlopfajtákként, de még azon belül is koronként változó. Az én példámban Vitruvius (római építészeti szakíró) művét követve az enthaszisz mértékét 1 : 8 arányban adtam meg, de egy tömzsibb, dór oszlopnál ez akár 1:6, sőt 1:5 arányú is lehet (különösen az archaikus Görögországban).
Ha nincs kannelúra, persze az egész sokkal egyszerűbb; az első "scene" után egyszerűen megforgatjuk az oszlopot és készen is vagyunk. Ilyen a rómaiaknál sok volt (mint olyan is, hogy enthaszsiszt nem használtak egyáltalán). De hát a rómaiak szinte barbárok, amikor építészetről van szó, ugyebár...
-
Yesterday a local reprographics rep. was here to 'judge the need' and share info regarding 3D printing. So this got me curious as to how do SU models interface with these futuristic machines??
Any experience (in architecture/planning) over here?
How much extra effort goes into 'preparing' the file?
What other programs are used to prep. the model?
How about models say 2' x 3' in size? (The rep. showed us some bonsai models only)Thanks!
szia
nem ide valo de :::
a sketchup pro 6. - nak van egy kimeneti formátuma az WRLM , 3DS . OBJ , amit a 3D nyomtatok tudnak fogadni , nekem van egy kis épületem ami ezzel az eljárással készölt .
magyarul nem kell semit csinálni hogy nyomtatni lehessen a kecsap rajzot .
légyszi ha van kapacitásod válaszolj neki , köszi !!
tibor -
most eszembe jutott , hogy találkoztam itt a forumon egy megoldással , a didier irt egy szövegkönyvet ami tud STL formátumot generálni , bár nekem nem sikerült .
Igy nem kellene a pro változat .
tibor
Advertisement