Pontos méretek bevitele
-
Sziasztok!
Most kezdem ismerkedni a sketchup 8-al, de nagyon elakadtam. Egyszerüen nem tudok rájönni, hogyan lehet pontos méreteket megadni mondjuk egy nényzetnek vagy körnek, hogy mekkorára rajzolja meg a progi.
Jelenleg úgy kínlódok, hogy mondjuk megrajzolok egy vonalat de a hossza garantáltan nem jó. Majd ráteszek egy méretvonalat, kijelölöm a méretvonalat és a vonalat is és akkor tudom módosítani a vonal hosszát. De ez így nagyon kényelmetlen.
Van valami egyszerübb módja annak, hogy előre meg tudjam határozni a méretet? -
Szia és üdv a fórumon!
(levágtam a kérdésedet arról az ömlesztett "segítség" topikról)
Mindennek lehet egyszerűen, begépeléssel méretet adni.
Vonal: elkezded húzni egy bizonyos irányban (amelyben majd kell), klikkelsz másodszor akármilyen hoszan és begépeled a méretet pl.
100
majdEnter
. Ha nem adod meg a mértékegységet, akkor abban a mértékegységben fogja a 100-at értelmezni, amelyik be van állítva a template-odban (mm, cm, m stb.) Ha mondjuk centiméterben dolgozol, akkor ez 100cm hosszú vonal lesz. Ha cm-ben dolgozol, de azt gépeled, hogy100mm
és utánaEnter
, akkor viszont figyelembe veszi, hogy most millimétert akartál beírni és csak 10cm lesz a vonal.Négyszög: (pl.)
100;200
és utánaEnter
(angol billentyűzeten100,200
lenne).Kör: ugyancsak elkezded rajtolni, majd (pl.)
60
ésEnter
, hogy egy 60 egységnyi sugarúkört kapjál vagy60/2
ésEnter
, hogy egy 60 egységnyi átmérőjűkört. Ha akár előtte, akár utána beírod, hogy#s
(ahol a # egy szám, pl.48s
) ésEnter
, akkor megváltoztatod a köröd (vagy a sokszöged, amely ugyanígy működik) szegmensszámát (a SketchUp-ban valójában nincsenek görbék, minden kisebb-nagyobb szegmensekből tevődik össze, csak el van simítva). A kör alapbeállításban 24 szegmensű. Ha egyszer változtattál egy modellezési "szeánsz" alatt, arra emlékezni fog, amíg újra nem változtatsz.Mozgatás: ugyanígy működik. Elkezded mozgatni, majd begépeled a távolságot és Enter. Forgatásnál nyilván nem távolság, hanem szög van, de azt is csak gépeled stb.
Nagyon fontos: abba a sarokban lévő kis dobozba ("Measurement box", régebben "Value Control Box" vagy "VCB" soha ne kattints bele, hogy elkezdj gépelni! Csak gépelj (közben láthatod is, mit gépelsz), majd nyomd meg az Enter-t
-
@gaieus said:
Szia és üdv a fórumon!
(levágtam a kérdésedet arról az ömlesztett "segítség" topikról)
................[/size]
Szia
Köszönöm a gyors választ, nekiállok gyakorolni Autcad 2000-ben elég soka rajzolgattam, azután nagyon szokatlan ez a progi, de a videók alapján nagyon tetszik, illetve az skp gyüjtemény is nagyon jó.
-
Csaba!
Sokszor van úgy hogy négyszöget csinálok és az első méret már jó lenne de a második nem. Például egy 2200;500-as négyzetet akarok és mikor kihúzom, az első méret jó 2200;510.
Ilyenkor van valami módszer hogy ne kelljen végig gépelni az egészet csak az utolsó méretet? -
nem, sajnos be kell gépelned az egészet.
Advertisement