Búbos kemence
-
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnékkemenceépítéssel foglalkozok és ltáványterveket készítek a sketchup 8-al,de most elakadtam amikor is a búbos kemence palack formáját rajzolnám megTudnátok ebben segíteni,hogí kell szűkülő palack formát megjeleníteni?
-
Szia és üdv a fórumon!
Pontosan melyik részével van gondod? Azzal, hogy a körvonalakat (egy "metszetet") 2D-ben megrajzolj vagy pedig azzal, hogy ha már ezzel megvagy, akkor azt hogyan rakd át 3D-be?
-
Üdv!
Szögletes és kerek formákat tudok,meg mondjuk a körből tudok csövet húzni.De pl.ha kiindulunk egy kisebb kör alakból és szeretném összekötni egy nagyobb körrel akkor ott egy táguló formát kapnánk.Ugy valahogy mint egy fejre állított piramis,de kör alakban.
Fotót tudok ide csatolni,feltölteni? -
-
OK, ezt angolul úgy hívják, hogy "lathe " és nagyjából esztergálást jelent. Íme a szükséges lépések.
Rajzold meg a forma felét (lehet az egészet is persze, de mindenképp szimmetrikus legyen ebben az esetben), majd ott, ahol a közepe van, rajzolj egy kört. Nagyon fontos, hogy a közepek egybeessenek (épp ezért a legjobb ezt az origóban csinálni). Aztán...
A "Follow me" eszközt a Tools menü alatt találod, vagy aktiválhatod is az eszköztárat, amelyben gombként benne van (View menü > Toolbars > Modification).
Itt van a fenti fájl csatolva, próbáld ki, hogyan működik! (A forma ugyan nem pontos, de itt amúgy is a módszerről van szó)
-
-
Eddig jutottam,kellene egy ajtó a kemencének a búb közepe táján..
búbos -
Hát, a kettő nem egészen ugyanolyan alakú, ugyebár, úgyhogy nem is pontosan úgy fog kinézni, mikor berakjuk a tüzelőnyílást.
Mindenek előtt egy nagyon fonto tanács: mindig használj komponenseket (vagy "group"-okat, azaz csoportosítsd a geometriát), hogy megfelelő módon elkülönülten tudj dolgozni. Most a kemencédből csináltam egy komponents, úgyhogy úgy tudsz hozzáférni szerkesztésre, hogy duplán rákattintasz.
A másik dolog: ha a teljes szerkezetét rendesen meg szeretnéd modellezni a kemencének, akkor természetesen falvastagságot is kellene neki adni.
Ahogy most állnak a dolgok, így lehetne a legegyszerűbb lépésekkel valamiféle szögletes tüzelőnyílást hozzáadni:
Persze az "igazi" nem ilyen (kissé szögletesen) lenne, hanem valami szép, lekerekített formával. Itt van egy jó kis gyűjtemény példákból egy pluginhoz. A lényege, hogy az ember összeállítja fejben, hogyan kell majd kinéznie, ebből csinál egy nagyon szögletes "proxy"-t, amelyet utána átfuttat a pluginon. Ez megosztja és lekerekíti a formákat - és hát végső soron ezek a búbos kemencék ilyen kerekded formák (a sártapasztással sosem lehet éles szögeket létrehozni, gondolom).
Ebben az esetben ez valahogy így nézhetne ki (persze itt-ott lehet még nagyobb gondot fordítani rá - és persze itt nem is nagyon követtem az eredeti formát, csak úgy éppen hogy)
Persze ezek így már sokszor komoly poligonszámmal bírnak, de ha többnyire ilyesmit tervezel, szerintem érdemes lenne előbb-utóbb beszerezni ezt a plugint (ugyan nem ingyenes, de akár már egy munkánál behozhatja az árát)
-
-
Jó kis forma tényleg és meg is építhető!Még egy kérdés az ajtót a kemence test közepére hogyan tudom felhúzni,illetve az ajtónak ott kellene lennie nem az alján.A sütőtér a közepétől kezdődik.Nagyon köszönöm,sokat segítettél eddig is!!!!!!
-
Hát végső soron azt az ajtót eleve oda rakod, ahova akarod, nem is kell fölhúzni. Mondjuk ebben a "kerekded" verzióban így utólag már nagyon nehéz bármit változtatni, de amíg csak agyal az ember és a fő formát keresi, addig a szögletessel azt csinálsz, amit akarsz. Az első modellt úgy csatoltam, hogy csak a négyszög van mellérakva, vagyis mielőtt elkezded az egészet, egyszerűen mozgasd felfele.
-
Szóval mesterem...,valahogy így.Az úgynevezett "palack"forma alja,csak a feltöltés ill.a kemence hőtároló részének a kialakítása..A sütőtér az kb.népies megnevezésben"tök"magasságban kezdődik,ez kinek milyen magasságában kezdődik a kényelmes kenyérbevetést,sütési magasságot adja.(nélam én 190cm+áfa
ez kb.100cm)Ahol is, nem kell lehajolni ahhoz,hogy a kemence sütőterébe benézz kényelmesen.
-
Egyszóval ez már így most benn is van a kemencében rendesen? (innen nem annyira látszik, hogy valóban teljesen benyúlik-e).
És persze értem (csak most esett le, hogy ilyen kemencéknél a tüzelőtér és a sütőtér ugyanaz). Érdekes ez a palack alak mindenesetre. Vagy legalább is nem az a hagyományos, magyarországi, falusi kemence. Viszont az ebben sült malacnak vagy báránynak nincs párja!
Advertisement