Sufni és egyebek...
-
Gondolom, te is látod, hogy némelyiken van egy-két kisebb-nagyobb hiba. Ha valamivel gondod van vagy nem érted, mi miért és hogyan történik, csak kérdezz.
A videó klassz. Ezt - ilyen "működőképes" állapotban is meg lehetne csinálni SketchUp-ban...
-
@gaieus said:
Gondolom, te is látod, hogy némelyiken van egy-két kisebb-nagyobb hiba. Ha valamivel gondod van vagy nem érted, mi miért és hogyan történik, csak kérdezz.
A videó klassz. Ezt - ilyen "működőképes" állapotban is meg lehetne csinálni SketchUp-ban...
Hiba? Nincs bennük, hisz én csináltam...
Viccet félre, gondom van, nem kevés. De inkább magam küzdök vele (Rambó is ezt mondta; dasz iszt májn kámpf!). Ellenben egy dologra nem jöttem rá. Ha értékeket viszek be, pl. push/pull közben, akkor számomra felfoghatatlan módon néha beírt hosszra húzza a testet, néha a beírt hosszal csökkenti/növeli a testet. Hol tudnék utána olvasni az értékbevitel szerinti beépítés menetéről (lehetőleg magyarul )?
-
Valamilyen módon a SU "tudtára kell adnod", milyen irányban is gondolod a tologatást. Legegyszerűbb elkezdeni abban az irányban, amelyikben szeretnéd és akár kattintasz, hogy befejezd akár csak elengeded a kurzort és gépelsz, helyesen fogja csinálni.
Magyarul az van, amit itt írunk.
-
Ööööööö....
Rosszul fogalmaztam.
Tegnap nekiálltam a sufninak. Gyártottam egy gerendát. Majd azt az egy gerendát másolva/forgatva építkeztem. Itt kezdődtek a gondok. Amikor húztam (4000 mm), soha nem állt meg a kívánt hosszon. Amikor beírtam húzás közben a 4000-et és eneter, akkor vagy hozzáadott még négyezeret, vagy a világból kilógott a gerenda. Jó, gondoltam, akkor lemérem és a maradékot visszahúzás közben beírom. A gerenda hossza 6230, minusz kétezer kétszázharminc nyomás közben, eredmény 153 mm. ÁÁÁÁÁÁáááááááááááá... Nem gond, huzogatom mérőléccel, végülis csak pár gerenda. Aha, de az oldalak különálló padlókból vannak...
Nost kb. itt tartok. Mi lesz, ha az apácarácsot csinálom?
-
Az egész koncepció rossz. Ha ilyesféle elemekből "építkezel", készíts előbb egy gerendát a megfelelő méretre, kattints rá triplán (hogy az egészet kijelöld), majd jobb kattintás > "Make component".
Mostantól fogva van egy gerendád, amelyet oda és annyi példányban raksz be ahova és ahányszor akarod. Kezdd el mozgatni a Move-val egyik irányba, de nyomd meg közben a Ctrl billentyűt. Innentől fogva másolni kezdi. Tedd le a megfelelő helyre és gépeld azt, hogy
x4
vagy4x
vagy*4
vagy4*
és nyomd meg azEntert
. Most csinált 4 db másolatot egyenlő távolságban elosztva.A deszkákat ugyanígy; egyet csinálj meg, készíts belőle komponenst és azt másolgasd ide-oda.
Az előnye a komponensnek (többek között, de már kezdő szinten is értékelhetők ezek):
- a SU csak egyszer jegyzi meg őket - onnantól fogva csak azt, hogy melyik hol van, merre tekeredik, milyenre van festve stb. Így egy bonyolultabb komponens esetén nagyon sokat nyerhetünk fájlméretben.
- Ha szerkesztesz egy komponenst (pl. befested a felületeit), akkor az összes többi "példány" ugyanúgy változik. Kattints duplán egy komponensre, hogy szerkeszthesd.
Aztán... Menj a View > Face style menübe és kapcsol át monochrome-ba. Minden, amit kéknek látsz, valójában ki van "fordítva". Ezek ún. "back face"-ek, vagyis hátső felületek. Ha rákattintasz jobbal és "reverse faces", akkor visszafordítja a helyes irányba. Bár ha maradsz a SketchUp-ban, akkor ez nem olyan nagy probléma. A komponensek sokkal fontosabbak.
Arra, hogy mi a gáz a PushPullal, nem bírtam rájönni... Viszont figyeld meg, hogy amikor ilyen kék "back face"-t húzogatsz kifelé pl., akkor az értéket mínuszban adja meg a SU. Lehet, hogy itt van valami gubanc - akkor mégiscsak jobb lenne, ha szépen átforgatnád a felületeidet (de úgyis újra akarod kezdeni komponensekkel, nem?).
-
Már tudom, hogy mit fogok ma este csinàlni...
-
Nem mellékes az sem, hogy ezeket a komponenseket el lehet menteni további projektekhez. Persze nem azt mondom, hogy egy egyszerű gerenda sokat ér, de ha van valami komplexebb, amelyet 10-15 percnél tovább kell modellezni/textúrázni, már érdemes elgondolkodni.
-
@gaieus said:
ha van valami komplexebb, amelyet 10-15 percnél tovább kell modellezni/textúrázni, már érdemes elgondolkodni.
eddig bármit is csináltam, tovább tartott, mint 10-15 perc!
-
Na jó, itt amolyan "alkatrészekre" gondolok. Valószínűleg egy gerenda nem tartana negyed órát...
Érdemes megnézni, miket lehet úgy 30 perc alatt modellezni (az összes "Speed modelling" topik ilyen):
http://forums.sketchucation.com/viewforum.php?f=291 -
@gaieus said:
Az egész koncepció rossz. Ha ilyesféle elemekből "építkezel"
lehet más koncepció alapján is építkezni, mert akkor valamit nagyon nem jól értelmeztem...
-
Azt értettem ezalatt, amit aztán utána írtam. A te modelledben minden külön van megmodellezve ahelyett, hogy komponenseket használnál. Ennyiben rossz a megközelítés csupán. A modell amúgy klasszul néz ki, de gondolom, szeretnéd megtanulni azokat a trükköket, amelyekkel hatékonyabban lehet dolgozni.
-
@gaieus said:
Azt értettem ezalatt, amit aztán utána írtam. A te modelledben minden külön van megmodellezve ahelyett, hogy komponenseket használnál. Ennyiben rossz a megközelítés csupán. A modell amúgy klasszul néz ki, de gondolom, szeretnéd megtanulni azokat a trükköket, amelyekkel hatékonyabban lehet dolgozni.
Természetesen!
Hazaértem, megettem a tökfőzeléket, felrúgtam a kutyát, elvertem a gyerekeket, összevesztem az asszonnyal így megalapoztam az ideális helyzetet az alkotó munkához. Nekigyűrkőztem a sufni 2.0 projektnek az instrukcióid alapján. (adtam magamnak 30 percet ) -
Na, hajrá. Az asszony verése nálam még vissza van, mert dolgozik estig (valakinek azt is kell, mert különben éhen döglünk ugyebár...)
-
Naszóval...
Nem sikerült 30 perc alatt, de sokkal gyorsabban ment, mint az előző...
-
Na ez az!
Most már csak valami jobb textúra kellene a fa alkatrészekhez. De ha találsz valamit, lám, milyen egyszerű is lesz csak egy komponenst megváltoztatni és aztán majd mind megváltozik!
-
@gaieus said:
Na ez az!
Most már csak valami jobb textúra kellene a fa alkatrészekhez. De ha találsz valamit, lám, milyen egyszerű is lesz csak egy komponenst megváltoztatni és aztán majd mind megváltozik!
A textúra kezelést későbbre hagyom. Most vérszemet kaptam és megcsináltam a sufni melletti fatárolót és a víztároló betonlemezt. A fatároló apácarácsánál hirtelen a program nem válaszol...
-
Gyakran érdemesebb valami textúrával "pótolni" a szerkezetet.
-
@gaieus said:
Gyakran érdemesebb valami textúrával "pótolni" a szerkezetet.
... hát, pótoltam... Nem tetszik!
-
Igen, erről van szó. Mondjuk kétségtelenül nem a legjobb textúra (roppant kis felbontású és eléggé rossz minőségű az átlátszó részeknél), de ha mindezt modellben akarod megcsinálni, akkor rengeteg geometriád keletkezik és jól megszenvedsz vele.
Nem nagy cucc végső soron összehozni, de vigyázz, nehogy nagyon lerontsa a teljesítményt! Itt van egy gyors példa csatolva (a te fájlodban - kattints a "sufni" fülre, hogy odamenjen a sufnihoz).
Ez valójában kisebb komponensekből áll - a kettő rácsdarabot tartalmazó fő komponensen belül mindkét darab egy-egy példánya ugyanannak a komponensnek, csak tükrözve - annyit másolsz egymás mellé, amennyit csak akarsz. Az érintkező felületeket és éleket elrejtettem, hogy sima legyen az átmenet köztük. Ahhoz, hogy pontosan tudjad illeszteni (megragadni a végpontnál), be kell kapcsolnod a rejtett geometriát (View > Hidden geometry).
-
@gaieus said:
Nem nagy cucc végső soron összehozni, de vigyázz, nehogy nagyon lerontsa a teljesítményt! Itt van egy gyors példa csatolva (a te fájlodban - kattints a "sufni" fülre, hogy odamenjen a sufnihoz).
(View > Hidden geometry).Köszi, ha haza érek megnézem.
Ma a ráérő időmben csináltam egy kis kerekes kutat... kerék nélkül. Otthon utána nézek a kerékgyártás fortélyainak. Addig is, ha ránéznél...
Köszi.
Advertisement