SketchUp 8
-
Mint paran mar esetleg olvastatok vagy lattatok valahol, Megjelent a SketchUp legujabb, 8-as verzioja.
Itt irtam rola roviden egy kis magyar osszefoglalot.
(Bocs az ekezetekert, itt mar megint nincs ilyen billentyu)
-
kimaradt hogy végre lehet rögzíteni a toolbart
remélem most már nem kell újra rendezni az összeset ha beleteszek egy új *.rb-t -
Igen, kimaradt, kosz! (Majd berako).
Nem csak hogy el lehet menteni az eszkoztarak helyzetet, hanem minden egyes plugin bekapcsolasaval azok nem ulnek be az eszkoztarak koze, hanem a kepernyo kozepen lebegnek, mig el nem helyezed oket.
(es bocs az ekezetekert, epp Boulderbol irok egy angol billentyuzeten)
-
Joj de csendes a magyar topik
O-O úgy tűnik kompatibilitási problémák vannak
7-el készült modellem elmentettem 8-al utána a 7 es nem nyitotta meg
(ebből még gondok lehetnek)
-
@drogica said:
Joj de csendes a magyar topik
O-O úgy tűnik kompatibilitási problémák vannak
7-el készült modellem elmentettem 8-al utána a 7 es nem nyitotta meg
(ebből még gondok lehetnek)
Szia!
Ezzel a legtöbb program így van, a kompatibilitás általában vissza felé kompatibilitást jelent.
(Az új verzió olvassa a régi fájlokat.) Fordítva nem nagyon tud lenni. -
Szia
ez igaz de többnyire valamilyen módon megkülönböztetik pl. más kiterjesztéssel
pl.:doc docx
sajnos a sketchup7 egyáltalán nem nyitotta meg a 7-esel készített modelt amit változtatás nélkül mentettem el su8-al.nem látok olyan drasztikus változást( néhány plusz eszközt, kezelhetőség javulása) a két verzió között ami indokolná ezt
-
A SU egyik korábbi változata sem tud megnyitni későbbivel elmentett fájlokat. De mindig elmentheted korábbi változatban ("Save as..." és gördítsd le a fájltípusnál).
És valóban, a Google Earth-re modellezésen kívül nem túl sok,drasztikus változás van (azért a "Solid tools" a Pro verzióban és a LayOut egy-két újdonsága nem rossz), viszont abban, ahogy (és amilyen mértékben) a ruby pluginokat a 8-as kezeli, sokújdonság van, úgyhogy előbb-utóbb új pluginok megjelenése várható, amelyek már csak a 8-ban fognak működni.
-
Üdvözlet mindenkinek! Eddig a fórumnak inkább olvasója, mint "bejegyzője" voltam. Sok jó dolgot innen tanultam meg, de a profitól (sajnos) még igen messze vagyok.
Most is egy problémámra szeretnék tanácsot kérni, mert egyedül megoldani nem tudom. A 7-es verzióban elég sok anyagmintát (materials, hogy egyértelmű legyen) vettem fel, amit a 8-as verzióval is használni szeretnék. A könyvtárat át is másoltam (7-es Materials könyvtár a 8-asba), de ott nem jelenik meg. Arra még magam is rájöttem, hogy nem ott tárolja, de nem akadok rá a helyre, ahova a mintákat mentette (esetleg az eredteti helyén marad a minta, csak vmien linket tesz hozzá?). Át tudom vinni ezeket az új verzióba vmilyen "termelékeny" módon, vagy kezjem előlről, egyesével? Ha ez a verzió igaz, hogyan célszerű megtenni, hogy később (egy újabb verzió megjelenése esetén) ne kelljen ezt megint eljátszanom?Segítségeteket előre is köszönöm
Varga József -
Szia József!
Én ugyan XP-t használok, de gondolom, valahogyan ki tudod nyomozni a megfelelő részeket a Vistá-n is. Nálam a SU a textúrákat ebben a mappában tárolja:
C:\Program Files\Google\Google SketchUp 7\Materials
Innen aztán egyszerűen átmásolom a megfelelő mappába a SU 8-ba (ugyanígy a plugin-okat, komponenseket...).Ha viszont a "Material böngésző" ablak olyan funkcióit használod, hogy "Save local collection..." vagy ilyesmi, akkor az alapbeállításban nem ide ment (mert hogy ez a könyvtár, a Program fájlokban lévén, gyakran nem írható), hanem oda, ahova a (SketchUp-ban) a
Window menü > Preferences > Files
fül alatt beállítottad. Ha itt semmi nincs beállítva, akkor valószínűleg valahová a fő dokumentumaid alá menti a dolgokat. -
Sziasztok!
Én csak most ismerkedem a SU-val, és a fórumot is nemrég találtam. Szuper, hogy van!
Egy nagyon láma kérdésem lenne: lecseréltem a 7-es verziót a 8-asra, és van egy kis gondom.
Sehol se találom a sandbox funkciót / Tényleg kivették, vagy csak én nem látok a szememtől?
Van esetleg erre a funkcióra valami plugin, mert az eszközkép mentése miatt jobban tetszik amúgy az új.
Kösz! -
Szia és üdv a fórumon!
Először is a Sandbox-ot (sok más pluginhoz hasonlóan) aktiválni kell a Window menü > Preferences > Extensions alatt.
Ezután (valószínűleg a SU újraindítása után) megjelenik egyrészt a Tools menü legalján, másrészt a Sandbox eszköztárat is aktiválhatod a View menü > Toolbars alól.
-
@gaieus said:
Szia és üdv a fórumon!
Először is a Sandbox-ot (sok más pluginhoz hasonlóan) aktiválni kell a Window menü > Preferences > Extensions alatt.
Ezután (valószínűleg a SU újraindítása után) megjelenik egyrészt a Tools menü legalján, másrészt a Sandbox eszköztárat is aktiválhatod a View menü > Toolbars alól.
Kösz!
Borzasztóan szégyellem magam, mert két álló napig keresgéltem a menüben, és semmi Bezzeg ahogy Titeket is zargattalak vele, azonnal megkerült. Murphy Úr ugyebár
Még küzdök a szappanos plugin-el, de nem adom fel.
Még egyszer kösz! -
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,(első sorban Csabától látván hogy éppen aktív), hogy a layout képes-e metszeteket készíteni modellekről. Azt láttam, hogy nézeti képet lehet vele csinálni, de szeretnék pl. bútorokat elmetszeni majd szépen beméretezni.
A másik kérdés, hogy pl. az SU 6-os verzióját is 75 euro-ért lehet frissíteni 8-asra, vagy folymatosan minden egyes verziót frissíteni kell a következőre. Azért érdekel, mert kíváncsi vagyok, hogy ha megvenném most a 8-ast akkor a 10-esre tudom-e majd kapásból frissíteni, vagy muszáj lesz majd a 9-esre is egy frissítés.Egyelőre csak ennyi, köszönöm:)
Üdv.
-
Szia Balázs! (rég "láttalak" - illetve nagyon halott ez a magyar részleg mostanság amúgy is)
A metszetet a SU-ban kell megcsinálni (section cut) és azt utána szépen lehet a LayOut-ban méretezni. Ha belevágsz, lesz itt azért egy-két trükk, amelyre oda kell figyelni.
Nem kell minden "upgrade"-et megvenni. Akkor is ugyanaz, ha 6-osról újítod meg vagy ha 7-esről a licenszet (most, hogy 8-as van) és nagy valószínűséggel ez így is marad.
-
Szia Csaba!
Köszi a válaszokat.
Igen mostanság nem volt időm foglalkozni nagyon az SU-val.(nem részletezem inkább)[off]
A section cut-ot próbálgattam régen, de nem igazán sikerült a metszet.(nem is erőltettem)Majd keresek videót, aztán megnézem hogyan kell csinálni.
Jelenleg azon vagyok, hogy jó volna egy olyan programot találni amivel bútorok gyártás előkészítését el lehet végezni a látványtervtől az anyagkiírásig. Ennek részben megfelelne az SU, de közel sem erre van kihegyezve.
Gyakorlatilag nincs a piacon egy olyan program amivel ezt meglehetne csinálni, mert mindegyikből hiányzik vmi amitől nem tökéletes. Van egy CAD-re épülő ami közel tökéletes, de abból meg a látványterv készítése hiányzik egy az egybe, ami manapság egyre inkább szükséges, illetve ezzel lehetne a piacon előrébb törni.
Mint látod itt a fórumon nem én vagyok az egyetlen aki bútorokat szeretne rajzolni SU-val. Sokan gondolom azért mert nincsenek határok a tervezésben, meg ingyenes, de én ennél tovább gondoltam a dolgot.Esetleg nem találkoztál az elmúlt pár hónapban a cutlist-nek egy tovább fejlesztett változatával?
[/off]Köszi
Üdv. -
Én nem használom a cutlist-ot, mert hát ugyebár nekem minek? (De nem hallottam újabb verzióról egyébként, viszont TIG-nek van egy másik, a ComponentReporter pluginja.) De (ha esetleg tényleg gondolkodol a Pro változaton), abban van egy "Generate report" funkció is. Komponensekre működik, úgyhogy az alanti példa béna egy kissé, de pont ez a fájl volt nyitva nekem a SU-ban.
Egy ilyen táblázatot RTF formátumban elmentve aztán simán be lehet illeszteni LayOutba (nyilván a szöveget át kell írni magyarra hozzá).A látványtervekhez használsz valami renderelő programot agy "nyers" SU változatot?
(Itt van egyébként egy pdf fájl, amit egy megépítendő római őrtoronyhoz készítettem a "Legio Brigetio"-nak LayOut-ban. Nem egy komoly cucc, de azt láthatod - az utolsó három oldalon -, hogy simán lehet vele metszeteket rajzolni/méretezni)
-
Igen a generate riport-ról már írtál régebben hogy a PRO-ban van ilyen. Az RTF milyen típusú kiterjesztés?
Tig pluginja azért nem az igazi megint, mert egy sorba rak minden infót a komponensekről és nem lehet vele számoltatni excel-be. Vagyis lehet de sok munka átmásolgatni minden adatot külön cellába.
Hogyan érted azt hogy "nyers" SU? Twilight-ot használom meg néha Kerkythea. Most szimpatizálok még a Simlab composerrel, mert egyszerű és gyorsan, viszonylag szép rendereket lehet vele csinálni.
Köszi
Üdv.ui.:
Amúgy Tig pluginja nem szereti ismételten az ékezetes karaktereket a könyvtárszerkezetben---->ha esetleg a jövőben nem tudná vki miért nem csinálja meg neki az exceltáblát. -
Az RTF egy viszonylag egyszerű szövegfájl. Nincs annyi formázás benne, mint egy Word doc fájlban, de azért az alapokat tudja. Mindenesetre az összes operációs rendszer tudja kezelni.
És igen, arra gondoltam, hogy renderelsz-e hozzá vagy csak a SU képeket.
(TIG-nek majd mondom ezt az ékezetes dolgot)
-
Ebben az RTF-ben csinál egy táblázatot ahogy linkelted és esetleg kijelölve belehetne illeszteni egy excel táblába az egészet?
Ha már render, akkor megkérdezem, mert most töltöttem le ezt a "Render in" nevezetű renderelő programot, hogy van e vmi tapasztalatod.
http://www.renderin.com/
Ami nekem első sorba furcsa, hogy a gallery-be vannak olyan renderelt képek ahol az élek eléggé fűrészfogasak.Ha már megemlíted Tig-nek ezt az apró problémát akkor említsd már meg neki légy szíves, hogy nem e csinálná meg azt, hogy a cutlist-be külön cellába rakja a komponensek befoglalóméreteit. Így ebbe a formába nem igazán használható számomra és sok energiát megspórolnék ha ezt megcsinálná és nem nekem kellene megtanulni a programnyelvet és megcsinálni. Még érdeklődöm az ismeretségembe, hogy ki ismeri ezt a nyelvet,de Tig lenne a legkézenfekvőbb megoldás.
Köszönöm
Üdv.ui.: Most nézem hogy eléggé elkalandoztunk/tam a témától. Majd kitalálom hol folytassuk.
-
Ez egy szöveges dokumentum "rich TEXT file". Ha a Windowson a Wordpad-et használod, ez az alapértelmezett fájlformátuma.
A cutlist gondolom csv fájlt csinál - az valahogy mindig így néz ki, ha excelben megnyitja az ember. Valahogyan lehet konvertálni is, de majd utána nézek.
Renderin-t én nem használtam sosem, úgyhogy nem tudom, milyen. a "Fűrészfog" gondolom az elégtelen élsimításból (antialiasing) jön.
Advertisement