Modellek alkatrész listája
-
Szia Csaba!:D
Nekem vhonnan régről rémlik egy olyan hogy a SU-ban van vmi olyan funkció amivel ki lehet listáztatni a modellben felhasznált testeket. Lehet rosszul emlékszem?
Konkrétan arra gondolok hogy egy bútor alkatrészeit kilistáztatnám vele.
Létezik vmi ilyesmi? Plugin?Köszönöm
Üdv.
Balázs -
Szia Balázs!
A SU Pro-ban van egy ilyen funkció - az ingyenes változathoz lehet használni a Cutlist.rb plugint, letölthető innen:
http://rhin.crai.archi.fr/RubyLibraryDepot/Ruby/em_fil_page.htm(Sosem használtam, ne is kérdezd, hogy működik! )
-
Csaba ha már szóba hoztad a PRO-nál melyik az a funkció amelyik ugyan ezt kilistázza?
Köszi
-
File menü > "Generate Report". Meg kell mondjam, ezt sem használtam soha - csak kipróbálás céljából, kíváncsiságból.
-
Értem.
Köszönöm
-
Na szóval működik a dolog, mert sikeresen beépítettem ezt a 3 ajtótokot és ezzel a pluginnal listáztattam az anyagszükségletet.
e.pdfAnnyi gondom van vele hogy vmivel jó volna átprogramozni ezt az rb. fájlt hogy ne így nézzem ki a kiírás:
1,1belso_bor,1,18,0mm,90,0mm,2035,0mm
2,1belso_bori,1,18,0mm,250,0mm,1945,0mm
3,1belso_f_bor,1,18,0mm,90,0mm,1195,0mmhanem így:
1,2035,0mm,90,0mm,18,0mm,1,1belso_bor,
2,1945,0mm,250,0mm,18,0mm,1,1belso_bori
3,1195,0mm,90,0mm,18,0mm,1,1belso_f_bor..tehát pont fordítva.
Ezek az angolok mindent fordítva csinálnak?
Ami még szuper volna az az hogy külön excel cellába rakja a különböző méreteket és mértékegységeket mert akkor gyorsan lehetne számíttatni az excel-el egy m3, vagy fm vagy akármit.
Csaba van lehetőség hogy átprogramozzam ezt a plugint?Továbbá extra-bónusz-szuper kérdés de nem ezzel a pluginnal kapcsolatba, viszont nem olyan érdekes hogy új topikot nyissak.
Csaba azt hogyan lehetne beállítani hogy ha egy komponenst felrobbantok majd módosítom viszont szeretném ugyanazon néven elmenteni mint előtte volt akkor automatikusan törölje a nevet a komponens listából és ne nekem kelljen külön-külön?Köszönöm
Üdv. -
@mdk01 said:
Csaba van lehetőség hogy átprogramozzam ezt a plugint?
Hát, ha a beépített "Generate report"-ra gondolsz, nem hiszem. Körülnéztem a SU mappában és nem találtam semmit - lehet, hogy nem is pluginként oldották meg.
@mdk01 said:
Csaba azt hogyan lehetne beállítani hogy ha egy komponenst felrobbantok majd módosítom viszont szeretném ugyanazon néven elmenteni mint előtte volt akkor automatikusan törölje a nevet a komponens listából és ne nekem kelljen külön-külön?
Miért robbantod fel egyáltalán? Miért nem szerkeszted csak? Akkor simán felülíródik.
De ha már szétrobbantod és ugyanazon a néven akarod megint létrehozni, akkor kiadja ezt a figyelmeztető ablakot, hogy "már van ilyen komponens, felül akarod-e írni az újjal". Ha igent válaszolsz, akkor nem kell kézzel törölgetned.
-
@unknownuser said:
Hát, ha a beépített "Generate report"-ra gondolsz, nem hiszem. Körülnéztem a SU mappában és nem találtam semmit - lehet, hogy nem is pluginként oldották meg.
Nem a reportra gondoltam hanem a cutlist pluginra amit megnyitottam jegyzettömbbel, de nem tudtam beleírni mert ugye kellene hozzá egy program amivel módosítható.
Szóval nincs gyógyír a bánatomra azt mondod?@unknownuser said:
De ha már szétrobbantod és ugyanazon a néven akarod megint létrehozni, akkor kiadja ezt a figyelmeztető ablakot, hogy "már van ilyen komponens, felül akarod-e írni az újjal". Ha igent válaszolsz, akkor nem kell kézzel törölgetned.
Igen ha ott OK-ot nyomok akkor rendben van, de akkor egy már meglévő másik komponensemet amely ugyanazon néven van elmentve azt is módosítja. Már nem tudom hogyan keveredtem bele mert ugye ha egy másik komponens máshogyan néz ki akkor miért ua. a neve?
Ennél az ajtótokos rajzolásnál kavarodtam meg kicsit mert még nem csináltam ilyet ,de biztos bennem van a hiba majd letisztul aztán visszatérünk rá ha egyáltalán érdemes lesz.Köszönöm
Üdv. -
@mdk01 said:
Nem a reportra gondoltam hanem a cutlist pluginra amit megnyitottam jegyzettömbbel, de nem tudtam beleírni mert ugye kellene hozzá egy program amivel módosítható.
Ezek sima szövegfájlok. Nincs olyan, hogy "program", amiben készíti őket az ember; vagyis hát a jegyzettömb az. Abban (ha ismered a programnyelvet), bármit megváltoztathatsz.
@mdk01 said:
...ha egy másik komponens máshogyan néz ki akkor miért ua. a neve?
Hát ez nem nagyon lehetséges ugye; legfeljebb a mérete és a színe lehet más. Érdekelne egy ilyen fájl, ha tudsz egyet mutatni.
-
Hát igen én is azért próbáltam meg a jegyzettömböt, mert régen a honlapokat is ott csináltam. Viszont mikor elakartam menteni nem engedte. Majd mindjárt futok még egy kört vele.
Nem tudok fájlt adni, mert annyira nem lényeges.Még próbálgatom a komponensek használatát.
Üdv.
Balázs -
*Idézet egy másik topic-ból:
Csaba írta:
Ez egy szöveges dokumentum "rich TEXT file". Ha a Windowson a Wordpad-et használod, ez az alapértelmezett fájlformátuma.A cutlist gondolom csv fájlt csinál - az valahogy mindig így néz ki, ha excelben megnyitja az ember. Valahogyan lehet konvertálni is, de majd utána nézek.
Renderin-t én nem használtam sosem, úgyhogy nem tudom, milyen. a "Fűrészfog" gondolom az elégtelen élsimításból (antialiasing) jön.*
Igen értem már ezt az RTF fájlt, meg ahogy most írod már teljesen beugrott nekem is, hogy a wordpad csinál ilyen kiterjesztést csak az érdekelt hogy az ottani szöveges táblázatot belehet-e illeszteni excelbe úgy hogy esetleg felismeri a cellákat. Majd kipróbálom holnap ma már aludni kellene.
Igen igazad van *.csv kiterjesztést csinál nem is *.xls-t. Mire használják mások ezt a cutlist-ot?
Lassan megszokom, hogy neked antialiasing-et kell írni. Ismerem én is így, ahogy már te is a fűrészfogat csak nem ez jut még először eszembe róla. Na majd legközelebb. Amúgy kipróbáltam a "render-in"-t és hát rém egyszerű ami vhol azt is sugallja, hogy nem kell tőle sokat várni,de azért még próbálgatom majd.
-
Az xsl-t valahogy át lehet rakni word táblázatba és viszont, de nekem nincs MS Office-om, úgyhogy nyilván nem tudom kikísérletezni. Hogy mások mire használják, arról gőzöm sincs. Én itt a könyvtáros vagyok, nem feltétlenül olvasott!
Gondolom, valami olyasmire, amire te is szeretnéd, de mivel hogy én még nem próbáltam...
-
Köszönöm szépen!
Akkor a tapasztalataim ha esetleg mást is érdekelne.
Szóval a linkelt oldalon jobb klikk a pluginon és "hivatkozás mentése más néven" (amúgy ezt a honlap tetején is írják)
Plugin bemásolása a plugin könyvtárba.
Megjelenik SU-n belül a Plugin menübe---->generate cutlistRákattintva létrehoz egy *.csv fájlt ugyan abba a könyvtárba ahonnan a rajzunk meg van nyitva és ebbe az excel fájlba kilistázza az alkatrészeket, megnevezve(már ha a komponens készítésekor elneveztük a komponenst)
A lényeg még annyi hogy se önmagába, se group-ként nem érzékeli az alkatrészeket, csak komponensként.
Szóval mindenből komponenst kell csinálni.Jó kis plugin.
Köszi még egyszer.
üdv
Balázsui.:
Amúgy ha érdekel Bryce 1808,1mm magas és 623,7mm széles vastagsága sajnos egy Etióp emberével vetekszik mert 0mm vastag.
Szép estét.
Advertisement