Hogy működik ez az ablak? ;)
-
A SketchUp-ban vannak ugyebár ezek a komoponensek, amelyek "lyukat" vágnak - pl. ablakok/ajtók a flaba stb. A gond velük viszont általában az, hogy csak egy felületen tudnak lyukat vágni, és ha falvastagsággal dolgozunk, ez vagy a külső vagy a belső felülete a falnak (mondjuk zömiben a külső).
Nos, hogy máködik tehát az alábbi videón látható ablek? A fal 30 cm vastag és amikor mozgok a modellben, látszik az ablakon keresztül a belső is (vagyis mintha a komponens mindkét felületet vágná). A "felvételben" semmi trükk nincs; teljesen SU-ban készült minden.
[flash=425,344:3ituhniy]http://www.youtube.com/v/ITO-oaowwrU&hl=en&fs=1[/flash:3ituhniy]
-
es ha modositod a falvastagsagot? gondolom ez csak egy konkret 30cmis falra van csinalva
-
@amonserrano said:
es ha modositod a falvastagsagot? gondolom ez csak egy konkret 30cmis falra van csinalva
Rém egyszerű: Ki kell próbálni. Nem ismerem, de már tudom a megoldást, ha nem módosul a falvastagsággal az ablak vastagsága: Ki kell venni, és betenni újra. Vagy meg már eleve helyes falvastagsággal indítani a projektet.
-
@gaieus said:
Nos, hogy máködik tehát az alábbi videón látható ablek? A fal 30 cm vastag és amikor mozgok a modellben, látszik az ablakon keresztül a belső is (vagyis mintha a komponens mindkét felületet vágná). A "felvételben" semmi trükk nincs; teljesen SU-ban készült minden.
Nincs időm kipróbálni, de feltételezem, hogy a komponenst a helyére mozgatva tulajdonképpen egy előre megrajzolt lyukat mozgatunk oda. A PushPullal egyszerűen lehet lyukat készíteni, tehát elvileg magunk is készíthetünk ilyen komponenst. A pontos választ azonban az a developer tudja csak megadni, aki ezt a modult megtervezte.
Próbáld ki a következőt: Dugj egy általad készített csövet egy falon át, és nézd meg, miként kezeli a SU. -
Nem hagyott nyugodni a kérdésed, kipróbáltam. Lehet, h fején is találtam a szöget. Csatolt fájl magáért beszél. Gondolom, megérted belőle, ha nem, akkor visszatérünk rá.
-
mar megbocsass de nekem nem beszel onmagaert a fajl:) semmi olyasmit nem latok mint a videon....
amugy regebben olvastam ra megoldast valahol, csak mar nem emlekszem, hogy hol.... es mivel sose hasznalok falvastagsagot, ne mis nagyon maradt meg bennem...koszi
-
amugy ami a videon is a szoveg: "seems" tehat ugy tunik csak, hogy mindket oldalt vagja..
-
es akkor itt is van a megoldas.... mint ahogy mondtam.. "ugy tunik, hogy vagja" de a videon egyaltan nem latszik es nem is mondta senki, hogy valojaban van belso felulet... ld a fajlt...
-
Van belső felület mindenhol. Úgy 15 és 20 másodperc között, mikor berakom a második ablakot a falra és forgatom a modellt ide-oda, a jobb oldali falon látszik, hogy megvan a belső felülete. A harmadik ablak pedig arra kerül végül.
Tibor: én a te modelledben hiába rakok ablakot ide-oda, azok nem vágnak lukat.
A Push/Pull-al persze mindig lehet lukat vágni, de ha megfigyelitek, itt a komponensabakból behúzott komponensek azonnal "vágják" (ehm... "vágni tűnnek") mindkét felületet, amint ráhelyezem őket a falra. A PushPullt végig nem használom.
Persze, hogy van benne trükk, hiszen nincs olyan komponens, amely két felületet is vág (ha ilyet csináltam volna, a Google-nek adom el az ötletet ), de hát épp itt ez a kérdés: mi a trükk?
-
@gaieus said:
Tibor: én a te modelledben hiába rakok ablakot ide-oda, azok nem vágnak lukat.
A képen látható ablakot a red mentén mozgasd a falra, és meglátod, ott lesz a luk. Én úgy tettem, az eredmény látszik. Ha melléteszed, az is kell vágja mindkét felületet.
Ahhoz még kicsi vagyok, h megítéljem, valójában van-e felület, v nincs. Legyen virtuális luk, de megfelelően működik.
Lényege: Ha kiáll az ablak felülete a falból, nem lesz lyuk. Azzal a trükkel, h az ablakkeretnek van egy épp falvastagság méretű tok-része, luk keletkezik a falon, ha az kívül belül épp színel.
Az az elgondolásom, h ne kelljen az intersectel operálni, rajzolni kell vonalat az ablaktokra épp oda, ahol intersect után keletkezne, és akkor látszólag (vagy valóban? ki kell ezt is próbálni) intersect nélkül is a helyén ül kompaktul a component.
Majd este visszatérünk rá, ha még mindig nem tudod működtetni. Most mennem kell a műhelybe kipörögni, mert a körmömön ég a megrendelés.
Bocs érte.
(amúgy érdekel ez a kivágás dolog nagyon)
-
@amonserrano said:
es akkor itt is van a megoldas.... mint ahogy mondtam.. "ugy tunik, hogy vagja" de a videon egyaltan nem latszik es nem is mondta senki, hogy valojaban van belso felulet... ld a fajlt...
Ha az én rajzom nem is beszél magáért, a Tied igen.
(Magyarázd már el nekem kérlek, h mit jelent az, h ez a lyuk nem lyuk? Ha az egérrel a házon kívülről a szoba padlójára klattyintok, akkor az ki lesz jelölve. Akkor ez miért nem luk?) -
@thyeby said:
A képen látható ablakot a red mentén mozgasd a falra, és meglátod, ott lesz a luk. Én úgy tettem, az eredmény látszik. Ha melléteszed, az is kell vágja mindkét felületet.
Oké,megvan.Bocs - én folyamatosan a komponensablakból akartam behúzogatni mindenfélét, ami ott van.
És tényleg "odakeletkezik" a lyuk És a következőkkel éppenséggel nem is akarom "kisebbíteni" ezt, csak hát ha komponens helyett ilyen ablakot használsz, akkor ugyebár épp a komponensek előnyeit veszíted el
- Fájlméret-takarékosság
- egyszerre változtatható, módosítható ablakok (ebben az esetben)
- egyszerre "kicserélhető" ablakok
stb.
Mindenesetre az volna az ideális, ha egy komponens tudna két felületet is vágni vagy legalább az egy komponensbe/csoportba foglalt komponensek tudnák a maguk lukát vágni.
A "lyukat vágó" komponensek valójában nem vágnak lyukat. Ha egy ilyen komponenst átraksz egy másik rétegre és azt a réteget "lekapcsolod", a lyuk is eltűnik a falban.
-
Persze, tudom, igazad van. Ám most célirányosan csak a kérdésedre próbáltam megtalálni a választ, és úgy gondoltam, hogy a szükséges, és elégséges elv mentén kell haladnom, mert roppant kevés az időm.
Ha így működik, akkor elvileg már csak komponensbe kell foglalni az ablakot, és úgy megy tovább, ahogyan üzented.
Van a component húzogatásnak egy fontos elve (az én kreált verzióm szerint): Ott kell megragadni a Move eszközzel, ahol az ablak valamelyik síkja egybe fog esni a fal síkjával, és akkor gyorsan, pontosan beilleszthető.
(Kicsit úgy éreztem, hogy kontárkodok, én a kezdő, magyarázom annak, aki már messzire jutott SUilag. Nagyon nem szeretnék soha ilyen butaságot csinálni, ezért szólj rám kérlek, ha valamivel nevetségessé tenném magam.)
Sajnos most nincs időm a magamévá tenni ezt a lyuk-nemlyuk dolgot, de ha lesz, akkor szeretném jól átrágni ezt magamnak. -
@gaieus said:
@thyeby said:
A "lyukat vágó" komponensek valójában nem vágnak lyukat. Ha egy ilyen komponenst átraksz egy másik rétegre és azt a réteget "lekapcsolod", a lyuk is eltűnik a falban.
Ezen elgondolkodtam. Hogyan programoznám le? Az bonyolult, és nem is idevaló. Hanem van megint egy ötletem egy trükkre: (Jó szokásom szerint már megint a szám jár, és nem a kezem )
Ha behúzod a lyukvágó komponenst, és Intersecteled, akkor lehet, hogy a falban akkor is ottmarad a lyuk, ha a komponenst elmozgatod? (ki kellene próbálni)
Magyarul a "másik, lekapcsolt réteg" Gai-féle tűzpróbán is átmenne. (de lehet, hogy most csak egy jónagy butaságot írtam ide) -
@gaieus said:
Mindenesetre az volna az ideális, ha egy komponens tudna két felületet is vágni vagy legalább az egy komponensbe/csoportba foglalt komponensek tudnák a maguk lukát vágni.
Képzeld, hogy mi lenne, ha örök életünk volna: Hány ezer billióan zsúfolódnánk a földön most?
Szóval ha a komponens valóban lyukat vágna, mi lenne?
Meg akarod vastagítani a falat, és kisebbre venni az ablakokat. Mindez menne is odáig, hogy a kisebb ablakok kotyognának a nagyobb lukakban. S azokat a "mostmár nagyobb" fal-lukakat milyen parancsgombbal kissebbítenénk a kedvünkre? -
noh meglestem a megoldast az angol reszen es megesz az ideg, mert tegnap egesz este pont ugyanezen gondolkodtam es ki is probaltam tobbszor is, csak hat a belso fal rossz oldalat festettem be atlatszova... no mindegy.. erdekes volt....koszi erte
-
@amonserrano said:
...es ki is probaltam tobbszor is, csak hat a belso fal rossz oldalat festettem be atlatszova... no mindegy.. erdekes volt....koszi erte
Huhh: Ezt magyarázd el, hogy fáradt Tibi is értse:
Miért kell átlátszóvá festeni, milyen oldalt? ...és hogyan kell átlátszóvá festeni?Azért az ideg ne egyen meg
(Egyszer egy konyhavezető irodájának a falán ezt olvastam: Idegeskedni annyit jelent, mint mások hibája miatt önmagunkat büntetni. Jól megjegyeztem magamnak. A saját hibánk pedig nem arra jó, h idegeskedjünk rajta, hanem h tanuljunk belőle. Valószínűsítem, h ezt ezúttal akkor is jól megjegyzed magadnak, ha nem fogsz a jövőben sem falvastagságot használni.)
Had kérdezzelek: Mire használod a SU-t? -
@amonserrano said:
noh meglestem a megoldast az angol reszen es megesz az ideg, mert tegnap egesz este pont ugyanezen gondolkodtam es ki is probaltam tobbszor is, csak hat a belso fal rossz oldalat festettem be atlatszova... no mindegy.. erdekes volt....koszi erte
Na, kétségtelenül ez a"megoldás". Sajna csak félmegoldás, mert miután a belső fal hátulját festem csak átlátszóra, ha a "szobán" belülről nézem az épületet, az ablakokon nem lehet kilátni.
Itt a fájl.
http://www.sketchucation.com/forums/scf/download/file.php?id=23564
Ha viszont szétrobbantjuk a már behelyezett komponenst, akkor valójában két (eddig beágyazott) komponenst kapunk, anelyek mindegyike vágja a saját lyukát.
Valójában az "anyakomponents" nem nagy varázslat mindig a megfelelő vastagságú falra szabni, úgyhogy ha valaki hasznosnak tartja ezt az egészet, nyugodtan használhatja. (Igazából én nem nagyon szoktam ilyesfajta komponenseket használni, de sosem lehet tudni)
-
@thyeby said:
Had kérdezzelek: Mire használod a SU-t?
jaja meg is jegyeztem magamnak ezt a trukkot, de amugy valszeg sokat nem fogom hasznositani:) pont az ellenkezoje szokott idegesiteni az igazat megvallva... mikor akarok pl egy uveg korlatot egy sikbol es az egyik fele atlatszo, mig a masik fele nem, es akkor szoktam bosszankodni, hogy meg azt az oldalat is atkell festeni...
az idezeted jo, megjegyeztem, tetszik..
hogy mit csinalok a SKUPpal... epiteszettel foglalkozom es gyakran hasznaljuk gyors tomeg, meg reszletes modellek letrehozasara is:) gyorsabb vele modellezni mint barmi massal. gyorsasagban nem veri semmi..
-
@amonserrano said:
... epiteszettel foglalkozom es gyakran hasznaljuk gyors tomeg, meg reszletes modellek letrehozasara is:) gyorsabb vele modellezni mint barmi massal. gyorsasagban nem veri semmi..
Sokszor az az érzésem, h a SU-t az építészetre hegyezték ki, mellesleg pedig alkalmas sok más feladatra is ezenáltal.
Nem találkoztam még ilyen gyors modellező-tervezőprogrammal magam sem. (Vagyis hát valamikor régen egy MyHouse nevű tervezőprogrammal. Az XT-k korában az volt a legegyszerűbb, és egyben leggyorsab rajzolóprogram, ám az nekifutásból sem volt olyan sokoldalú, mint a SU helyből.)
A gugli bármit is csináljon, az biztos hogy hipergyors lesz bármely konkurrenciához mérve. Jó matematikus fejek építgetik azt a vállalkozást. (Meg kellene őket kérni, hogy írjanak egy Windows-t )
Sajátos filozófiával építenek mindent. Az embernek meg kell néha strapálnia magát, h képes legyen a szemléletváltásra, de ha azt sikerül, ujjongani fog, hogy milyen jól kitalálták ezt gugliéknál...
Advertisement