Könyvírás közösen?
-
Hány önként vállalkozó lenne, hogy a már megszerzett tudásából csapatmunkával ügyesen szervezve modulokból felépítsünk egy alapozó tankönyvet?
-
Csaba!
Tévedésből-e, de valahogyan két topic nyílt. Van hatalmad az egyiket törölni? -
@thyeby said:
Tévedésből-e, de valahogyan két topic nyílt. Van hatalmad az egyiket törölni?
Töröltem.
@thyeby said:
Hány önként vállalkozó lenne, hogy a már megszerzett tudásából csapatmunkával ügyesen szervezve modulokból felépítsünk egy alapozó tankönyvet?
Tudod, hogy alapvetően mi a véleményem erről. Nagy valószínűséggel rengeteg munka,kevés sikerrel.
-
@gaieus said:
Tudod, hogy alapvetően mi a véleményem erről. Nagy valószínűséggel rengeteg munka,kevés sikerrel.
Majdnem szó szerint ezt a választ saccoltam Tőled. De ugyanakkor abban is biztos voltam, és vagyok, hogy ha sikerülne verbuválni néhány "őrült hülyét" még ehhez az ügyhöz, akkor Te vállalnád a legkomolyabb részt egy ilyen vállalkozásból.
Nézd: Ezt nem reggelre kellene megírnunk, hanem mondjuk a felét jövő ilyenkorig. Azt néggyel, öttel elosztva fejenként (fülenként? ) "csak" néhány fejezet jutna.
Uno: mindenki tanulna nem csak a másikéból, hanem a sajátjából is.
Duo: mindenki irányultan búvárkodna számára érdekes, de még felfedezetlen "szektorban". Ezt jól összehangolva szép didaktikus anyag kerekedhetne ki belőle.
Trio: idővel híre menne egy ilyen leírásnak - többen olvasnák, esetleg tennének maguk is hozzá.
Quadro: Ha Linus Tovards is olyan hímzéssel szaladgált volna a zászlaján, mint az alapvető véleményed, akkor talán egyetértünk abban, hogy most kicsipicit szegényebb lenne a világ.
Cento: tekints vissza oda, amikor létrehoztad ezt a topicot. Innen nem az látszik, hogy nekivágtál átúszni az óceánt? Tudtad, hogy azt úgy kell, hogy az ember fia belelábal a vízbe a parton, és mikor már elég mély akkor elkezd kitartóan csapkodni a kezével.
Most csapkodsz épp a kezeiddel, és nézd: a túlpart még sehol, ám nézd, mit teremtettél eddig!"Semmik vagyunk a mindenhez képest, de minden a semmihez képest."
no, nem számolgatok tovább: ha ötig kevés, akkor százig is...
-
No, megnézem, mit irtál a másik topikban...
-
@thyeby said:
Cento: tekints vissza oda, amikor létrehoztad ezt a topicot.
Topikot írtam fórum helyett. Biztosan jól értetted, ne haragudj, nem degradálni akartam még véletlenül se!
-
Igen, értettem. Gondoltam, mink "szőrszálhasogatni" - még félrebeszélésnek vennéd.
Nos, valójában az a helyzet,hogy ez a "SkecthUcation", mint a neve is mutatná (ha mutatná), tulajdonképpen egy SketchUppal foglalkozó, "oktatói" honlap lenne. Eredetileg is volt sok oktatási anyag ("tutoriál") rajta, és kb. egy éve elég sokat foglalkozunk azzal,hogy teljesen átalakítsuk és a világ legjelentősebb, ilyen jellegű "forrásává" tegyük.
Ez ugyan a kezdő lapon még nem látszik (lehet,hogy valóban csak egy hét kérése,és meglesz a végleges forma), de terveink szerint pár hónapon belül a kezdőtől a "közepesen" ("középhaladó"?) keresztül a kimondottan haladó (profi) tutoriálokig minden lesz rajta. Kategóriák szerint csoportosítva, indexeléssel a kereshetőséghez stb. Itt van pl. egy rövid (kezdő szintű) kis példa arra, hogyan építsünk fel egy épületet egy importált alaprajzból vagy hogy miképp lehet egy íves, de vastag falat építeni.
Nos, a továbbiakban aztán szó van arról, hogy - ha már megfelelő mennyiségű és lehetőleg (szinte) minden lehetséges területet lefedő anyaggal rendelkezünk, akkor elkezdjük őket lefordítgatni minden olyan nyelvre, amelyre érdemes. Végső soron elképzelhető a magyar is...
Mindenesetre a lényeg, hogy nyomtatott ("könyv alakú") verzióval egyelőre nem számolunk - és hát ezt elég komoly számítások előzték meg, mind a befektetett energia, mind pedig a költségek vonatkozásában még angol nyelven is.
-
@thyeby said:
Nem "könyv alakú" tankönyvre gondoltam én, hanem Mondjuk egy nagyobb folyamatosan bővíthető pdf file-ra pl...
Akkor hát nem is esik a kettő olyan távol egymástól (már amennyiben tényleg lesznek fordítások -és persze nem csak elvétve,egy-kettő...)
Nos az "eredmény" leginkább ebben a fórumban mutatkozik meg (itt nem a magyar, hanem az egész fórumra gondolok). Csaknem 14.000 tag másfél-két év alatt és a leggyorsabban növekvő tagság,valamint a legaktívabb fórum "mindhárom" jelentős,nemzetközi fórum között.
Erre valóban lehet (és érdemes is) építeni!
-
@gaieus said:
Mindenesetre a lényeg, hogy nyomtatott ("könyv alakú") verzióval egyelőre nem számolunk - és hát ezt elég komoly számítások előzték meg, mind a befektetett energia, mind pedig a költségek vonatkozásában még angol nyelven is
Nem "könyv alakú" tankönyvre gondoltam én, hanem Mondjuk egy nagyobb folyamatosan bővíthető pdf file-ra pl, ami szerves szésze lehetne a SketcUcationnek - esetleg később egy barbatrükkel E-Book-ká lehetne varázsolni.
Eddig akivel csak szót váltottam a SU ról, mindenki első reakciója az volt, hogy nagyon jó, s rögtön a második az, hogy kár, hogy nem tud magyarul. (Eddig a Corelt használtam, mert ahhoz kaptam könyvet is - ráadásul ha jól emlékszem, mindenki magyaríthatja magának a menüelemek feliratát.)
Valami kevés közöm van a programozáshoz is, és értetlenül állok az előtt, hogy a Borland úgy alkotta meg a Delphi-t pl, hogy rém egyszerűen bárhány nyelven beszélhessen az alatta fejlesztett program - ám a developerek ezzel nem élnek. Egyszerűen arról van csak szó, hogy captionokat file-ból tölti be (inkább aról, hogy onnan is betöltheti akár). Így egy magyarítás max 200 szó (hozzáértő) lefordításával és file-ba írásával megoldható, amit egy reumás csiga is maga mögött tudhat fél nap alatt.
Érdemes szerintem elgondolkodni ezen annak, aki fejlesztésre adja a fejét bárhol a világon.Mindenesetre őszintén tisztelgek az elért eredményeitek előtt.
Tulajdonképpen okafogyottá is vált a javaslatom, ha a fentiek megvalósulnak - MAGYARUL is. Magam ezt nagyon hiányoltam, és azt mondtam magamban, hogy ha nem csinál senki, akkor ki, ha nem én?
-
Miközben editáltam az előző hozzászólást, Te többet írtál válaszban, mont én a szerkesztés során.
Azt láttam magam is, hogy nem piskóta ez a fórum sem a tagságával, sem az aktivításával, sem a tartalommal, sem a fejlődéssel.
Engedd meg, hogy néhány gondolatot idefűzzek:
Megfigyelhető, hogy a látogatottság tükörképe egy könyvtárénak. Aki egy könyvet már elolvasott, nemigen veszi ki mégegyszer.
A statisztikán én még tudnék javítani - és ez nem is kettő, hanem többértelmű: Arra gondolok, hogy amiként számoltatjátok a nézettséget, az kicsit hasonlatos egy miniszterhez küldött jelentéshez. Valóságos adat, mégis torzít, mégpedig az elvárásoknak megfelelő irányba. Amikor csak egyedül lógok már a drót végén néha éjszaka, akkor veszem észre, hogy rajtam kívül senki nem látott még egy írást, csatolmányt, máris öt-hét nézettséget könyvel a "könyvelő", mert én néhányszor ki-be léptem egyik topicból a másikba. Tudom, ez matematikai probléma, de megoldható.Egyébként további sikeres munkát, és várom a fejlődést.
-
Az "ilyesfajta" nézettséget nemigen számoljuk, bár a fórumstatisztika számolja az egyedi oldalletöltéseket is (csak hát kétségtelenül nem sokat ér az ilyesmi). Aktivitáson sokkal inkább a napi hozzászólások és új topikok száma értendő - ezeknél meg mindegy, ki hányszor kattint egy linkre (illetve maximum a reklámmegjelenéseknél lehet érdekes - de ezek a Google reklámok pl. amúgy sem megjelenést, hanem rákattintást számolnak,és ebből épp talán csak a szerver fenntartása, ha kijön).
Advertisement