DWG/DXF import
-
Szi Tibi - és üdv a fórumon (a minap láttam, hogy regisztráltál...)
Amennyire jól tudom, a Corelből lehet menteni/exportálni dxf vagy dwg formátumban. Ezt minden további nélkül tudod importálni a SketchUpba a File > Import menü alatt (a "File type" legördülőben válaszd ki a megfelelő fájltípust [lásd 1. kép]).
Fontos, hogy az "Options" alatt jelöld be a "Merge coplanar faces" pontot (különben minden felület háromszögelve jön át), valamint azt a mértékegységet ("Units"), amelyben a Corleben dolgoztál (ilyen léptékeknél gondolom, milliméter) - ez ugyanis nem automatikus az importálásnál [2. kép]Ezen felül úgy tudom, hogy a Corelnek van egy vektorizáló "programrésze", amellyel razteres (kép) fájlokat több-kevesebb sikerrel és pontossággal lehet vektorossá alakítani.
@thyeby said:
Még csak most kezdtem bele az általad javasolt SketchUp-ba, de én már rájöttem, hogyan lehet pont merőlegesen szerkeszteni. (Valaki azt írta, hogy nincs rá mód...) Az axes parancsgomb éppen erre szolgál. A három szín a három dimenziót jelenti, és tetszőlegesen forgatható. Nekem is hiányzott ez, de hamar rájöttem. Lehet, hogy ez is hasznos lehet - ha már merőlegesről van szó: Amikor elhelyezni, húzni, nyújtani akarsz valamit, akkor egy vékony szaggatott vonal színesre vált, ha olyan pozíciót fog az egér - ezek a színek szintén a három dimenzió valamelyikét jelentik.
Igen, ez sok esetben segít, de itt arról van szó, hogy a "PushPull" eszköz kizárólag csak a felületre merőlegesen működik. Több lépcsőben viszont előállítható a kívánt eredmény (illetve természetesen vannak "Pluginok", amelyek megkönnyítik az ember életét - ilyenekkel remélhetőleg te is fogsz találkozni).
-
Köszönöm a válaszodat!
Azzal kezdtem mindent, hogy azt a lekerekítő plugint letöltöttem, amit mdk01nek javasoltál. Ez bizony jó egyszerűvé tette a dolgomat. Most ezzel kapcsolatban kérdeznék, de nem tudok Neked képet feltölteni.
Egyenlőre két kérdést tennék fel:
1- JPG formátumot is fogok tudni importálni? (nincs időm most ezt gyorsan kipróbálni)
2 - hogyan tudok ide a fórumra képet beilleszteni, ahogyan Ti is teszitek? (Itt az Img gombig eljutottam, be is illeszti az img markereket, és közte villog a kurzor. Oda elérési útvonal kell? Vagy elég csak a ctrl+v?)Harmadik kérdés: Tegnap éccaka elfelejtettem kijelentkezni, s most egyből engedett szerkeszteni a rendszer. Most viszont nem lelem, hol tudok kijelentkezni. Vagy ez így jól van?
-
Igen, abban a legördülő "File type" listában raszter (kép) formáétumokat is tudsz importálni, de az attól még csak kép marad - nem fogja vectorosan átalakítani (ha van Coreled, a 2D "körülrajzoláshoz" mindenképp jobb). Képfájloka tleginkább csak a felületek "textúrázására" jó haználni és a legjobb, ha 1024 pixelnél nem nagyobban (alapbeállításban ezt tudja max. kezelni a SU és minden nagyobbat "átméretez" ekkorára). Ez viszont egy nagy, részletes tervrajznál már elég rossz felbontást eredményez.
Az [img] tag-ek valóban csak a már az interneten valahol feltöltött képek elérési útvonalának beillesztésére szolgál. Képet (vagy bármi más, engedélyezett formátumú fájlt) csatolni alul, az "Attachment" fül alatt tudsz:
Kiléépni pedig felül, a "Logout" linken:
Advertisement