360 fokos panorámakép készítése
-
Mivel lehet ilyen 360 fokos panoráma képeket készíteni?
http://www.studio55.hu/gallery/panoráma_fotózás/immi/immi.html
Persze SU modellel
-
Gondolom, valami ilyesmire gondolsz (a XIV. századi, pécsi Karmelita-kolostor templomának rekonstrukciója belülről - valahol a mai Irgalmasok udvarán állt a Kossuth tér és a Munkácsy utca között).
Nos, kell hozzá a cubicpanoout.rb plugin (letölthető innen). Ez 6 képet exportál (a QuickTime panoráma "3D kockájának" megfelelően). Ha úgy választod, lehet 6 db. "scene"-t is létrehozni ennek megfelelően (ez akkor lehet érdekes, ha renderelőprogramba exportálod - ilyenkor "spherical" kamerát kell a renderelőprogramban beállítani).
A lényeg, hogy kapcsold ki a "Shadow settings" ablakban (Window menü) a "Display shadows" dobozt és (ha akarod), legföljebb a "Use sun for shading" doboz legyen bekapcsolva (lásd a képet). Ez azért fontos, mert különben az alsó és felső kép sötétebb lesz és ez látható határt csinál az összeillesztésnél.
Nos, ha a 6 képet exportáltad, akkor vagy használod a QuickTime Pro-t (ha van neked), hogy összerakd egy virtuális panorámába, vagy pedig letöltöd az ingyenes GoCubic programot és abban szépen összerakod.Érdemes egyébként nagy felbontásban és antialias beállítással exportálni, mert különben (mint az én példámon is látszik), elég ócska lesz a vonalak minősége, különösen, mikor ráközelítesz.
Jó játszadozást!
-
Köszi, pontosan erre gondoltam. Próbálkozok, és ha összejött akkor felrakom az eredményt
-
Bocs, most vettem eszre, hogy rossz linket irtam. Kijavitva!
-
Elkészült a mű, itt megtekinthető: http://kalauzolo.hu/images/mov/default.mov
A tereppel mondjuk még bajban vagyok, azt majd külön kérdésben
-
Nekem valami hibauzenetet ir ki es bezarja a Firefoxomat. Megprobalom majd a munkahelyemrol is, hatha itt a gepemmel van csak baj.
-
Találtam a SU honlapon egy érdekes dolgot: Sketchup Web Exporter. Ezzel forgatható modelleket lehet felrakni honlapra. A példa tényleg jó, egyetlen gondom van vele, hogy az utolsó kép elkészítése előtt kiakad a program és bezárja a sketchup-ot is. Elkészít egy valamilyen modellt, de nem a teljeset, csak jobbra-balre lehet forgatni, fel le nem.
-
Ismerem, de még nem próbáltam, úgyhogy egyelőre nem sokat tudok mondani.
Azt hiszem, a teljes (+le/fel) forgatás még valami kísérleti stádiumban van (és persze okkal több kép kell hozzá, mint az egyszerűbbhöz, ezért lassabban is tölti be a javascript).
-
Kipróbáltam a másik gépemen is amin az XP van, és azon megy. Úgy látszik a VISTA-val van a gond.
-
Ah, most már beugrik: valahol olvastam a fórumon, hogy a Vistával gondok vannak/voltak. Megpróbálom megkeresni a megoldást.
Advertisement