Üdv a "magyar sketchup fórum"-on!
-
Hát a SketchUp "mottója" az, hogy "3D mindenkinek". És nyilán széles a felhasználók tábora. Egyébként épp elég "famunkás" van it a magyar fórumon is, és látom, hogy az angol nyelvű "Woodorking" fórumot is felfedezted már.
-
Igen felfedeztem, épp most akadt egy kis problémám az esztergálással. tanulni szeretném ax esztergálást, follow me, nekifogtam egy alakzatoto rajzolni, egyik ivet scale-al tükröztem és mikor a hejére akarom muvolni benyomja nekem a téglapap élét amiben az egész mintát akarom rajzolni. Gondolom összevan ragadva az iv végponja az éllel, szét kell szedni?...hogyan tovább. Csatolom a fájt, és engedelmeddel nyithatok egy butorszaktopicot?..na ná, csak hogy töltök fel fájlt?
-
Persze, nyiss topikot bármikor (éppenséggel jobb is,mint ebben a "mega-topikban" eltemetni a dolgokat)
Fájlt csatolni a szövegdoboz alatti "Upload attachment" fülön tudsz. Van ott egy + gomb, amely arra volna való, hogy egyszerre több csatolmányt is hozzáadhass, de ez ne tévesszen meg: nem működik (az új fórumunkon már igen!), úgyhogy csak szépen, egyesével...
-
-
Amugy, bármilyen okatatoi megmozdulás, esetleg találkozot szerveztek ne hagyjatok ki belöle
-
Hát igen, ha az élek mással is érintkeznek, akkor amolyan "ragadóssá" válnak. Nem tudom pontosan, melyik forma kell ott neked igazából, de talán valami ilyesmi?
Két dolgot csinálhatsz:- töröld ki, ami nem kell (én ezt csináltam)
- válassz ki mindent, ami kell, > jobb kattintás > "make group". Ez aztán egy amolyan "obozba" rakja, amit külön akarsz kezelni, és nem ragad hozzá semmihez. Dupla kattintásal tudod a doboz tartalmát szerkeszteni.
Persze hosszú távon (főleg ilyen szakmában, ahol egyes elemek gyakran ismétlődnek, sőt, később is felhasználhtók), előbb-utóbb át kell térned inkább a komponensekre (a jobb kattintás után éppenséggel ilyet is csinálhatsz belőle - ilyenkor nevet kell neki adni, meg hasonlók).
-
Köszi a forma nem lényeges mert csak tanulgatok. rajzolás közben adotott a a hejzet és azért kérdeztem rá, mert van hogy az adott pontbol még tovább más alakzatokat kell csináljak. Amugy a group és komponens lehetöség és külömbség eléggé kezd tisztázodni.
-
Egy dolog még nem tiszta. Több rajzolási eszköznél fontos hogy megkeressük , rátapadjunk az adott sikra, tengejre, ez nekem nem mindig sikerül. A kérdésem az hogy hogyan kell ezt csinálni, és mennyire függ a keresés, tapadás a model elhejezkedésétöl? pl. kell egy kicsit mozgatni valamerre és akkor könnyeben megjelennek a lehetöségek
-
Ez az, amit a SketchUp-ban "inferencing"-nek neveznek, vagyis hogy a SketchUp mindig aktívan "kitalálni", mit és hova akarsz rajzolni. Mihelyst kezd az ember ráérezni az ízére, onnantól már egyre könnyebben megy a dolog.
Általában tudsz pl. egy tengely mentén rajzolni, ha eléggé elviszed az igazi céltól a ceruzát. Nos, mihelyst megvan a "tip" hogy pl. "On red axis", lenyomod a Shift gombot és most már akárhova rajzolhatsz, marad a piros tengelyen a dolog (nos, tengelyek esetében még könnyebb: a vonalrajzolás és mozgatás esetén használhatod a nyilakat is: fel/le kék tengely, jobbra piros, balra zöld).
A Shift-tel való "zárás" minden esetben működik.
-
Feltettem az elején egy rakás plugint amit most az én dolgomhoz fölöslegesnek találok, hogy szedjem le,
-
Sziasztok!
Egy kis bemutatkozás, mielőtt elárasztalak titeket kérdésekkel.
Néhány napja ráakadtam SketchUp-ra és nagyon megtetszett. Már régóta keresek olyan programot, amivel nagyon élethű terveket lehet készíteni. Bútorokat tervezek és készítek megrendelésre. Eddig kitchendraw-ot használtam, de a könnyű és gyors kezelhetőségen kívül nem sok pozitívumot tudnék felsorolni ami tetszik benne. A renderelése néha nagyon gáz. Használom még az AutoCad-et pontosabb szerkesztésekhez. A SketchUp azért kell nekem mert szeretnék készíteni egy bútorkatalógust. (Persze ez óriási meló, de egyszer talán összejön.) De ha nagyon gyorsan fogok vele tervezni, akár a megrendelőim egyedi elképzeléseit is ezzel tervezném. -
Üdv Local. Úgy tűnik, itt a magyar fórumon legtöbben bútorkészítésre használják a programot. Gondolom, nem véletlenül persze.
-
Üdv Mindenkinek!
egy pár mondatban bemutatkoznék.
az életem aktív munkával töltött éveinek nagyrésze épületek, (Többnyire családi házak) illetve fa szerkezetek (pl, tetők) tervezésével telt. Most, hogy rá akadtam a sketchup-ra, próbálkozunk ezzel is, mivel, gyors és egyszerű, amennyit eddig láttam belőle, és az ára is roppant vonzó. Így most ezzel próbálkozom. A szimpla tervezés már nagyjából megy, a rendereléssel még nem foglalkoztam, az majd ezután jön. (Itt is vannak még problémáim, amiket egyelőre nem tudok áthidalni, de még próbálkozom.)
Üdv mindenkinek a fórumon.
-
Szervusz "Dagadt" (bár elég hülyén érzem magam, hogy így kell hívjak valakit)
Ha találsz olyan topikot, amelyben számodra is érdekes dolgok vannak, nyugodtan írj oda - vagy ha saját dolgaidról szeretnél írni, nyugodtan kezdj új topikot!
-
Üdvözletem mindnekinek. Új tag vagyok, most kezdem tanulni a sketchup-ot.
-
Udv mindenkinek. Jó rég voltam itt utoljára. 1 év kihagyás után ujra elovettem a sketchupot . Remélem sikerul tovább fejlodnom, ahogy elnézem van pár uj plugin is, szoval lesz mit teszelgetni..
-
Szia Balázs és üdv ismét!
-
Szisztok!
...csak beköszönök, hogy újra itt vagyok.
Átolvasom gyors mi történt az elmúlt időszakban, meg lehet megint jövök kérdezni.Szerk: Jajj, de jó ez az új felület csak hol a képem? Már magamra sem ismerek.
-
A képeket valószínűleg én töröltem ki (véletlenül), mikor igazgatni akartam a stíluslapot.
De látom, hogy már pótoltad.
-
Igen sikerült pótolni bár egy darabig kerestem, hol van a profilom, de meg lett. Jó az új oldal.
Advertisement