Dinamikus komponensek készítése
-
Igen igen, bár így utólag pofon egyszerűnek tűnik és még logikusnak is.
Viszont ha megfigyelem 3-4 percet azzal töltöttem hogy komponenseket hoztam létre és attribútumokat görgettem le. Ezt az időt még le lehet redukálni azzal hogy egy előre elkészített komponensből készíted a - jelen esetben - három összetevőt, aminek le van görgetve a tetszés szerinti attribútuma és berakod a könyvtáradba. Ilyen könyvtármappát már készítettem magamnak és kategorizáltam. Például elkészítesz egy polcot, de abból lehet akár egy fal is. Behúzod átméretezed, átnevezed - ha akarod - azt' kész.
Még egy észrevétel. A videón a pozíciómeghatározásnál (ahol mellesleg megzavartak egy kérdéssel és bele is zavarodtam kicsit) elég csak a balról mellette lévő elem helyzetét+szélességét megadni, nem kell az első pozíciótól végigzongorázni a képletet. (Ezt lehet ki kellene javítanom nem? Végül is mégiscsak egy oktatóvideó vagy mi.)
-
Igazából ott valami olyasmi kellene legyen (már hogy jó lenne), hogy a pozíció "relatív" (mondjuk egy "abszolúttal" szemben).
-
@gaieus said:
Igazából ott valami olyasmi kellene legyen (már hogy jó lenne), hogy a pozíció "relatív" (mondjuk egy "abszolúttal" szemben).
Most hogy ezt leírtad elgondolkoztam azon, hogy kell-e nekem hozzányúlnom a pozíciókhoz.
Ugyanis a videón véletlenül felcseréltem a műveleteket, előbb nyúltam a pozícióhoz, aztán írtam meg a képletet a betétméretnek, ami (=fiókelej!LenX - bal fríz!frizX - jobb fríz!frizX). De ha tartom a sorrendet, akkor is elrontja a pozícióját és a méretet. A jobb és bal fríz mérete fix 6, a betét képletét is megadtam neki, tehát ha beírom hogy a komponens (fiókelej) szélessége 500mm legyen, akkor a progi 491,8mm-re módosítja.
Nem értem! Alárendeli a méretet a pozíciónak!!?? Pedig az értékek jók, és ha a pozícióval nem kellene foglalkozni, akkor az egész művelet 2-3 perc lenne. Lehet hogy én hibáztam? De a pozíció meghatározás után minden tökéletesen működik.
Szerintem ez programhiba. -
Tudja valaki hogy mi a különbség a Group és a Component között? Még nem fedeztem fel a különbséget.
ui.: Csaba: Tételezzük fel hogy a fent említett témában olyannyira igazunk van hogy ez egy orvosolható hiba. Tudsz nekik írni ez ügyben?
-
@local said:
ui.: Csaba: Tételezzük fel hogy a fent említett témában olyannyira igazunk van hogy ez egy orvosolható hiba. Tudsz nekik írni ez ügyben?
Nem hiszem, hogy a jelenlegi helyzetben bármivel is foglalkoznának... Viszont, ha minden igaz, épp ilyen irányokban fog elmenni a SketchUp a jövőben. Bár persze ez csak spekuláció.
@local said:
Tudja valaki hogy mi a különbség a Group és a Component között? Még nem fedeztem fel a különbséget.
Lényegében semmi. Ami a használatban a fő különbség, az az, hogy
- a komponenseknek eg csomó tulajdonságát szerkesztheted
- a komponenseket elmentheted és később újra felhasználhatod
- ha több példány van egy komponensből egy modellben, és az egyiket szerkeszted, akkor a többi követni fogja* (a group, ha szerkesztesz egyet, akkor "unique"-ká - "egyedivé" - válik, bár addig a SU felismeri, hogy ugyanannak a group-nak a példányival van dolga).
*Itt kivétel a Pro verzióban a "solid tools" eszközök, amelyek "unique" group-okká alakítják a komponenseket. Erről igen nagy vita volt a fejlesztés során, és azt hiszem, a mai napid a legtöbb felhasználó elégedetlen azzal, ahogy itt teljesen felrúgják a SU hagyományos működését.
-
Egy kis segítség kellene.
A célom a következő: Olyan szekrényeket szeretnék készíteni, aminek az ajtó- és fogantyú típusa megváltoztatható egy kattintással. Ez azért szükséges, mert van úgy hogy megtervezek egy konyhát és az ügyfél később többször is változtatni szeretne a terven. Félútig már meg eljutottam, de kellene hozzá egy képlet.
Tehát a következők a kérdéseim:
1.Hogyan lehet egy több komponensből álló komponenst összeilleszteni egy másikkal, úgy hogy azt ne kelljen szétrobbantani explode paranccsal? Az egyik nevezetesen egy szekrény, ami maradna a fő komponens, a másik egy ajtó, ami szintén több összetevőből áll. Edit component-el nem lehet megfogni a másikat.
2.Kellene egy képlet (ezt nehéz lesz megfogalmazni ), amit az ajtó méretéhez írnék be és attól függően hogy melyik ajtót választom, megjeleníti, vagy elrejti azt. Mellékelek egy képet hogy érthetőbb legyen.
Két fajta ajtóval meg tudtam oldani. Az egyik ajtó kiválasztásánál a fix érték az 1, a másiknál O. Így a képlet marha egyszerű, 1-nél megjelenik az ajtó 0 értéknél eltűnik. Ez működik. Viszont ha több ajtó van a komponensen belül, ettől bonyolultabb a dolog.(Vagy csak túl komplikálom.) Valami olyasmi kellene mint anno a Commodore 64-es időben, szöveggel leírni. Pl.: =if ajtotipus = 1 then hide. Vagy olyan akár az excel HA képletei.
-
Én ebben biztos, hogy nem tudok segíteni de reméljük, van itt olyasvalaki, aki esetleg tud.
Ha én ilyen dologba ütköznék, akkor valószínűleg olyan megoldást választanék inkább, hogy a likincs vagy ajtó komponensre rákattintva a "Reload" funkciót használnám, amellyel egy (nyilván előre lemodellezett) könyvtárból egyszerűen kiválasztom, ami kell, és a program az összes ilyen komponenst automatikusan lecseréli. Nyilván ennek semmi köze a dinamikus komponensekhez, de az én agyam már csak idáig bír eljutni.
-
Valóban jobb ötlet a tiéd hiszen az összes bútortervező ilyen. Egy kattintással az összeset lecseréli. Csak azt nem tudom hogy képes-e erre a SU különböző méretű ajtóknál, vagy minden méretet le kell modellezni?
Sőt akkor már az elején az összes ajtót külön-külön kell rábiggyeszteni, hogy csak az ajtót jelöljem ki.
-
Az első kérdésemre sem tudod a választ? Vagy szerinted csak ceruzával lehet hozzászerkeszteni a komponenshez?
-
De gondolom a dinamikus komponensek esetében is méretezned kell a dolgokat minden egyes konyhához. Vagy csak nem csinálsz egy teljes könyvtárat minden háklis megrendelőhöz, hátha le akarja cserélni az ajtókat?
Egy komponensbe bármikor beilleszthetsz bármilyen újabb geometriát vagy másik komponenst. Amit bele akarsz rakni, azt másold le vagy vágd ki (Ctrl+C vagy Ctrl+X - "normál" Windows parancsok) majd szerkeszd a komponenst (dupla kattintás), és vagy simán beilleszted (Ctrl+V) és ekkor a Moveeszköz aktiválódik és a helyére rakhatod vagy ha már előtte a helyén volt (csak kívül), az Edit menü alatt van egy "Paste in place" parancs, amely ugyanoda rakja be.
-
Ez szuper. Köszönöm.
A másolás beillesztés eszembe sem jutott.Egyébként nem csak azért kell cserélni ajtót, mert háklis a megrendelő. Általában első találkozáskor még nem alakul ki benne a teljes kép a bútorról, ezért csak megkérdezem hogy modern vagy klasszikus konyhát akar és kitérek picit a stílusokra, színekre. Majd az ezt követő találkozáskor már egy megnyerő látványtervvel és egy árajánlattal fogadom az ügyfelet, amikor is kiválasztja a frontot a fogantyút stb.. Aki ezután is változtat, na az lesz a háklis ,főleg ha SU-val tervezek. De az lenne a célom most már hogy mindent ezzel csodálatos programmal rajzoljak meg.
-
Gondolom, ilyen szempontból olyasmi ez, mint az építészeti tervezés. Előbb a fő formák, a funkcióból is kiindulva, aztán (csak) az apróbb részletek. Van itt a fórumokon épp elég ilyen példa, és többnyire azt ajánlják, hogy először még csak ne is menjünk bele a színekbe, textúrákba, mert akkor hamar elveszik a kliens a részletekben és nem képes koncentrálni a főbb formákra, "dizájnra".
Én teljesen megérteném a dinamikus komponenseket, ha mindig ugyanazokból a "szabvány" darabokból építkeznél (mondjuk a 80-as években, arra 3 különböző panelházbeli konyhára dolgoznál ki bútorrendszereket), de gondolom, itt azért valószínűleg minden konyha és minden bútor szinte teljesen egyedi (ha a stílusok, ajtók kialakításai, burkolása, mint pl. azok a zsaluszerű formák stb. ismétlődnek is).
Igazából nekem sosem kellettek ezek a dinamikus komponensek, ezért is nem ástam magam bele nagyon (no meg én túlságosan "vizuális" típus vagyok: vagyis amikor modellezem a SketchUp-pal, akkor látom magam előtt "fejlődni" a modellt, de a dinamikus komponensek esetén valamit be kell írni, aztán csak azután látom, hogy valamit elrontottam, mikor nem működik a dolog.
-
El is felejtettem, meg van a keresett képlet.
Tulajdonképpen az attribútumokban a tulajdonságok között van egy olyan hogy Hidden. Oda kell beírni pl. hogy =IF(szekrény!ajtotipus=1,FALSE,TRUE)
Tehát jelen esetben ha a kiválasztott ajtótípushoz tartozó érték egyenlő 1-el akkor az állítás igaz, tehát az ajtó rejtett marad (Hidden) -
végig néztem a videot, öszintén, nem kapom a logikát a komponensek szerkesztásáre, viszont végig nézve egy pár tutoriált volna egy pár kérdése mivel nem tudok angolul és csak következtetni tudok.
- Van lehetöség feltételhez kötni bizonyos méretválltozásokat?
- látam hogy bizonyos méretek elé csillagot kell tenni, meg utánna plusz jelt meg ijenek, ezek adotta elöre hogy mi mit jelent és hol kell és mire használni?
- Tanulmányoztam az Optimik programot, és abban van olyan lehetöség hogy egy butor alkotoelemeit egy összetett matematikai müvelettel a külméretekböl kiszámolni, és ha válltoztatjuk a külméretet az alkotoelemek is ujraszámolodnak.A dinamikus komponensekkel elérhetö sketchupban is ez?
-
-
Igen van. Egy függvény kell hozzá, ami gyakorlatilag ugyanaz mint az Excel "HA" függvénye. Csak itt így néz ki:
=IF(logikai_vizsgálat, érték_ha_igaz, érték_ha_hamis).
Ezt a kiszemelt attribútumhoz kell beírni. -
Így van, részben erre való a dinamikus komponens. Illetve egyéb tulajdonságokkal is felruházhatod a bútorodat.
Azért próbálj eligazodni a videón. Bár ezt a kezdetek kezdetén csináltam és néhány lépés felesleges is talán, de azért ha meg-megállítod szerintem meg lehet érteni.
Ha képletet vagy csak egy fix méretet akarsz beírni, akkor az elé egyenlőségjelet kell tenned. Tehát ha pl. X irányban a méretet 5cm-re akarod lefixálni, akkor az attribútumban a LenX mellé ezt kell írnod: =5
-
-
Örülök hogy másoknak is az a célja ami nekem, csak ne lenne ilyen drága a PRO verzió.
-
nagy hátrány hogy nem tudok angolul. Végignéztem a videot ami a topic elején feltettél ay elsö néyésnél nemértettem mik a lehetöségek. belemásztam és nagyon meglepüdtem mi mindent lehet a komponensekkel csinálni. valami modon nem lehetne leforditani ayt a rengeteg infot?
-
Az attribútumban szereplőkre gondolsz?
Ott csoportokra vannak bontva az attribútumok (jellemző tulajdonság)
Szerintem a legtöbbet te is tudod:
Size (méret)
Position (pozíció)
Rotation (forgatás)
Behaviors (szó szerint: viselkedés)Az "Add attribute" -al hozzáadhatsz te is jellemző tulajdonságokat a komponensedhez.
Szívesen leírnám hogy ezeken belül mi mire való, de 1. mindent én sem tudok 2. én sem tudok angolul és sok idő is lenne leírni mindent, ezért csináltam inkább videót. Mert ahogy te is írtad rengeteg lehetőség van a dinamikus komponensek szerkesztésében.
Azt javaslom hogy ha érdekel, kezdj el próbálkozni vele.
Kezdetnek próbáld megcsinálni azt amit én a videóban, ha elakadsz írj és szívesen segítek. Esetleg keress még videókat a dinamikus komponensekről, hátha azóta már rakott fel valaki újabb videót.Ha van egy kis Excel tudásod akkor még könnyebb dolgod lesz.
-
helló. Elhaltak a dinamikus komponensek, vagy már tökéletesen müködnek . közben született magyar forditás vagy bemutató ennek a használatásól?
-
Nem haltak el - és nem is működnek tökéletesen.
Magyar fordításról nem tudok.
Advertisement