Papírmodellek készítése
-
Sziasztok itt a forúmon!
Én Gabi vagyok 31 éves.Sok keresgélés után raleltem erre a forumra és mivel igen jó ötletnek találtam és sok jót olvastam itt ,regisztráltamis.A kérdésem az lenne hogy amit készitek modelt 3ds ben ugymond.azt én hogyan tudom ki teriteni?Én papirmakettek,modellek készitésével szeretnék majd foglalkozni,éshát nagyon elején vagyok mindennek!.
és ez ügyben szeretném segitséged kérni!!üdvözlettel egy új fórumozó
Gabi
-
Szia Gabi és üdv a fórumon!
Van néhány plugin a SketchUp-hoz, amelyek ki tudják teríteni a 3D modelleket 8persze mindent csak valamiféle határon belül és bizonyos előfeltételeknek ezek a modellek meg kell feleljenek).
- "Unfold Tool" Jim Foltztól (a saját, "belső" moderátorunk itt a plugin szekcióban). Kissé lassú, manuális művelet (főleg görbe felületek esetén), de legalább ingyenes.
- Aztán ott van a Pepakura, egy különálló program (amelybe exportálni kell valamiképpen a SketchUp modellt), de ez már nem ingyenes és meg kell mondjam, épp hogy "hallottam róla", nemhogy tudnám, hogy működik. Van itt nálunk a fórumon egy srác, aki úgy tűnik, foglalkozik vele és közölt is egy rövid kis "tutoriált" a folyamatról.
- Végül itt van a "Waybe" plugin kifejezetten a SketchUphoz. Ez egész jó, viszonylag automatikus, kiszámolja, ráfér-e a széthajtogatott modell az adott papírméretre és még rá is teszi egy "virtuális" papírra. Valamikor, még a fejlesztés során teszteltem is, bár meg kell mondjam, hogy néhány hibán kívül (amelyeket persze akkor/azóta kijavítottak, de hát ezért is vannak a tesztelések) nem túlságosan fedeztem föl.
Azt hiszem, ha komoly szándékaid vannak ezekkel a papírmodellekkel, illetve természetesen ha vélhetően bejönne az ára belátható időn belül, érdemes lenne ezzel dolgozni (bár a "legteljesebb" commercialverzió évi $ 200 - de ha egy modellt ennyiért el tudsz adni, gondolom, megérné). Van viszont ingyenes, 15 napos próbaverziója is.
Én valószínűleg kipróbálnám Jim plugin-ját, hogy meglássam, mekkora macera vele dolgozni. Aztán a próbaverziókkal kipróbálnám a többit is talán, mielőtt döntök.
-
@gaieus said:
Szia Gabi és üdv a fórumon!
Van néhány plugin a SketchUp-hoz, amelyek ki tudják teríteni a 3D modelleket 8persze mindent csak valamiféle határon belül és bizonyos előfeltételeknek ezek a modellek meg kell feleljenek).
- "Unfold Tool" Jim Foltztól (a saját, "belső" moderátorunk itt a plugin szekcióban). Kissé lassú, manuális művelet (főleg görbe felületek esetén), de legalább ingyenes.
- Aztán ott van a Pepakura, egy különálló program (amelybe exportálni kell valamiképpen a SketchUp modellt), de ez már nem ingyenes és meg kell mondjam, épp hogy "hallottam róla", nemhogy tudnám, hogy működik. Van itt nálunk a fórumon egy srác, aki úgy tűnik, foglalkozik vele és közölt is egy rövid kis "tutoriált" a folyamatról.
- Végül itt van a "Waybe" plugin kifejezetten a SketchUphoz. Ez egész jó, viszonylag automatikus, kiszámolja, ráfér-e a széthajtogatott modell az adott papírméretre és még rá is teszi egy "virtuális" papírra. Valamikor, még a fejlesztés során teszteltem is, bár meg kell mondjam, hogy néhány hibán kívül (amelyeket persze akkor/azóta kijavítottak, de hát ezért is vannak a tesztelések) nem túlságosan fedeztem föl.
Azt hiszem, ha komoly szándékaid vannak ezekkel a papírmodellekkel, illetve természetesen ha vélhetően bejönne az ára belátható időn belül, érdemes lenne ezzel dolgozni (bár a "legteljesebb" commercialverzió évi $ 200 - de ha egy modellt ennyiért el tudsz adni, gondolom, megérné). Van viszont ingyenes, 15 napos próbaverziója is.
Én valószínűleg kipróbálnám Jim plugin-ját, hogy meglássam, mekkora macera vele dolgozni. Aztán a próbaverziókkal kipróbálnám a többit is talán, mielőtt döntök.
szia Gaieus!
Mégegyszer köszönöm,hogy válaszoltál kérdésemre és hogy itt lehetek köztetek!.Még mondjuk a Pepakura designerrel vagyok ugymond hadi lábon mert aztis használom a papirmaketthez.van egy autóm,és én teljes mértékben szét pakoltam.ugy érsd,hogy autó karosszéria majd egy másik dokumentumban a belsötér és igy tovább.Igy szetem szét az adott autót.Ésha a karosszériát nem tudom hogy teritsem ki,hogy jó legyen.mert nagyonsok pici darabra szakad szét ugymond.Abban kellene a segitség ,hogy hogyan tudom én szépen kiteriteni azt.Egyszoval mindig megakadok a Pepakura programnál.Egyszer saját magam készitettem egy Blueprints rajzbol egy Polski fiat 125 öst.megfigyeltem a képen a felülnézeti 3d rajzot és ugy darabolgattam ki,és elég jol sikerült össze raknom és jolis nézz ki.bár vanmég munka rajta.
ezt én saját magam készitettem de még nincs kész.kapmajd festést is. -
Hát, az ilyen mindenfelé görbülő felületekkel biztos, hogy mindig nehézségek lesznek. Vagy lecsökkented a görbék szegmens számát valami elfogadható mértékre vagy ilyen kis dirib-darabokra fogja széthajtogatni.
-
@gaieus said:
Hát, az ilyen mindenfelé görbülő felületekkel biztos, hogy mindig nehézségek lesznek. Vagy lecsökkented a görbék szegmens számát valami elfogadható mértékre vagy ilyen kis dirib-darabokra fogja széthajtogatni.
akkor joba keztem bele vagyis ez nem könnyü.Persze egy dobókockát szépen és jol kiterit a pepakura de már egy autó az már nagy falat neki.a waybe-t amikor feltelepitettem a sketchup-hoz és volt hogy kiteritette a modelt,de azt miért nem lehet el menteni?.seria szám kell hozzá? license?
-
Hát igen, a waybe az licenszes, de nem tudom, hogy a próbaverzió mit "tud" vagy "enged". Istenigazából, amikor teszteltük, nagy lelkesedéssel vágtam bele, mert arra gondoltam, hogy egy nyári gyerektáborban, ahova minden évben megyek, milyen jó lenne használni, de aztán valami hiba miatt nem működött a gépemen, majd a végére meg annyira nem volt időm, hogy mikor kijavították, nem tudtam már vele foglalkozni.
Úgyhogy bár van hozzá (elvileg) licenszem valahol, nem értek hozzá egyáltalán - csak tudok róla...
-
@gaieus said:
Hát igen, a waybe az licenszes, de nem tudom, hogy a próbaverzió mit "tud" vagy "enged". Istenigazából, amikor teszteltük, nagy lelkesedéssel vágtam bele, mert arra gondoltam, hogy egy nyári gyerektáborban, ahova minden évben megyek, milyen jó lenne használni, de aztán valami hiba miatt nem működött a gépemen, majd a végére meg annyira nem volt időm, hogy mikor kijavították, nem tudtam már vele foglalkozni.
Úgyhogy bár van hozzá (elvileg) licenszem valahol, nem értek hozzá egyáltalán - csak tudok róla...
ép most keresgéltem a waybe felöl,és ez igaz demo változat ami azt jelenti hogy serial crack nincs hozzá mert talán akkor jolenne a kiteritet anyagot menteni.
-
Nana! Nem illik itt crack-elésről beszélni
-
@gaieus said:
Nana! Nem illik itt crack-elésről beszélni
ne ilyedj meg nem akartam ezzel rosszat hanem a programhoz gondoltam.az olyan valami amibe benne van a megfelelö exe.szívesen kiprobálnám énis a waybe-t mert szerintem azis nagyon jó
-
Tudom, hogy ahhopz gondoltad, de amikor regisztráltál a fórumra, akkor azzal, hogy megnyomtad az "Agree" gombot a felhasználási feltételeknél, elfogadtad azt is, hogy még csak nem is beszélsz kalóz-szoftverekről, nem hogy terjeszted itt őket.
-
@gaieus said:
Tudom, hogy ahhopz gondoltad, de amikor regisztráltál a fórumra, akkor azzal, hogy megnyomtad az "Agree" gombot a felhasználási feltételeknél, elfogadtad azt is, hogy még csak nem is beszélsz kalóz-szoftverekről, nem hogy terjeszted itt őket.
csak segitséget kérted,de majd ezek után kézzel mutogatok majd hogy mit szeretnék!.Nem állt szándékomban megsérteni e törvényed.nehari ezért.ha az ember szeretne megkérdezni valamit,van szája vagy leirja azt.
-
Gabi, itt segít mindenki ahogy tud. Vannak szabályok viszont - azokat be kell tartani. Még csak azt sem mondom, hogy "sajnálom", mert ez így kéne másutt is normális legyen, csak hát nem az.
Én próbáltam valamiképpen "lájtosan" felhívni a figyelmed erre (ahelyett, hogy mint fórum adminisztrátor, rögtön valami hivatalos figyelmeztetéssel éltem volna - mint hogy rendszeresen szoktuk) úgyhogy kérlek, te is könnyítsd meg az én dolgomat!
-
@gaieus said:
Gabi, itt segít mindenki ahogy tud. Vannak szabályok viszont - azokat be kell tartani. Még csak azt sem mondom, hogy "sajnálom", mert ez így kéne másutt is normális legyen, csak hát nem az.
Én próbáltam valamiképpen "lájtosan" felhívni a figyelmed erre (ahelyett, hogy mint fórum adminisztrátor, rögtön valami hivatalos figyelmeztetéssel éltem volna - mint hogy rendszeresen szoktuk) úgyhogy kérlek, te is könnyítsd meg az én dolgomat!
ok.rendben!Szép és kellemes hétvégét és pihit mindenkinek!
-
@gogabi79 said:
@gaieus said:
ok.rendben!Szép és kellemes hétvégét és pihit mindenkinek!
miért nem olvassa be a pepa a kmz-t?mi lehet a hiba,a gond vele?egy időben mindig beolvasta amit elmentettem a su-ppal kmz be
-
Megvan még a SU 6-osod? Vagy a 7.0? Az a "baj", hogy a 7.1-es kmz-jével még nem minden program kompatibilis. Ha gondolod, megpróbálhatom neked a SU 6-tal exportálni és meglátod, hogy az működik-e (ha neked nincs meg). De éppenséggel még letöltheted azt is a Google honlapjáról.
-
@gaieus said:
Megvan még a SU 6-osod? Vagy a 7.0? Az a "baj", hogy a 7.1-es kmz-jével még nem minden program kompatibilis. Ha gondolod, megpróbálhatom neked a SU 6-tal exportálni és meglátod, hogy az működik-e (ha neked nincs meg). De éppenséggel még letöltheted azt is a Google honlapjáról.
nem probáltam még a 6 -ost ki sem a 7.0 .viszont a 7.1 es van meg
-
Itt le tudod tölteni a 6-os pro verzióját:
http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=60107
Ne aggódj, ha lejár a 8 óra használat, simán működik tovább az ingyenes változat funkcióival (és hát a kmz export az benne van az ingyenesben is). -
@gaieus said:
okés.
-
@gaieus said:
a Su 6ost felraktam probaként,de a kmz-t a p k d az nem jeleniti most meg betölt és semmi mást,a 3d fálj beolvassa viszont
-
Ne haragudj, de ezt most nem értem. Mi nem jeleníti meg a kmz-t?
Amúgy a SU 6-ban kétféle Google Earth export is van, próbáld ki mindkettőt!
Advertisement