Hogy működik ez az ablak? ;)
-
@gaieus said:
Na, kétségtelenül ez a"megoldás". Sajna csak félmegoldás, mert miután a belső fal hátulját festem csak átlátszóra, ha a "szobán" belülről nézem az épületet, az ablakokon nem lehet kilátni.
Itt a fájl.
http://www.sketchucation.com/forums/scf/download/file.php?id=23564
Ha viszont szétrobbantjuk a már behelyezett komponenst, akkor valójában két (eddig beágyazott) komponenst kapunk, anelyek mindegyike vágja a saját lyukát.
Tibi nagyon töri a fejét:
- ez valóban félmegoldás, mert bentről nem lehet kilátni.
- komponensbe foglaltam a tegnapi "Gai ablak" ablakot, és úgy már igen körülményes a helyére mozgatni - nemúgy a példafájlt, amit Gai csatolt.
Nekem az ablak belső felét illeszti a külső falfelülethez. Tudja valaki, miként lehet a példában szereplő komponenst kreálni - mármint azt, hogy jó felület illeszkedjen automatikusan jó felülethez? - Amit rajzoltam, de nem foglaltam komponensbe, az viszont egyből mindkét oldalon átlátszó. Ha komponensbe foglalom, már nem lesz az?
- s mégvalamit: A komponenst ha onnan mozgatom, ahol kreáltam, egyből könnyű a helyére tenni, vágja mindkét felületet is, de ha a komponens ablakból húzom be, már bajban vagyok a példabéli egyszerűséggel: nekem nem illeszkedik olyan szépen a felülethez.
Érzem, nem csak félmegoldás létezik itt...
-
Az ilyesfajta komponenseknél az a lényeg, hogy a komponens-koordinátákat megfelelően állítsa be az ember (a komponensek valójában beágyazott "minimodellek", amelyeknek természetesen megvan a maguk koordináta-rendszere).
Legegyszerűbb eleve egy "falon" létrehozni őket, mivel ilyenkor alapból állítja magát a komponens "Ragadósra" és "Vágósra" (na, ez így persze hülyén hangzik, úgyhogy a továbbiakban lásd a képet).
Tehát ha egy már létező felületen kezded el, pl. úgy, ahogy én rajzoltam egy négyszöget a falra, akkor ha kijelölöd (itt dupla kattintással a közepibe), majd jobb gomb a kijelölésre és "Make component", ezt az ablakot kapod a beállításokkal és a komponensen a tengelyek előre definiálásával.-
Az elágazó nyíl mutatja,hogy
-
egyrészt automatikusan "ragad" (glue) minden felülethez (itt persze elég volna a "Vertical" is)
-
másrészt, hogy ezen a felületen lukat is fog vágni.
-
Ilyen esetben (miután a komponensünk eleve csak 2D-ós egyelőre), a komponenstengelyek pont a megfelelő módon vannak beállítva. Figyeld meg, hogy ez egy különleges koordinátarendszer:
-
a piros és a zöld tengely határozza meg, a komponens melyik felületén fog "tapadni" bármihez is (ezt hívják itt "Guling plane"-nek)
-
illetve ha a "Cut opening" is be van X-elve, akkor ezen a felületen vágja a lukat is (ezért hívják "Cutting plane"-nek is, bár a gluing plane a helyes).
-
Azt is megfigyelheted, hogy valójában a komponensnek nincs kék tengelye (ki van "X-elve"), mert ebben az esetben nem a magasság, meg ilyenek a fontos, hanem csupán az a 2D-ós felület, amellyel tapad és lukat vág
-
Amennyiben már létező komponenst akarsz átalakítani "tapadóssá" és "vágóvá", a "Set component axes" gombbal kell nagyon pontosan (arra a felületre, amelyet vágni akarsz) beállítani ezt a piros/zöld felületet. Előbb elhelyezed az origót, aztán a piros tengelyt, végül a zöldet.
Az én fentebb csatolt ablak komponensemet úgy gyártottam, hogy
- csináltam (a fenti módon - azaz nem kellett vacakolnom a komponens tengelyeivel) egy külső komponenst, amelyiknek a mélysége pont egyenlő a falvastagsággal. Ez nyilván csak a külső falat vágja.
- Aztán csináltam egy másik komponenst a belső falra - megint csak a fenti módszerrel (így nem kellett vacakolnom a tengelyekkel) - ez szépen vágja a belső falat.
- Aztán a kettőből csináltam egy "szülőkomponenst" (azaz amelyik magában foglalja a két "gyerekkomponents"), de itt már nem adja magától a "Gluing plane"-t a SketchUp, vagyis a "Set component axes" gombbal kell beállítani úgy, hogy megint csak (ebben az esetben) a külső falon vágjon lukat.
DE ez a "szülőkomponens" is csak egy lukat tud vágni (ezen segíthet "ideiglenesen" az átlátszó hátsó fal trükkje). - Namármost egy építész például bátran rakosgathatja ezeket a "szülőkomponenseket" a modelljébe (nem baj, hogy belül nem vág lukat, mert ez csak amolyan munkafázis amúgy is) de amikor végzett, kijelölheti az összeset és az "Explode" után a korábban befoglalt két komponens marad csupán a modellben és ezek vágni fogják a maguk lukát elöl/hátul.
Ez viszont tényleg csak akkor működik, ha a szülőkomponens tengelyrendszerét megfelelően beállítottuk az előző (3.) pontban.
Ha még esetleg ezután is kell állítgatni az ablakok helyén, a "Hidden geometry" (View menü) bekapcsolásával láthatóvá válik a két komponens "nyele", amelyeket oda elrejtettem: két kis Guide line, amelyekre ha egyenként rákattintok, miközben a Shift gombot lenyomom, akkor valójában mindkét komponenst kijelölöm és egyszerre mozgatva őket, odébb lehet helyezni mindkét "lukat" is.
Aztán a különböző módszerek kombinációjával lehet persze variálni a lehetőségeket addig is, amíg valóban ki nem találják az olyan komponenst, amelyik két lukat is tud vágni.
Nagyjából ennyi az egész.
-
-
@gaieus said:
...Nagyjából ennyi az egész.
Húú, ez aztán kimerítő válasz! Köszönöm tisztelettel!
(s még Te mondtad, h nem akarsz könyvet írni? Még két oldal, és kész a könyv! )
Be kell valljak valamit őszintén: Amikor beleszagoltam ebbe a SU-ba, valóban nagyon hiányzott egy magyar nyelvű szakkönyv, és valóban nem sajnáltam volna érte 5000 Ft-ot. Azonban ez a fórum annyira jó, hogy ha választanom kellene, hogy vagy csak egy jó könyv, vagy "csak" ez a fórum, ... hát nagyon bajban érezném magam, hogy melyik jobb választás. Tulajdonképpen ez a fórum egy élő könyv, akárcsak a herripotter-béli élő könyvek, ráadásul igen hamar választ küldesz - és igazán célirányos válaszokat.
A könyv személytelen, száraz tudás, míg e-fórum nagyon emberi.
(...annyit áldottam már Mdk01-et, hogy megsúgta nekem a SU-t, és ezt a fórumot. Hogy én mennyit szenvedtem Corel-ban, azt csak az tudja, aki megpróbált már 2D-t hasznosítani ott, ahol a 3D az igazi... Emlékszem, az első kaptár tervrajzomat több napig csináltam. Most ezt a SU-ban max. 2 óra alatt el tudom végezni.) -
Hát nem tudom... Vannak a könyvek (pl. Aidan Chopra "SketchUp for Dummies" című könyve - nekem épp megvan, ha kell, odaadom szívesen, amúgy is ingyenes "tiszteletpéldány" volt), meg vannak az ilyen fórumok.
Meg kell mondjam, én magam a legtöbbet a fórumokon tanultam - leginkább a volt SketchUp Pro Forumon, amelyet a Google aztán egy évre rá, hogy megvette a SketchUpot, bezárt (valójában azóta "mi" vagyunk most helyette - a régi fórum meg már csak azoknak elérhető,akik ismerik a különböző alfórumaihoz a direkt linkeket, hiszen azóta már a Béta fórum is máshová költözött), meg a Google Help Groups-on (főleg eleinte), ahol jelenleg is "SketchUp bölcsként" tartanak számon ebből pedig nincs sok...
Szóval szerintem a könyvek, pláne egy gyorsan változó, szoftveres világban, nem valami hasznosak. Mondjuk az is igaz, hogy elég jól tudok angolul (van is tolmács, meg szakfordító végzettségem, igaz, a szakterületem "humán", hiszen az egyetemi végzettségem is az és csak azt kaphattam emiatt) úgyhogy nekem mindegy, angolul vagy magyarul olvasom - illetve nem igaz; angolul könnyebb, hiszen a program is angolul van (látod, mit szenvedek itt folyton az "ad hoc" fordítással).
Na de már megint elrugaszkodtunk az ablakok és egyéb tapadós és lukasztós komponensek felemelő témájától...
-
@gaieus said:
ha kell, odaadom szívesen, amúgy is ingyenes "tiszteletpéldány" volt), meg vannak az ilyen fórumok.
Nagyon kedves gesztus Tőled, de mivel az én angol tudásom épp úgy aránylik a Tiedhez, mint a SketchUp tudásom a Tiedhez, ezért az én bölcsességem most kimerül abban, hogy okosabb, ha nem élek nagyvonalúságoddal.
@gaieus said:
Meg kell mondjam, én magam a legtöbbet a fórumokon tanultam -
...kezdem érezni ezt én is. (soksok szakmát művelek: mindben legtöbbet úgy tanultam, hogy ellestem élőben attól, aki műveli)
@gaieus said:
ahol jelenleg is "SketchUp bölcsként" tartanak számon
Azért aki az utcáról betéved a SU világába, nem tűznek nyomban a zakójára egy guruságot tanusító medáliát!
@gaieus said:
Szóval szerintem a könyvek, pláne egy gyorsan változó, szoftveres világban, nem valami hasznosak.
Teljesen igaz ez. Azonban abból indultam ki, h amikor fontos lett rajzolnom, azzal kezdtem, h beszaladtam a könyvesboltba. Ott találtam egy 800 oldalas CorelDraw X3 bibliát, s beszereztem a Corel azon példányát, amelyhez a könyv íródott. Már sokmindent tudok belőle, de mindig csak azt a részt ütöm fel a könyvben, amelyikre épp szükségem van. Igazán gyors tanulási mód, ráadásul sallangmentes. (Egyik szakmám alapján számtech tanár vagyok. A bepisilés környékez, amikor egy gyerektől számonkérik mondjuk a Word iniciálé készítést - Ember! Arra legfeljebb egy nyomdásznak van szüksége. )
@gaieus said:
Mondjuk az is igaz, hogy elég jól tudok angolul
No, én sajnos nem. Még idejében kellett volna abba nagyobb energiát fektetni. Gimiben németet álasztottam, mert a mamám azt mondta, h az angol nyelvtan rém nehéz. Feleségem jól érti az angolt, húgom angoltanár, legjobb barátom szintén pörfikt, de nem szívesen traktálom őket fordítás rögtönzéssel, mert mindenki elég zsúfolt életet él, no meg szeretem az önállóságot - inkább szótárazok, szenvedek, de a szótárt meg a lányomnak adtam, hisz neki sokkal nagyobb szüksége van rá. (angol versenyen "kettest" kapott )
@gaieus said:
Na de már megint elrugaszkodtunk az ablakok és egyéb tapadós és lukasztós komponensek felemelő témájától...
Bízom benne, hogy lesz időm a jövőben a sok munkám ellenére is "felemelő témákkal" zaklatni Téged, és majd repkedünk a magosban fennkölt...
-
@thyeby said:
Bízom benne, hogy lesz időm a jövőben a sok munkám ellenére is "felemelő témákkal" zaklatni Téged, és majd repkedünk a magosban fennkölt...
Na, akkor majd kitalálok megint egy jó kis találós kérdést!
Úgy tűnik, ez elég jól megmozgatja a kreativitást mindenkiben -
Advertisement